Valkosuklaakuorrutteinen mansikkajäädyke

n. 0,7 dl silikonivuoka (tai kaksi tai useampia pieniä annossilikonivuokia)

– n. 90 g valkoista suklaata
– 1 rkl rypsiöljyä
– 2 dl kuohukermaa
– 1 prk (250 g) maitorahkaa
– 250 g mansikoita
– 2 tl vaniljasokeria
– n. ½ ps Fazerin Omar-makeisia

1. Mittaa paloiteltu valkoinen suklaa ja öljy kattilaan, ja sulata vesihauteessa. Sekoita, kun suklaa on sulanut.
2. Voitele silikonivuoka kevyesti öljyllä. Kaada sulanut suklaa vuokaan ja kääntele vuokaa käsissäsi niin, että suklaa vuoraa koko vuoan. Kääntele vuokaa jonkin aikaa, kunnes suklaa alkaa jo hieman jäähtymään, eikä ole enää niin juoksevaa. Kaada sitten mahdollinen ylimääräinen suklaa pois vuoasta ja pane vuoka pakkaseen jähmettymään n. 5 minuutiksi.
3. Pilko omar-karkit pieniksi kuutioiksi (esim. ensin pitkittäin puoliksi, ja siten toiseen suuntaan 4-5 osaan)
4. Survo mansikat sauvasekoittimella. Mansikan paloja saa jäädä joukkoon, aivan tasaiseksi soseeksi mansikoita ei siis tarvi survoa.
5. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita joukkoon sokerit, rahka ja mansikkasose.
6. Sekoita joukkoon omarkarkin palaset.
7. Kaada seos suklaavurattuun vuokaan, tasoita pinta, ja laita pakkaseen jäätymään yön yli.
8. Ota jäädyke sulamaan vuoan koosta riippuen ½-1 tuntia ennen tarjoamista.
9. Kun olet ottanut jäädykkeen pakkasesta, valele vuoan ulkoreunat ripeästi kuuman, juoksevan veden alla, jotta jäädykkeen irrottaminen helpottuu.
10. Venytä silikonivuoan reunoja varovasti niin, että saat jäädykkeen iroamaan hieman reunoista.
11. Kumoa jäädyke vuokineen tarjoiluastialle, ja irrota vuoka varovasti. Itse sain vuoan parhaiten irti kääntäen vuoan reunoja ympäri vähitellen niin, että loppujen lopuksi koko vuoka oli nurinpäin.
12. Jäädyke on parhainta hieman pehmeänä, niin että sitä on helppo leikata.

Muistelin tässä joulun aikaan useiden vuosien takaista jouluaattoillallisen jälkiruokaa, mutta kukaan perheenjäsen ei enää muistanut kyseistä Omar-karkkeja ja mansikkaa sisältävän jäädykkeen reseptiä, hyvä kun muistivat edes koko jäädykettä. Selaisin netistä kermaa sisältäviä jäädykkeitä ja huomasin useimpien sisältävän rahkaa. Makumuistini oli samaa mieltä siitä, että rahka olisi hyvinkin voinut olla yksi reseptin ainesosa. Niinpä, kun sain hankittua vihdoin haaveilemani pienet kuviomuotoillun silikonivuoat, päätin, että koetan soveltaa reseptin suhteet päästäni. Teinkin siis hyvin perinteisen mansikkarahkan, johon pilkoin Omar-karkkeja sen kokoisiksi, kuin ne muistin joskus 2000-luvun alkupuolen jäädykkeessä olleen. Rahkaa jäi hieman vähän yli, mutta vain sen verran, että söin ylijäämän helposti suoraan vatkauskulhosta.

Valkosuklaata alkuperäinen jäädyke ei sisältänyt, vaan idean silikonivuoan vuoraamisesta suklaalla löysin viime kesänä Marien ruokablogista. Päätin sitten lisätä senkin ominaisuuden tähän, sillä olin pitkään halunnut kokeilla kyseistä menetelmää. Lopputulos oli aivan tavattoman herkullinen, ja niin pitkälle kuin saatan muistaa, valkosuklaata lukuunottamatta myös hyvin samanlainen kuin tuo jo melkein unohtunut mansikka-omarjäädye. Ilman valkosuklaakuorrutetta jäädykkeen voi siis tehdä helposti vaikka laseihin valmiiksi annosteltuina, mikäli silikonivuokaa ei löydy.

One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *