Japanilainen kylmä noodelisalaatti hiyashi soumen

Hayashi somen on japanilainen, tyypillinen kesäherkku. Nimensä mukaisesti ne ovat jäähdytettyjä nuudeleita, joita voi tarjoilla monella tapaa. Oma suosikkini on japanilaiseen kuumaan kesäpäivään sopiva, ihanan raikas ja kylmä nuudelisalaatti, jonka voi somen-nuudeleiden sijaan tehdä myös ramen-nuudeleista. Herkullisen salaatin maku piilee herkullisen tsuyu-kastikkeen ja japanilaisen majoneesin (esim Kewpie-majoneesi) sekä maukkaiden lisukkeiden yhdistelmässä.

Tsuyua pitäisi kenties pikemminkin kutsua koostmuksensa perusteella liemeksi. Tähän usein japanilaisiin nuudeliruokiin tai nuudelikeiton keittopohjaksi käytettävään liemeen voi myös dipata nuudeleita. Silloin nuudelit jäähdytetään kylmällä vedellä ja asetetaan tarjolle omalle lautaselleen. Erilliseen kuppiin laitetaan tsuyu-lientä (maun mukaan sitä voi laimentaa tai jatkaa hiukan soijalla), johon sekoitetaan hieman ruohosipulia ja veitsen kärjellinen tuoretta pilkottua chiliä. Tämä edellä kuvattu super-yksinkertainen ruoka ei ole toki mikään erityisen ravitsevaa, joten siksi itse tykkään mieluiten syödä somen-nuudelini raikkaana, ruokaisana salaattina.

Hiyashi somen -nuudelisalaatti resepti

2 annosta

 • n. 15 cm pala kurkkua
 • 2 pientä tomaattia
 • Muutama kourallinen salaattia, esim. Pehtoorin salaattia
 • n. 40 g kinkkua (esim. Snellman Superior kinkku -leike)
 • 1 japanilainen munakasrulla eli tamagoyaki (ks. tamagoyakin resepti täältä)
 • majoneesia (esim. Kewpie)
 • n. 125-150 g somen-nuudeleita
 • Kombutsuyu -lientä
 • jääpaloja

 

Valmistusohje: 

 1. Valmista tamagoyaki esimerkiksi tämän ohjeen mukaan. Anna jäähtyä.
 2. Pese vihannekset. Leikkaa kurkku ja salaatinlehdet ohuiksi pitkiksi suikaleiksi. Pilko tomaatti pieniksi  kuutioiksi.
 3. Pilko tamagoyaki ja kinkku ohuiksi pitkiksi suikaleiksi.
 4. Laita kiehumaan runsaasti vettä. Keitä somen-nuudeleita kiehuvassa vedessä n. 4 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan.
 5. Ota kattila liedeltä ja kaada nuudelit siivilään. Valuta nuudeleiden päälle jääkylmä vettä, jotta ne jäähtyvät.
 6. Aseta nuudelit sitten kulhoon, jonka pohjalla on jääpaloja. Kaada päälle n. 0,5 dl kombutsuyu-lientä. Sekoita nuudeleita, jotta ne saavat makua tsuyu-liemestä.
 7. Nostele nuudelit tarjoilulautasille. Kaada niiden päälle kulhoon valunut tsuyu-liemi (mutta älä kaada jääpaloja). Asettele sitten lautasille muut salaattiainekset visuaaliseksi, kauniiksi kokonaisuudeksi. Kaada sitten päälle kombutsuyu-lientä makusi mukaan. Muista, että lientä on helppo lisätä jälkikäteen.
 8. Pursota lopuksi päälle majoneesia. Nauti heti.

One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *