Uuden kodin fiksut säilytysratkaisut

Uutta kotia suunnitellessamme yksi tärkeitä kulmakiviä koko hommassa on ollut säilytysratkaisujen toimivuus. Haluamme, että kaikelle on paikkansa ja arki toimii uudessa kodissa ilman, että tavarat ovat koko ajan joko tiellä tai hukassa. Jotta tämä olisi mahdollista, aloitimme koko projektin turhan karsimisella ja japanilaisen järjestyksen mestarin Marie Kondon opein iloa ja onnellisuutta tuottavien esineiden ja vaatteiden kartoittamisella nykyisessä kodissamme.

Tavaramäärä selville karsimalla

Tämänhetkisessä kodissamme on todella paljon kaappitilaa – enemmän kuin monelta kaksiolta voisi odottaa ja oikeastan enemmän, kuin kaksi ihmistä aidosti edes tarvitsisi. On vanhan 1920-luvun talon seiniin upotettuja komeroita, on vaatehuone, iso eteisen liukuovikaapisto sekä keittiössä kaappitilaa töölöläistalon korkeaan kattoon saakka. Ja tietysti tähän päälle vielä kokonaista kaksi vinttikomeroa sekä kaikki irralliset säilytyskalusteet!

Isot säilytystilat ovat vuosien varrella keränneet tietenkin sisäänsä suunnilleen sen verran tavaraa, mitä niihin mahtuu. Ennen säilyttelinkin kaikenlaista, josta en raaskinut luopua, tai jota ajattelin ehkä tarvitsevani joskus aikanaan – kun ei siitä tilastakaan ollut puutetta. Kirjahyllyssä oli edelleen opiskeluaikojen paperit, keittiön yläkaapillinen täynnä askartelusessioita odottavia tyhjiä pilttipurkkeja ja vaatekaapissa yläasteajoilta saakka käytössä olleita vaatteita, joita kehtasi käyttää ehkä juuri ja juuri kotona.

Käytyäni tavarani läpi Konmari-metodilla, olen oppinut jättämään hyvästit monille sellaisille asioille, jotka ennen veivät hyllytilaa ihan vain varmuuden varalta ja toisaalta välttämään aika hyvin virheostoksia. Tosi asiassa monia pois heitettyjä tavaroita ei oltu käytetty aikoihin, koska ne olivat hyödyttömiä tai eivät miellyttäneet silmää, ja kivemmat vaihtoehdot olivat ne, jotka valikoituivat kuitenkin aina käyttöön. Tällä hetkellä tuntuu, että en tarvitse yhtään mitään jopa niin vahvasti, että kun eräs keraaminen saippuapullo vahingossa rikkoutui, olin jotenkin kierolla tavalla vähän mielissäni, että pääsen pitkästä aikaa ostamaan jotakin uutta tarpeellista ja kaunista. Huvittavinta tässä on, että koska tarpeeksi kivaa pulloa ei ole tullut vielä vastaan, kylppärissä nököttää tyytyväisenä ruokakaupan saippuan muovinen täyttöpullo.

Siinä vaiheessa, kun muutamme ensi vuonna upouuteen kotiin, mukaamme lähtevät ainoastaan halutut, ihastuttavat, nykyistä elämäämme palvelevat, tarpeelliset tavarat. Niille kaikille olemme pyrkineet löytämään paikan pääasiassa uuden kodin kiinteistä säilytyskalusteista, jotta lattiatila säästyisi mieluummin tekemiseen ja olemiseen, ei tavaran säilömiseen. Joitain uusiakin säilytyskalusteita täytyy kuitenkin hankkia, jotta arki sujuisi entistäkin mukavammin.

Kylpyhuoneen suihkutilan takaseinälle, jonne vettä ei liiemmin roisku, olemme ajatelleet ostaa esim. Ikean säilytyskalusteen pyyhkeille ja erinäisille kosteassa tilassa säilyville tavaroille, kuten pesuaineille ja siivousvälineille. Himottaisi hankkia kalusteeseen esimerkiksi tämän ruotsalaisvalmistajan Superfrontin upeat laatikoston etusarjat, vetimet ja jalat. Kuva: Superfront 

Tavarat siellä, missä niitä käytetään

Lähtökohtana uuden kodin tavaroiden säilytykselle oli pyrkiä suunnittelemaan niille paikka siitä tilasta, missä niitä pääasiallisesti käytetään. Etenkin siivoamiessa hieman suurpiirteiselle miehelleni on välillä suuren vaivan takana muistaa palauttaa tavarat paikalleen muutamankin metrin päähän, saati toiseen huoneeseen, joten helpommalla pääsevät kaikki, kun säilytys on oikeasti asujiensa tarpeiden mukainen. Näin ollen olen esimerkiksi ajatellut, että on parempi, että likapyykille löytyy säilytystilat sekä makuuhuoneesta että kylpyhuoneesta, koska jos kori toisesta paikasta puuttuu, pyykkiin menevät vaatteet päätyvät tässä huushollissa ties minne tuolin karmilta tai suihkukopin reunalta roikkumaan. Pyyhkeet saavat asuinsijan kylpyhuoneesta, lakanat makuuhuoneesta, keittokirjat keittiöstä ja askartelutavarat työhuoneesta. Miksipä niitä ympäri asuntoa levittelemään, jos ei ole pakko?

Makuuhuoneeseen tarvitsemme ehdottomasti puolipitoisten vaatteiden säilytykseen rekin, jossa vaatteet pääsevät tuulettumaan ja ovat valmiina seuraavaa päivää varten. Vanha valkoinen Ikean laatikosto taas palvelee jatkossa varmaankin sukkalaatikkona ja nykyisen yöpöydän tavaroiden säilyttäjänä.

Käytännössä säilytyksen suunnittelu on tapahtunut niinkin modernisti kuin piirtämällä kaikki tulevan asunnon kiinteät säilytystilat paperille, arvioimalla nykyisten tavaroiden määrän summittaisesti ja jakamalla tavararyhmät sitten näihin piirroksiin. Tällä tavalla olen esimerkiksi tajunnut, että työhuoneeseen tarvitaan aika isokin säilytyskaluste, koska siellä ei ole lainkaan kiinteitä kaappeja, mutta esimerkiksi olohuoneeseen ja keittiöön taas riittävät kiinteät säilytyskalusteet vallan mainiosti. Eteisessä taas saataa tulla tiukkaa, joten harvoin käytetyt juhlakengät voivat hyvin majoittua makuuhuoneen vaatekaappiin. Miehen silmäterä, kotimme pelihuone onkin sitten ihan oman kertomuksensa arvoinen projekti tavaroiden säilytyksen osalta, mutta sanottakoon, että siellä niitä hyllymetrejä sitten tuleekin olemaan omaan makuuni enemmän kuin tarpeeksi.

Tämän tyyppisen vaatetangon hankimme kylpyhuoneeseen palvelemaan pyykättyjen paitojen kuivatustankona. Henkarissa rekillä kuivuneet paidat on helppo kuljettaa siitä suoraa vaatekaappiin.
Kuva: Pinterest / Kuvaaja Nina Holst / Stylizimoblog.com

Keittiön käytännölliset säilytysratkaisut

Keittiössä tavaraa riittää karsinnasta huolimatta, sillä rakastan kauniita astioita ja leipomista, joten erinäistä keittiötavaraa kyllä riittää piiloteltavaksi laatikoihin. Suurin osa astioista pääsee vetolaatikoihin, arkikäytössä olevat kupit ja lasit avohyllyille ja muut juomalasit ja kupit yläkaappeihin.

Sijoittamalla uunin seinän sijaan saarekkeen tason alle, saamme keittiöömme haaveilemani korkean kuiva-ainekaapin ulos liukuvilla sisälaatikoineen, joka on jokaisen Konmari-kodin unelma. ;) Nykyisissä kaapeissamme ongelma on ollut, että syviin hyllykaappeihin tavarat hukkuvat, vaikka niitä järjestelisi miten usein. Syvän kaapin perukoille on hautaunut teepaketti poikineen, ja erityisesti yläkaappien hyllyjen sisältö on minulle aina yksi suuri kysymysmerkki, koska en näe niille. Niinpä sieltä löytyy tasaisin väliajoin tehtävän siivousurakan jälkeen liian pitkälle hyllyn perukkoille työntynyt myslipakkaus, aukinainen sipsipussi tai vaikkapa puolikas levy Fazerin sinistä, koska ei kukaan tiennyt niiden olemassaolosta. Tällaisia kaappeja en halua uuteen asuntoomme yhtäkään, ja toivoinkin, että ulos vedettävät laatikot tulevat olemaan paitsi keittiömme, myös eteisen komeroiden pelastus.

Keittiöön tulee jääkaappi-pakastimen lisäksi korkea vetolaatikoin varustettu kuiva-ainekaappi, tason alle laatikostoja, vetolaatikoilla varustettuja kaappeja ja jätevaunu, sekä lisäksi käytävälle iso liukuovellinen valkoinen kaapisto.

Olohuoneeseen meille tulee suuri ruokapöytä, emmekä kokeneet, että tarvitsemme rakennuttajan pakettiratkaisuun suunniteltua istuskelutilaa saarekkeelle. Sen sijaan saarekkeeseen olohuoneen puolelle suunnittelimmekin eleettömän kolmisenkymmentä senttiä syvän kaapiston, jonne on tarkoitus sijoittaa perheemme lautapelivarastot, tarjoiluastiat, kynttilät, maljakot, keittokirjat ja muut keittiössä ja ruokailutilassa tarvittavat tavarat, joita ei varsinaisesti käytetä kokkailussa lieden ja uudin puolella. Nykyisin nämä ovat meillä korkealla yläkaapeissa ja esimerkiksi pelit vaatehuoneen syövereissä, mikä tekee niiden käyttöönotosta ärsyttävän hankalaa, kun niihin ei edes yletä ilman jakkaraa. Uudessa kodissa vältän sijoittamasta mitään usein käytettävää tavaraa liian korkealle – katsotaan, miten se oikeasti tulee järjestymään. Säilytystilan tarpeen arvioiminen kun on kuitenkin summittaissta, joten ikinä ei voi olla ihan varma, mahtuvatko ne kaikki kahvikupit ja karahvit nyt kuitenkaan keittiön yläkaapin alahyllyille vai eivät.

Hyvin suunniteltu on kuitenkin puoliksi tehty – muuttaminenkin tulee olemaan helpompaa, kun muuttolaatikoihin voi jo valmiiksi kirjata, minne tarkalleen niiden sisältö on matkalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *