Keittiö kahvilahengessä

Tulevan kodin keittiön sisustus oli yllätyksekseni yksi asunnon haastavimmista suunnittelukohteista. Minulla oli ollut hyvin selkeä kuva siitä, millaisen keittiön haluaisin, mutta loppujen lopuksi yksittäisten valintojen tekeminen oli hämmentävän vaikeaa ja ennen kaikkea aikaa vievää.

Uuden asuntomme keittiö on avokeittiö asunnon keskellä, joten halusimme, että sen tunnelma olisi kahvilamainen ja saumaton osa oleskelu- ja ruokailutilaa. Toisaalta samalla keittiön tulisi olla myös toimiva ja käytännöllinen tila, jossa arjen ruoanlaitto on helppoa ja nopeaa, leipominen sujuu vaivatta ja illanistujaisten järjestäminen onnistuu rennosti ja kaikkein mieluiten vieraiden kanssa yhdessä. Ja sitten oli tietenkin ikävä budjetti rajoittamassa kaikkia yhtään erikoisempia valintoja, sillä uudisrakennuksen muutostyöt tunnetusti ovat kallista lystiä.

Tyylillisesti olimme ihastuneet tummempiin keittiöihin, joissa on moderni ja tyylikäs, mutta lämmin ja kahviloista ja ravintoloista tuttu rentoon oleskeluun kutsuva tunnelma. Tumman puun, maanläheisten sävyjen ja loft-henkisten mustien ja metallisten yksityiskohtien yhdistelmä sykähdytti.

href=Inspiraatiokuva: Swoon Editions

href=Inspiraatiokuva: bloodandchampagne.com

href=Inspiraatiokuva: Nh-arch.com

Inspiraatiokuva: Tjäreborg.fi, Thomas Cook hotels: Casa Cook Rhodes-hotelli

Inspiraatiokuva: Danish kitchen maker Garde Hvalsoe – www.gardehvalsoe.dk / Bobedre magazine

Saavuttaaksemme tämän kompromissin käytännöllisyydestä ja kahvilamaisesta tunnelmasta, päädyimme avartamaan keittiötä irtonaisemmalla ja avarammalla seinäkaappiratkaisulla, antamaan tilaa kauniimpien esineiden ja astioiden esillepanolle avohyllyillä ja toisaalta varmistamaan, että kaikki tarvittavat kodinkoneet ja säilytystä kaipaavat esineet mahtuisivat mukavasti keittiön kiinteisiin säilytystiloihin.

Keittiön materiaalit

Pohdimme keittiön ovien ja laatikoiden etusarjoiksi pitkään Á la Carte uutta bistro-keittiösarjan mainoskuvista bongaamaamme Fumare-ovea, joka on tummanruskeaa puujäljitelmää. Laminaattipinta tuntui kuitenkin vähemmän kestävältä ja pitkäikäiseltä vaihtoehdolta kuin tammiviilu, sillä laminaattia ei voi kovin helposti paikkailla, jos pintaan tulee kulumia tai naarmuja. Koska tammiviilu kuului asunnon sisustuspakettiin, tuntui jotenkin hölmöltä maksaa siitä, että saisi huokeamman laminaattiovimallin arvokkaan tammen tilalle. Lopulta keittiön kaapiston materiaalivalinnan sinetöi lattiavalintamme, harmaan ruskea tammiparketti, jonka kanssa musta kaapisto sopi paremmin yhteen kuin ruskea puujäljitelmä.

A la Carte -keittiöiden Bistro-keittiö miellytti meitä kovasti. Päädyimme kuitenkin ruskeiden ovien sijaan mustiin tammiviiluoviin, mutta bistro-keittiön hengestä pyrittiin silti pitämään kiinni. Kuva: Keittiömaailma, A la Carte -keittiöt.

Musta toistuu keittiön viereen tulevan työtilan lasiseinän karmeissa sekä laattalattioissa, joten uskomme, että alakaapit ja korkeat kaapit täydentävät näitä muita tummia valintoja mukavasti. Värien valinta pelkkien 3D-kuvien ja mallipalasten varassa oli kyllä kaikesta huolimatta tuskaista – isoissa pinnoissa ja täysin erilaisissa valaistusolosuhteissa kaikki sävyt näyttävät aina kuitenkin erilaiselta ja pinnan kiiltoaste voi muuttaa värikokemusta aivan täysin.

Meille mieluisa ja hyvin kuumuutta ja kulutusta kestävä tasomateriaali, kvartsikomposiitti, kuului myös asunnon valmiisiin vaihtoehtoihin, joten tason valintaa ei paljoa pohdittu. Valmiissa ratkaisussa koko välitila olisi ollut tätä samaa materiaalia, mutta me halusimme seinästä vähemmän tumman, eikä niin perinteisen keittiön välitilan, joten päädyimme pyyhkimistä ja pesua kestävään maalipintaan, jolloin tilasta tulee toivoaksemme olohuonemaisempi.

Lopulta päädyimme kaappien ovien suhteen Redin valmiin ratkaisun tammiviiluoviin. Osittain budjettiratkaisu, mutta musta tammiviilu tulee sopimaan upeasti myös valitsemamme harmaanruskean parketin kanssa. Kuvassa näkyy myös valittu ohuehko kvartsikomposiittitaso. Vetimiksi valitsimme kuvasta hieman poiketen linjakkaan sirot, leveät metallivetimet, jotka asennetaan kaikissa kaapeissa vaakaan. Niihin voi ripustaa myös tarvittaessa keittiöpyyhkeitä.

Kahvilatunnelmaa hakemassa

Yläkaappien oviksi valitsimme talon sisustuspakettiin kuuluneet valkoiset ovet, mutta kaappien mallia muutimme vastaamaan paremmin toiveitamme avarasta kahvilatunnelmasta: kaapeista valittiin matalampi malli, jonka nostimme seinällä tavallista korkeammalle niin, että sen alapuolelle mahtuu kaksi pitkää avohyllyä – ja kuitenkin siten, että minäkin lyhyempänä yletyn kaappien alemmille hyllyille ilman tuolia. Lisäksi kavensimme kaappitilaa siten, että seinäkaapit voidaan asentaa väljästi keskelle seinää, eikä palkkimaisesti kiinni korkeisiin kaappeihin.

Hyllyille aiomme järjestellä mieluisimmat arjessa käytettävät kahvikupit, pieniä viherkasveja ja kauneimmat keittiövälineet. Kuivauskaapin jätimme pois, koska varsinaista oikeaa käyttöä sille on meillä ollut nykyisessä kodissakin vuosien varrella niin vähän, että sen verran jaksaa pyyhkeelläkin astioita kuivata. Näin kaappitila saadaan tehokkaampaan käyttöön.

Tekemämme 3D-kuvat keittiöstä ovat toki vähän sinne päin etenkin sävyjen puolesta, mutta helpottavat silti suunnittelua ja mittasuhteiden hahmottamista todella paljon. Kun kyseessä on uudiskohde, 3D-ohjeman avulla saa ainakin jonkinlaisen kuvan siitä, miltä tuleva koti tulee näyttämään.

Yksi olohuonemaisuutta lisäävä oleellinen ratkaisu oli siirtää uuni arkkitehdin suunnittelemalta paikalta seinältä saarekkeeseen perinteisemmälle paikalle lieden alle – katseilta piiloon. Seinäuuni on ollut nykykodissamme ihan hyvä vaihtoehto sijaitessaan keittiön nurkassa, mutta tässä uudessa tilassa se olisi ollut seinällä suoranainen olohuoneen katseen kiinnittäjä.

Kaiken kaikkiaan olen kyllä todella innoissani uudesta keittiöstä. Siitä tulee aidosti meidän unelmakeittiömme – tai siltä ainakin ”paperilla” vaikuttaa. En malta odottaa, että pääsen valikoimaan, mitkä mukit, kulhot ja teepannut pääsevät kulloinkin somistamaan avohyllyjä.

Keittiön kätevistä säilytysratkaisuista sekä asunnon tavarasäilytyksen suunnittelusta kirjoitan lisää seuraavassa postauksessa. 

 

One Comment

  1. Pingback: Keittiö, jossa arki toimii ja kaikelle on paikka – Riisa.net

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *