Keittiö, jossa arki toimii ja kaikelle on paikka

Olen aina haaveillut, että pääsisin toteuttamaan juuri sellaisen keittiön, joka vastaisi omia toiveita, makua ja tarpeita. Uudessa kodissamme tämä haave toteutui.

Kirjoitin pari vuotta sitten uuden Majakan kotimme keittiösuunnitelmista ja suunnittelun lähtökohdista, ja nyt jälkikäteen on ollut hauskaa huomata, että oikeastaan kaikki valintamme osuivat kyllä todella nappiin. Suunnittelun onnistumiseen vaikutti varmasti se, että teimme valinnat rauhassa ja ajan kanssa, ja mietimme tarkasti, millaisia toimintoja keittiössämme tarvittaisiin ja mille kaikelle pitäisi löytyä selkeä oma säilytyspaikka. Niinpä ajattelinkin nyt kertoa, miten uusi keittiömme on arjessamme toiminut ja millaisia säilytysratkaisuja olemme siellä lopulta tehneet.

Keittiö, jossa on paikka kaikelle

Minua jännitti ennen muuttoa tosi paljon, mahtuvatko kaikki astiamme keittiön kaappeihin, vaikka olimme konmari-metodilla käyneet läpi tavaramme ja säilyttäneet vain kaikki ihanat ja aidosti käytössä olevat astiat. Olin laskeskellut, että kaiken pitäisi kyllä mitä luultavimmin mahtua ja olin jopa suunnitellut, mihin laatikkoon ja kaappiin mikäkin tavara tulisi asettumaan, mutta katsoessani muuttolaatikkojen täyttämää entistä kotiamme, alkoi epäilyttää. Kylläpä sitä tavaraa oli edelleen julmetusti!

Tässä laatikossa ovat kaikki ruokailu- ja ruoanlaittovälineemme.

Raskaat astiat ja ruoanlaittovälineet vetolaatikoihin

Muuton yhteydessä tavarat sujahtivat kuitenkin yllättävän hyvin suunnitelluille paikoilleen. Saarekkeen neljä suurinta ja syvintä vetolaatikkoa varattiin lautasille, tarjoiluastioille, kattiloille ja paistinpannuille. Ne kaikki mahtuvat sinne nyt niin, että jokaisen erilaisen ihanan astiatyypin näkee yhdellä silmäyksellä. Saarekkeen matalat leveät laatikot taas saivat täytteekseen aterimet ja ruoanlaittovälineet sekä mausteet. Tämä on ollut aivan täydellinen ratkaisu, sillä koska hella ja uuni ovat saarekkeen keskellä, kaikki ruoanlaitossa tarvittavat välineet ovat aina tosi lähellä ja helposti saatavilla.

Varsinaisen keittiöseinän isommassa alakaapissa säilytetään kaikkia leipomusvälineitäni. Tässä kaapissa on sisällä isot vetolaatikot, joten sinne saa todella kätevästi saataville leivontakulhot, uuni- ja kakkuvuoat, sähkövatkaimen, tyllat ja vispilät. Piparkakkumuotit ja kuppikakkuvuoat tosin säilytän omassa laatikossaan toisaalla, sillä ne eivät vielä valitettavasti mahdu paperisten muffini-vuokien kokoelmani runsaudesta johtuen tähän kaappiin. Jahka saan ne ajan mittaan käytettyä pois, aion sijoittaa myös nämä tarvikkeet tähän samaan leipomuskaappiin, enkä osta enää kerralla useammanlaisia muffinivuokia. Vähempikin riittää.

Lasit ja kupit arkikäyttöön yläkaappien alimmille hyllyille

Meillä on kolme yläkaappia, joissa on kussakin kaksi hyllyä. Juomalasit ja kahvikupit sijoitimme yläkaappien alemmalle hyllylle, ja viinilasit ja lähinnä jouluna ilahduttavat tsaikkalasit sekä kukkamaljakot ylähyllyille. Yhteen yläkaapiin on sijoitettu vesikannut, Chemex-kahvinkeitin sekä suodatinpaperit.

