Neljä vinkkiä täydelliseen lattiavalintaan

Lattiamateriaalin valinta on mielestäni yksi minkä tahansa tilan tärkeimpiä sisustusvalintoja – puhumattakaan koko kodin lattian valinnasta. Mitä valinnassa sitten oikein tulisi huomoida? Listasin neljä asiaa, jotka vaikuttivat meidän uudisrakennukseen tulevan kotimme lattiavalintoihimme.

1. Lattia ratkaisee tilan tunnelman

Lattia on yksi kaikkein näkyvimpiä sisustuselementtejä (myös kuvissa!), joten se vaikuttaa suuresti koko tilan tunnelmaan. Kaikkia muita sisustusratkaisuja on myös huomattavasti helpompaa muuttaa kuin lattiaa. Esimerkiksi seinien tapetointi tai maalaaminen on paljon edullisempaa, nopeampaa ja onnistuu useimmiten myös itseltä. Yleensä lattiaratkaisunsa kanssa onkin elettävä kaikkein pisimpään.

Lattiamateriaalia valitessa on hyvä pohtia ennen kaikkea kokonaisuutta – hakeeko huoneeseen loft-henkeä, hotellihuoneen tuntua, romanttista ajan patinaa, lomasaaren bungalow-tunnelmaa vai vaikkapa huippumodernia otetta. Jos pitää jonkun julkisen tilan, tuttavan kodin tai vaikkapa ravintolan tunnelmasta erityisesti, kannattaa pistää merkille millainen lattia tilassa on. Omia sisustusaiheisia Pinterest-boardeja on mielenkiintoista selata pitkälle menneisyyteen tarkalla silmällä – millaiset tunnelmat toistuvat? Millaisia lattiamateriaaleja näissä kuvissa on? On yllättävän helppoa ihastua yksittäiseen laattaan tai parketin palaseen, vaikka sen luoma tunnelma olisi aivan erilainen, kuin mitä varsinaisesti tavoittelet. Kun tämän tiedostaa, löytää helpommin sen oikeasti miellyttävän tunnelman, eikä hairahda trendien edessä. Lattiavalinnan tulee kestää aikaa myös oman maun suhteen.

Tässä kuvassa on paljon elementtejä, jotka toistuvat meitä inspiroineissa ja ihastuttaneissa tiloissa: valkeaa valoisuutta, mustia moderneja yksityiskohtia ja lämmin, keskiruskean sävyinen, hieman harmahtava puulattia leveillä lankuilla. Kuva Pinterest: Fantastic Frank

 

2. Lattia käyttäjien ja käyttötarkoituksen mukaan

Perheessä, jossa on leikki-ikäisiä lapsia tai vauhdikkaita lemmikkejä, lattian täytyy olla kolhuja ja naarmutusta kestävä. Siksi laminaatti voi olla hyvä ja myös toki edullisempi vaihtoehto. Toisaalta pienten jalkojen alle lämpöisempi materiaali voi olla jonkun mielestä mukavampi kuin viileämpi, ja toki puulattiaa voi huoltaa, jos parketissa vain on tarpeeksi paksu pintakerros hiottavaksi. Osa paksummista parketeista voi kestää jopa muutaman hiomiskerran, minkä yhteydessä lattian väriä voi myös muuttaa uudella lakkauksella.

Myös lattian liukkaus voi olla negatiivisesti vaikuttava tekijä, jos asunnossa asuu vaikkapa vanhuksia tai vauhdikkaita lapsia. Huikean kiiltävät ja suuret lattialaatat näyttävät mielettömän upeilta, mutta sellaisella voi helposti liukastua pahasti etenkin märkätiloissa. Lattialaatoilla on oma ’liukkausluokituksenssa’, joka kannattaa tarkistaa, mikäli on valitsemassa laattalattiaa. Yleensä lattialaatan kannattaisi varsinkin märkätiloissa olla hieman karkeampi ja eteisessä taas enemmän kulutusta ja kenkien mukana sisään tulevaa hiekkaa ja pikkukiviä kestävä. Jos lattiaan kohdistuvaa käyttöä ei ota huomioon, voi materiaali naarmuuntua hyvin nopeasti, jolloin myös lika pinttyy lattiaan helpommin.

Betoni-, laatta- tai laminaattilattia voi olla parkettia kestävämpi valinta keittiöön etenkin, jos siellä kokkaa muitakin kuin aikuisia. Kuva Pinterest: Lucdesign at Instagram / Hans Verstuyft Architect, Belgium

 

3. Millainen siivooja, sellainen lattia

Myös oman perheen siivoustottumukset kannattaa huomioida lattiaa valitessa. Jos lattialla kiitää robotti-imuri tai tykkää käyttää mikrokuitumoppia erityisen ahkerasti, voi valita oikeastaan millaisen lattian tahansa, mutta jos kuuluu siihen porukkaan, joka ei erityisemmin haluaisi käyttää aikaansa siivoamiseen, kannattaa tämä realiteetti ottaa huomioon. Samoin oma liansietokyky vaikuttaa – jotakuta vähäinenkin pöly häiritsee tai sille voi olla jopa allerginen ja  toiselle taas muutama villakoira nurkissa ei tunnu missään. Laattaa valitessa kannattaa myös kokeilla, miltä se näyttää kasteltuna. Vesiroiskeet jättävät nimittäin joihinkin laattoihin sellaisia pisarajälkiä, että laattapinta näyttää helposti aina suihkun jälkeen vähän sotkuiselta.

Tummalla lattialla vaaleat hiukset näkyvät helposti ja valkoisella lattialla taas vaikkapa tummat koiran karvat osuvat herkästi silmään. Lattian kuviollisuus, vaihteleva tekstuuri tai elävä puupinta kätkee roskat ja pölyt helpommin kuin erityisen tasavärinen lattiamateriaali. Mitä kiiltävämpi lattia, sitä helpommin siinä näkyy pöly etenkin auringon valossa, mutta toiaalta kiiltävä lakkaus tai sileän kiiltävä laattapinta palkitsee siivouksen jälkeen upealla loistollaan. Mattalakatulla tai öljytyllä puulattialla pöly ei näy erityisen herkästi.

Myös valaistuksella on iso rooli – jos tilassa tulee olemaan useimmiten tunnelmavalaistus, pöly ei näy kovin helposti, mutta erityisen kirkkaasti valaistussa tilassa taas roskat ja pölykin erottuvat herkemmin.

Kauniin eläväisellä kalanruoto-parketilla eivät muruset ja roskat erotu helposti. Kuva Pinterest: The Design Chaser / Interior Designer Katty Schiebeck

 

4. Vaihtoehtoja joka budjetille

”Mitä pienempi pala, sitä pienempi hinta” pätee oikeastaan melkein kaikkiin muihin lattioihin paitsi mosaiikkilaattoihin. Suuret laatat ovat neliöhinnoiltaan kalliimpia kuin pienemmät, ja niiden asentaminen on kalliimpaa kuin pienempien laattojen. Pikkuruinen mosaiikkilaatta on siinä mielessä poikkeus, että se kasvattaa yleensä jonkin verran asennuskustannuksia.

Laattojen hinnoihin vaikuttaa myös materiaali. Keraamiset laatat, joihin vaikkapa kivipintaa imitoiva kuva on ikäänkuin tulostettu laatan pintaan, ovat paljon halvempia kuin aito kivilaatta.

Parkettien hinnat kasvavat yleensä lankun leveyden kasvaessa, ja kolmesauvainen, eli kolmesta palasta tehty parketti on halvempi kuin kaksi- tai yksisauvainen. Parkettivalmistajilla on valikoimassaan eri puulajitelmista tehtyjä malleja, joissa huolellista erottelua ja syynäystä vaativat täysin oksattomat, tasaväriset lajitelmat ovat ymmärrettävästi kalliimpia, kuin luonnon oikkuja ja oksakeskittymiä sisältävät lattiat.

Osaa lattioista täytyy myös huoltaa säännöllisesti. Esimerkiksi parkettilattioista löytyy kauniin luonnollisia öljyttyjä malleja, joille osa parkettikauppiaista suosittelee öljyämistä jopa vuosittain. Se tarkoittaa huonekalujen siirtämistä toiseen huoneeseen ja koko lattian perusteellista pesua ja käsittelyä. Homman voi tehdä itsekin, mutta tasaisimman tuloksen tekee tietysti ammattilainen koneella, mikä kannattaa huomioida vuosittaisessa budjetissaan.

Kuvan Timberwisen Levi-parketti oli yksi vahva ehdokas kotimme lattiaksi, mutta loppujen lopuksi lämpimämpi, ruskeampi sävy voitti. Timberwisen parketeissa meitä ihastuttivat paitsi materiaali ja viimeistelyt, myös yrityksen tuotteiden kotimaisuus ja lattiavalmistajan lupaukset terveellisemmästä huoneilmasta. Kuva: Timberwise

Millaisiin lattioihin me sitten päädyimme ja miksi?

Materiaalina puu: Olemme mieheni kanssa asuneet molemmat suurimman osan elämästämme taloissa, jossa on parkettilattia. Puulattia tuo minulle mieleeni lapsena villasukissa parketilla luistelun, teini-iässä yöllä huoneesta hiipiessä narisevien lankkujen väistelyn ja ylipäätään kotoisan, rennon ja hieman nostalgisen tunnelman. Puu materiaalina ja värin lähtökohtana on minulle lämminhenkinen luonnonmateriaali, joka tekee tilasta omaan makuuni kotoisan ja rennon. Omissa inspiraatiokuvissani vilahtelivat kerta toisensa jälkeen erilaiset rustiikkiset puulattiat betonisten lattioiden ohessa. Koko tupaan en kuitenkaan halunnut betonia, sillä se tuntui meidän kotiimme liian kylmältä ja ”coolilta” ajatukselta. Vaikka toivomme tilan näyttävän tyylikkäältä, kodikkuus ja lämpöinen kynttilöiden kanssa kotoilu oli tärkeämpi tunnelmatekijä. Siispä valitsimme materiaaliksi leveän lankkuparketin, joka tulee kodissamme kaikkiin muihin tiloihin paitsi viherhuoneeseen ja märkätiloihin.

Värinä luonnollinen harmaan ruskea: Valitsemamme parketti on väriltään harmahtavan keskiruskea. Väri on lämmin, mutta selkeästi vähemmän saturoitu kuin vaikkapa nykyinen enemmän kirsikkapuun sävyinen punertavanruskea parkettimme. Luonnollinen puun sävy tuo pehmeyttä mustaan keittiön ja muutamien tummien kalusteiden rinnalle.

Viimeistelynä mattalakkaus: Meille oleellista lattiavalinnassa oli sen helppohoitoisuus.  En ole erityisen tarkka pölyisyydestä, mutta huomaan kyllä nykyisen kotimme kiiltolakatulla parketilla pölyn ja toisaalta siivouksen vaikutuksen. Siksi mattalakattu parketti tuntui meille fiksuimmalta vaihtoehdolta, sillä niin paljon kuin pidänkin öljyttyjen lattioiden ulkonäöstä, en voisi kuvitellakaan, että vaikkapa vuosittaisiin joulusiivoihin kuuluisi lattioiden öljyäminen. Kalliiksikin se olisi tullut – koska meillä on paljon yhtenäistä parkettilattiaa ilman kynnyksiä ja eri suunnista tuleva luonnon valo, tasaisen lopputuloksen luominen itse epäilytti. Todennäköisesti olisimme tarvinneet ammattilaisen öljyämään lattian koneellisesti, mikä olisi maksanut todennäköisesti meidän parkettineliöillä useampia satasia vuodessa. Kaiken maailman mediasäilytysratkaisuiden siirtäminen tämän urakan ajaksi eri huoneeseen oli vielä kestämättömämmän kuuloinen ratkaisu. Siksi päädyimme mattalakattuun viimeistelyyn, jolle ei tarvitse tehdä huoltoja.

Tummat, kiveä muistuttavat keraamiset laatat: Olohuoneesta lasiseinällä erotettavaan viherhuoneeseen valitsimme tumman, lähes mustan, suuren laatan. Kyseisessä tilassa laattalattia oli ehdoton siksi, että tila toimii myös parvekkeena, ja avoimista ikkunoista voi lattialle pirskotella vaikka vettä, jos ikkunat ovat jääneet vaikkapa vahingossa auki sateella. Tumman laatan materiaali on pinnaltaan kiven omaista ja tuntuista, mikä sopii hyvin luonnollisen näköisen leveälankkuisen parketin yhteyteen.

Vessaan ja kylpyhuoneeseen valitsimme keraamisen kivipintaa imitoivan, mattapintaisen ja hieman karkeamman laatan, joka ei ole liukas ja joka oli kooltaan sellainen, että se ei tuottanut meille kovin kummoisia lisäkustannuksia rakennuttajan valmiiseen laattaan verrattuna. Hieman eläväpintainen laatta ja tunnelmallinen valaistus pitävät toivoakseni huolen siitä, etteivät vaaleat irtohiukset pesuhuoneessa ala liiaksi pistämään silmään. Kokeilimme myös suihkutella kotiin tuomiamme koelaattoja testataksemme, etteivät vesiroiskeet näyttäisi niissä kauhean ikäviltä.

Viherhuoneen lattiaa pinnoittaa suuri CipaGres Nero Naturale -laatta. Kuva CipaGres.

Lopulta päädyimme tämän jutun aloituskuvassa näkyvään ja tässä japanilaisessa kodissakin käytettyyn lämpimään, harmahtavaan suomalaisen Timberwisen Pallas-parkettiin. Kotonamme luonnonvalossa mallipalan sävy ei ole ihan näin lämmin kuin tässä kuvassa. Kuva Pinterest: Timberwise Pallas / Ad-world.co.jp. Jutun pääkuva: Timberwise.

 

Millaisia lattiavalintoja te olette tehneet ja miksi?
Onko jokin lattiavalinta kaduttanut jälkikäteen?

Disclaimer: Meidän talohan ei ole toki vielä tätä tekstiä kirjoittaessa valmis, vaikka lattiasuunnitelmien aloittamisesta on yli kaksi vuotta. On siis tavallaan vielä täysin mahdollista, että lattiavalintamme ei sitten todellisuudessa olekaan aivan täydellinen. Noudata näitä vinkkejä siis omaa harkintaasi käyttäen. ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *