Lakritsi-brownie kuppikakut

Vietimme ystäväporukalla kakkujuhlia, joihin jokainen osallistuja toi leivonnaisia. Halusin leipoa jotain näyttävää, koska porukkamme koostuu visuaalisen alan ammattilaisista, ja ulkonäkö on tällöin tietysti puoli ruokaa. Samalla halusin tarjota myös jotain sellaista, mitä en ole ennen kokeillut. Idea tähän reseptiin syntyi toiveesta yhdistää suosikkimakuni lakritsia ja suklaata.

Luottoreseptissäni Sitruuna-valkosuklaa-kuppikakkujen päällä on ihanan tuhtia valkosuklaa ganache, joka on helppo ja kaunis kuorrute. Pohdin, voisiko ganachesta tehdä jollain konstilla lakritsin makuisen? Lähdin innovoimaan kahden käyttämäni täysin erilaisen kuorrutteen yhdistelmää, lisäämällä ganache-kermaan Kick-lakritsitoffeepatukoita. Ja tuloksena olikin jotain aivan taivaallista, vaikkakin ensiyrittämällä niin jämäkkää tavaraa, että pelkäsin vatkaimeni hyytyvän. Reseptiin olenkin jo lisännyt kerman määrää hitusen, sillä kerman lisääminen valmiiseen ganache-taikinaan helpotti vatkausta huomattavasti, ja lopputulos oli mainio. Ganache kuitenkin on aina hyvin jämäkkää ennen vatkaamista, etenkin jos se on ollut jääkaapissa yön yli, joten ei kannata säikähtää, vaan ottaa seos hyvissä ajoin huoneenlämpöön tarvittaessa notkistumaan.

Kunnon brownie-kakkutaikinan ja lakutoffee-palojen kanssa tämä ihanan lakritsinen tumman harmaa kuorrute muodostaa tyylikkään väriyhdistelmän ja aivan suussa sulavan makumaailman. Kelpasi myös muille graafikoille. ;)

Resepti

n. 10-12 kuppikakkua

Brownie Cupcake -taikina

 • 200 g tummaa suklaata
 • 85 g margariinia
 • 2 huoneenlämpöistä kananmunaa
 • 200 g (fariini)sokeria
 • 1 tl vaniljasokeria
 • 130 g vehnäjauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 2 Kick-lakritsitoffee-patukkaa

Lakritsi-valkosuklaa ganache

 • 5 Kick-patukkaa
 • 1,5 dl kuohukermaa
 • 145 g valkoista suklaata (eli 1 Pandan valkosuklaa-suklaalevy)

Koristeluun

 • Lakritsi-pötköjä pilkottuna
 • Turkinpippurirouhetta
 • Nonparelleja

Valmistusohje

Brownie Cupcakes

 1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Asettele paperiset muffinivuoat muffinssipeltiin tai muffinssipellin puuttuessa tavallisen uuninpellin päälle.
 2. Mittaa kattilaan paloiteltu tumma suklaa ja margariini. Kuumenna vähitellen sekoittaen, kunnes seos on sulanut tasaiseksi. Nosta pois liedeltä ja sekoita tasaiseksi.
 3. Vaahdota kananmunat ja sokerit isossa kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi.
 4. Sekoita siivilöidyt jauhot, leivinjauhe ja suklaaseos vuorotellen varovasti seokseen. Kääntele taikina tasaiseksi.
 5. Pilko Kick-patukka pieniksi paloiksi.
 6. Annostele taikinaa noin puoleen väliin muffinssivuokia ja aseta sitten kuhunkin vuokaan Kick-patukan paloja. Annostele loppu taikina tasaisesti vuokiin. Taikina ei kohoa kovin paljoa, joten taikinaa saa n. 4/5-osaa kupista.
 7. Paista uunin keskitasolla n. 25 minuuttia. Kakkuset saavat jäädä sisältä hiukan pehmeiksi, mutta pinnasta tulee melko rapea.
 8. Anna jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista ja koristelua. Jos leivot kakut tarjoilua edeltävänä päivänä, ne kannattaa säilyttää mehevyyden säilymiseksi lautasella huoneen lämmössä kelmuun käärittynä.

Kuorrutus

 1. Rouhi valkosuklaa murumaiseksi ja laita rouhe leivontakulhoon, jossa voit myöhemmin vatkata ganachen sähkövatkaimella.
 2. Pilko Kick-patukat pieniksi paloiksi.
 3. Kuumenna keskilämmöllä kuohukermaa hetki kasarissa ja lisää joukkoon pilkotut Kick-patukan palat. Sekoittele koko ajan, kunnes patukat sulavat kokonaan. Varo, ettei kerma kiehu liikaa, jotta siitä ei katoa liikaa nestettä. Patukat sulavat kermaan kokonaan.
 4. Kaada kuuma Kick-kerma-seos rouhitun valkosuklaan päälle ja sekoita massa tasaiseksi, kunnes suklaa on sulanut.
 5. Anna seoksen jäähtyä heti huoneenlämmössä ja sitten muutaman tunnin ajan jääkaapissa. Voit valmistaa ganachen myös edellisenä päivänä, mutta ota se tällöin huoneen lämpöön hieman ennen vaahdotusta.
 6. Vaahdota jäähtynyt ganache sähkövatkaimella kovaksi, kuohkeaksi vaahdoksi, annostele pursotinpussiin ja pursota jäähtyneiden kuppikakkujen päälle suuriaukkoisella tähti-tyllalla.
 7. Koristele lakupötkön paloilla, hitusella Fazerin turkinpippurirouhetta sekä nonparilleillä.

4 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *