Perinteinen ruskea jauhelihakastike

Ruskea kastike on pitkään ollut minulle todellinen haaste. Kastikkeesta oli alkuun vaikea saada juuri oikean makuista, mutta useita reseptejä kokeiltuani ja sovellettuani sain lopultakin aikaan sellaisen kastikkeen, jollaisen muistin lapsuuteni ruokapöydistä. Paksuhkon, tumman ruskean kastikkeen ”salaisuus” on se, että jauhoja pitää osata paistaa juuri sopivan aikaa. Niitä ei saa polttaa, mutta ei myöskään jättää liian vaaleiksi, sillä muuten lopputuloksena on ruman harmaa ja melko mauton kastike. Jauhojen ruskistaminen tuo siis kastikkeeseen paitsi oleellisen värin, myös maun. Jos haluaa täyteläisemmän ja kermaisen kastikkeen, reseptin maidon voi korvata kermalla. Tällöin kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei kastikkeesta tule liian paksua, ja lorauttaa tarvittaessa joukkoon sopiva määrä vettä.

Kastikkeen koristeleminen rucolalla tai yrteillä ei ole toki mikään pakollinen osio, mutta minusta vihreä loppusilaus tuo annokseen kuin annokseen aivan erilaisen fiiliksen, ja rucolalla tai vaikkapa herneen versoilla näin arkisestakin ruoasta saa halutessaan vähän arvokkaamman näköisen kokonaisuuden.

Resepti
3-4 annosta

– 400 g naudan jauhelihaa
– 1 sipuli
– 1  valkosipulin kynsi
– n. 2 rkl voita tai margariinia
– 2 kukkurallista rkl vehnäjauhoja
– mustapippuria
– paprikajauhetta
– 1 Fond du chef -kasvisliemipala
– n. 3 dl maitoa
(- vettä)
– 1,5 rkl soijakastiketta
– 1 rkl tomaattiketchuppia
– kuivattuja yrttejä (oreganoa, basilikaa, timjamia…)
– koristeluun tuoretta rucolaa

1. Paista jauheliha pannulla kypsäksi yhdessä pieneksi pilkotun sipulin ja valkosipulin kanssa. Laita sivuun.
2. Sulata margariini kattilassa. Ota kattila levyltä ja sekoita vispilällä joukkoon vehnäjauhot. Siirrä kattila levylle ja paista jauhoja koko ajan sekoittaen niin kauan, että ne saavat kullanruskean värin. Älä polta jauhoja pohjaan, mutta muista, että kastikkeesta tulee suunnilleen sen väristä, kuin kuinka tummiksi jauhot ruskistat.
3. Kun jauhot ovat sopivasti ruskistuneet, kaada kattilaan hiljalleen maito koko ajan sekoittaen. Sekoita kunnes kastike kiehuu ja lisää sitten joukkoon mausteet ja Fond du chef-liemipala. Mikäli sinulla ei ole käytössä tätä liemivalmistetta, kaada kastikkeeseen sen sijaan pieneen vesimäärään liotettu liemikuutio.
4. Mausta kastike soijalla, ketchupilla, pippurilla, paprikajauheella ja yrteillä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes kastike on sopivan paksuista.
5. Sekoita lopuksi kypsennetty jauheliha ja sipulit kastikkeen joukkoon. Tarjoa esimerkiksi täysjyväpastan, keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kanssa. Koristele tuoreella rucolalla.

 

Luitko jo nämä?

20 kommenttia

 1. Poquer
  8.12.2012 at 13:26 - Reply

  Minulla on myös ollut ”oikean” ruskean kastikkeen kanssa ongelmia.
  Eipä ole enää. Aivan loistava resepti! Useaan otteeseen olen tehnyt tällä ohjeella ja koko perhe tykkää.

  • Riisa
   15.12.2012 at 21:40 - Reply

   Onpa hauskaa kuulla, että joku muukin on onnistunut tällä reseptillä. :)

 2. Martta
  18.1.2013 at 14:54 - Reply

  kyllä!tää oli tosi hyvä!siis oikeaa perinteistä kastiketta yrittäny, eikä äitin ohje auttanu, jostain syystä sillä ei tullu mun tekemänä samanlaista..käytin ruokakermaa 15 % 2 dl ja muutama dl vettä (jauhelihaa 700g) soijaa ja paprikaa ei ollu niin korvailin vähän.nam!

 3. Riisa
  19.1.2013 at 22:37 - Reply

  Jee, mahtavaa! Ehkä pitääkin itsekin tehdä tätä taas pitkästä aikaa. :)

 4. Eveliina Hämäläinen
  3.3.2013 at 21:44 - Reply

  Kiitolliset terveiset herkullisesta ja selkeästä ohjeesta! Uusavuton emäntäkokelas onnistui ja isäntä on tyytyväinen saatuaan perinteistä kotiruokaa!

 5. Heidi
  6.3.2013 at 20:41 - Reply

  Loistava resepti! Olen aivan surkea keittiössä, mutta tällä ohjeella tein ensimmäistä kertaa ERINOMAISTA ruokaa. Jopa nirsoille ruokailijoille kelpasi :-)

  • Riisa
   28.3.2013 at 00:37 - Reply

   Mahtavaa, ihana kuulla, että resepti toimii edelleen ja useissa käsissä! :) Jauhelihakastike tuppaa olemaan sitä ruokaa, joka meille nirsommillekin käy. ;)

 6. Annina
  6.5.2013 at 11:32 - Reply

  Vau, kiitos ohjeesta! Oon ite aina taistellu ruskean kastikkeen kanssa ja täytyy sanoa, että lopputulos ei tälläkään kertaa ollu täydellinen, johtuko sitten siitä, että mm. ketsuppi ja sipulit puuttui. Mutta tää on ainakin lähimpänä sitä mitä oon kaivannu! :)

  • Riisa
   7.5.2013 at 20:48 - Reply

   Hyvä, että löytyi edes jotain lähetä liippaavaa. Olen kyllä sitä mieltä, että ruskeakastike on yksi vaikeimmista taltuttaa juuri siihen omaan makuun, joten ei kun ensi kerralla tuunaamaan mieleiseksesi. :)

 7. sarppa
  15.7.2013 at 12:40 - Reply

  kiitos mahtavasta ohjeesta!!! pelastit päivän.. :)

 8. eeko
  28.1.2014 at 12:50 - Reply

  Pikkuvinkkinä vaan, että se liemikuutio kannattaa laittaa kuumaan veteen. Siis veden keittimestä desi vettä ja sinne kuutio.

 9. Maiju
  29.1.2014 at 19:09 - Reply

  Kuuluuko tähän oikeasti laittaa 1,5 rkl soijaa ja kokonainen liemikuutio? Maistelin vähän soijan jälkeen ja päätin laittaa ensin vain puolikkaan kuution. Onneksi, koska lopputuloksesta tuli kuitenkin niin suolainen että jouduin laimentamaan kastiketta aika isolla määrällä maitoa. Käytin Pirkan kasvisliemikuutiota, voisikohan olla tavallista suolaisempaa..?

 10. Marika
  6.2.2014 at 19:12 - Reply

  Mahtavaa!! Nyt kun malttoi paistella jauhoja ja sipulia tarpeeksi kauan niin kyllähän sieltä melkein se täydellinen kastike löytyi :) Itse ajattelin että mitenkähän tuo toimii kun ei lisätä suolaa lainkaan, mutta tosi hyvän makuista on! Seuraavalla kerralla paistelen jauhoja vielä hetken pidempään palamisenkin uhalla, jotta saisin oikein tummaa kastiketta.. Kiitos tästä reseptistä!!

 11. strömsössä
  27.4.2014 at 17:34 - Reply

  Tuijottaessani kattilaa joka on täynnä kuumaa maitoa ja rasvapaakkuja, totean ,ettei tästä tullut haluamaani jauhelihakastiketta.

  • Riisa
   27.4.2014 at 18:18 - Reply

   Voi ei! Kuulostaa aika normaalilta kastikekatastrofilta. :) Kokeile seuraavalla kerralla kaataa neste kattilaan hitaammin ja nopeammin sekoittaen, niin maito sekoittuu kunnolla jauhoihin, eikä paakkuja jää. :) Tsemppiä, perinteisten suurustettujen kastikkeiden kanssa ei oikein auta kuin yrittää tarpeeksi monta kertaa, että onnistuu!

 12. Kiki
  6.11.2014 at 20:46 - Reply

  Tätä oli meillä tänään tarjolla. Todella hyvä resepti! Lisätään meidän arkiruoka listaan! :)

 13. Riisa
  3.1.2015 at 17:45 - Reply

  Kiki, mainiota! Kommenttisi innostamana päätin itsekin tehdä taas jauhelihakastiketta. ;)

 14. Snailon
  7.7.2015 at 22:18 - Reply

  Tästä kastikkeesta olen pohjan napannut ja pienillä muutoksilla tehnyt siitä bravuuri nakkikastikkeeni! Kiitokset tästä!

  • Riisa
   19.7.2015 at 22:09 - Reply

   Snailon, joo, tämä toimii mukavasti myös nakkikastikkeeseen – ja ainahan reseptit melkein vähän omaa viilausta kaipaakin, jotta sopivat omaan makuun. Hieno juttu, että tämä toimi pohjana kastikkeelle sinullekin. :)

 15. Juhani
  12.7.2015 at 19:37 - Reply

  Jauhelihan kaadoin paistetun kesäsipulin joukkoon, paistoin lisää ja maustoin suolalla, mustapippurilla, jauhelihamausteella, pienellä määrällä oreganoa ja basilikaa.

  Jauhojen ruskistuksen tein eri pannussa, erinomainen suhdeluku ruskeaan kastikkeeseen tuo 2 kukkura-rkl voita, 2 kukkura-rkl vehnäjauhoja ja 4 dl nestettä. Jauho-rasvaseos saa paahdettaessa ”savuta” ja muuttua selvästi ruskeaksi. Tein n. 4 dl kiehuvaa kasvislientä (3/4 kuutiota), kaadoin sen vähissä erissä kattilaan kaadettuun, vähän jäähtyneeseen, reippaasti ruskistettuun jauhosuurukseen jatkuvasti sekoittaen. Nestettä ei kannata kaataa suoraan kuumalle paahtopannulle, se on varmin tapa paakkuunnuttaa kastike, toinen varma tapa paakkuntumiseen on käyttää kylmää tai viileää nestettä, olkoon se maitoa tai vettä.

  Maustoin kastikkeen pienellä määrällä mustapippuria, suolaa ja viiden pippurin sekoituksella, lisäsin hieman vettä kun suolaa lorahti liikaa ja kastikkeesta tuli todella paksua.

  Kaadoin jauhelihan joukkoon ja tarkistin maun vielä kerran, lisäsin vielä joukkoon alle desin ruokakermaa. Hyvää tuli!