Tilaihme-ruokakaappi

Ehkä paras hankinta koko keittiössä on pääasiassa vetolaatikoilla varustettu korkea, mutta vain 40 senttiä kapea kaappi. Tämä kaappi on osoittautunut oikeaksi tilaihmeeksi, sillä siellä on kaikki keittiössämme jääkaapin ulkopuolella säilytettävä ruoka sekä lisäksi ylimmällä hyllyllä muutama suurikokoinen tarjoilu- ja salaattikulho. Ulos vedettävät laatikot ovat ihanuutta aiemman kotimme ”sukelluskaapin” jälkeen, jossa syvän ja korkean kaapin hyllyjen perälle aina hautautui jotain, koska iso kaappi oli vain niin hankala käyttää.

Nyt joka ruokakaapin laatikossa on oman tyyppisensä ruoat, joten ne on helppoa löytää ja pitää järjestyksessä: kaapin ylimmällä hyllyllä ovat teet sekä hunajat, joita yleensä käytetään yhdessä. Seuraavaksi vuorossa on hylly, jossa on puinen, avoin leipälaatikko. Yhdessä matalassa vetolaatikossa ovat lasipurkeissa siemenet, pähkinät, leseet, granola ja puurohiutaleet. Yhteen laatikkoon on sijoitettu lasipurkkeihin pastat, couscous ja riisi. Toiseksi alimmassa laatikossa ovat leivontatarvikkeet kuten jauhot, sokerit, suola, peruna- ja kaakaojauhot sekä kyseisen laatikon korkeuden vuoksi myös aamiaismurot. Alimpaan laatikkoon on sijoitettu säilyketölkit, pussikeitot, öljyt ja mahdolliset valmisruoka-annokset esimerkiksi näin korona-ajan etätyöpäivien varalounaiksi. Lisäksi kaapissa on rakenteellinen tukihylly, joka on tosi lähellä yhtä ylempää laatikkoa. Sille mahtuvat mainiosti patalaput sekä keittiövaaka.

Kierrätys ansaitsee kunnon tilat

Kierrättäminen on tärkeää ja ihan selviö pääkaupunkiseudun kerrostaloissa, joten jokainen kotitalouden jätelaji, jonka pystyy kierrättämään, ansaitsee mielestäni joka kodista kunnon tilat. Meillä biojäte, sekajäte ja muovijäte asuvat suomalaisille tyypilliseen tapaan jätevaunussa pesualtaan alla. Sen vieressä meillä on kapea alakaappi, johon sijoitimme pienen Ikean metallitynnyrin lasille sekä oman pussukkansa metalliroskille. Keittiön vieressä olevassa liukuovikaapissa kodissamme kerätään isoon juuttikassiin kartonki, suureen metallitynnyriin paperi ja omaan laatikkoonsa paristot ja muu ongemajäte.

Vaikkei tämä varsinaisesti keittiöön liitykään, lisäksi meillä on vaatekaapissa laatikko mahdollisille poistuville konmari-tavaroille ja kierrätykseen meneville tekstiileille – usko tai älä, vaikka koko koti olisi konmaroitu, kyllä niitä rikkoutuvia sukkia ja aikansa eläneitä vaatteita kuitenkin silloin tällöin tulee vielä vastaan, sillä kaikki kuluu ja vuosien vieriessä myös maku vähitellen muuttuu. Sen verran harvoin kuitenkin tarvitsee nykyään enää Kierrätyskeskukseen lähteä, että on helpompaa, kun ihan kaikelle kierrätettävälle on oma odotuspaikkansa, niin tavarat eivät jää ajelehtimaan nurkkiin.

Keittiön toisella seinämällä on tämä suuri liukuovikaappi, joka on kotimme todellinen maaginen tavarakaappi, sillä siellä on oikeastaan suurin osa kotimme kaikesta tavarasta vaatteita ja pelejä lukuunottamatta. Sinne kätkeytyvät mm.siivousvälineet, pyyhkeet, pesuaineet, sesongin ulkopuoliset ulkovaatteet sekä kierrätyspisteet kartongille ja paperille.

Keittiö, jossa ei tarvitse kurkotella

Edellisessä keittiössämme jouduin turvautumaan harva se päivä jakkaraan tai keittiöntuolin raahaamiseen kaapin alle, jotta yletyin saamaan tavarat myös ylimmistä kaapeista. Siellä kun kaapit ulottuivat aivan kattoon saakka. Vanhassa keittiössä myös kuivauskaappi, joka oli todella epätehokkaassa käytössä ja vei tilaa parhaalta käyttökorkeudelta.

Uudessa keittiössämme jätimme uskaliaasti kuivauskaapin pois ja mitoitimme kaapit niin, että minäkin yllän 160+ senttisenä kaikille hyllyille. Sijoittamalla ylähyllyille sellaisia tavaroita, jotka ovat korkeita, kuten maljakot ja vaasit, mahdollistettiin, että yläkaappien ylempikin hylly pystyttiin sijoittamaan sen verran alas, että varvastellen saan jopa ne maljakot kaapista ilman tuolia. On ihanaa, ettei joka päivä tarvitse hakea jakkaraa keittiöön. Viini- ja kuohujuomalasit saan yläkaapin etualalta käyttöön, mutta taaimmaisia laseja varten saatan yhä hakea tuolin, ihan vain varmuuden vuoksi, etten tiputa mitään. Taaimmaksi yläkaapissa onkin sijoitettu siis lasit, jotka ovat vain harvakseltaan käytössä. Näin normaalissa arjessa ei ikinä tarvitse kurkotella.

Kauneimmat astiat ilahduttavat joka päivä keittiön avohyllyillä

Keittiö, joka sopii sisustukseen

Toivoimme, että keittiö sopisi olohuoneen yhteyteen ja toisi tilaan hiukan kahvilamaista tunnelmaa avohyllyillä ja avoimuudellaan. Normaalia pienemmät yläkaapit  ja niiden irrottaminen sivukaapeista seinän keskelle toi tilaan kivaa ilmavuutta. Olen vaihdellut kuppeja ja kippoja keittiön avohyllyillä moneen otteeseen ja viime aikoina eniten silmää ovat miellyttäneet japanilaiset astiamme. Lisäksi hyllyllä säilytetään päivittäin käytössä olevaa kahvipurkkia, matchaa ja teevispilää.

Keittiön tasoilla haluaisin säilyttää mahdollisimman vähän tavaraa, jotta siistinä pitäminen olisi vaivatonta, sillä se ikävä puoli avokeittiössä toki on, että kaikki sotku on sitten keskellä kotia esillä. Nyt tasoilla säilytetään varsinaisesti leivänpaahdinta, vedenkeitintä, maidonvaahdotinta, talouspaperia sekä tiskiaineita ja -harjaa. Jälkimmäiset haluaisin nekin kyllä mieluummin kaappiin piiloon, kunhan keksin missä niille olisi kätevä paikka. Saarekkeella on lisäksi hedelmäkulho sekä pari kasvia ja aika usein kastelukannu, koska käytän sitä varsinkin nyt kesällä lähes päivittäin tomaatteja kastellessa, joten on ollut kätevää, että kannu on heti hanan vieressä odottamassa.

Miten keittiöstä saisi vieläkin toimivamman?

Kaiken kaikkiaan olemme olleet tosi tyytyävisiä keittiöömme ja siellä kokkaaminen on ollut kivaa ja helppoa. Korona-keväänä keittiö onkin ollut ihan tosissaan koetuksella, sillä en ole vuosiin laittanut yhtä paljon ruokaa.

Keittiö on vaatekaapin lisäksi minulle sellainen paikka, jota yritän kotona kuitenkin iteroida kaiken aikaa pienillä muutoksilla toimivammaksi. Koska alkuperäinen suunnittelu tehtiin niin huolella, mitään isoja muutoksia ei ole vielä kaivannut, mutta esimerkiksi lasi- ja metallinkierrätys siirtyi lopullielle paikalleen oltuaan ensin eteisen kaapissa ja etenkin maustelaatikkoa olen yrittänyt tuunata toimivammaksi lokerikoilla. Haaveilen vielä yhtenäisistä lasisista maustepurkeista. Kenties nyt kun kaikelle on vähitellen löytynyt hyvä paikka, yritän seuraavaksi panostaa siihen, että myös ruokakaapin sisus ja jääkaappi näyttäisivät vielä houkuttelevimmilta. Puhtaus on puoli ruokaa ja silmilläkin voi syödä, vai miten se meni?

Keittiösaarekkeen olkkarin puolelle sijoitimme 30 cm syvät kaapit, joista löytyvät kaikki kotimme kirjat, juhlatarvikkeita, kynttilät ja muuta kattauksissa käytettävää tavaraa. Varsi-imuri jotenkin jämähti muutossa keittiön päätyyn, koska sitä on niin kätevää käytellä siitä. Yritän yhä keksiä sille toista paikkaa, jossa se olisi vähemmän kulkuväylällä.

3 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *