Toimiva vaatekaappi minulle ja hänelle

Vaatteiden säilytys on ollut Konmarin pystyviikkauksen löydettyäni huomattavasti helpompaa, mutta nykykodissamme olen jäänyt silti kaipaamaan enemmän vetolaatikko- ja tankotilaa, jotta neliöt saisi höydynnettyä mahdollisimman fiksusti. Nykyisen vaatehuoneemme haasteena on se, että samoihin kaappeihin tulee mahduttaa myös pyyhkeet, lakanat ja muu tekstiilisäilytys varatyynyineen ja täkkeineen, mutta tila ei oikein tue tätä tarvetta. Nämä tavarat kaipaavat toisiinsa nähden aika eri tavalla tilaa ja tavaroiden käyttö on myös sykleiltään todella erilaista. Aktiivisessa käytössä oleville vaatteille olisi hyvä olla vetokoreja lyhyemmällekin ihmiselle sopivalla käyttökorkeudella, mutta vierasvaralakanat taas voisi hyvin säilyttää jossain korkeammalla. Nyt käytettävissä oleva tila sanelee sen, miten tavaroita säilytetään, eikä se aina ole arjessa se kätevin tai paras malli.

Makuuhuone on kompakti, mutta siellä ei oikeastaan ole tarkoitus tehdä mitään muuta kuin pukeutua ja nukkua. Ihanasta merimaisemasta voi nauttia vaikka sängyssä lukiessa. 

Seinä piirrettiin uusiksi

 

Uudessa kodissa makuuhuoneen valmiina ratkaisuna oli tyypilliseen tapaan näitä iänikuisia hyllykaappeja parilla vetokorilla ja kapealla vaatetangoilla varustettuna. Lisäksi kaapistot oli upotettu seinään, jotta säilytystila voitaisiin jakaa kahden vierekkäisen huoneen kesken kahteen eri kaapistoon. Tämä on varmasti kätevää vaikkapa perheissä, joissa on isompia lapsia ja molemmat huoneet makuuhuonekäytössä, mutta kahden aikuisen taloudessa on kätevämpää, että kaikki vaatesäilytys liinavaatteineen on sen yhden käyttämämme makuuhuoneen puolella, ja toinen huone voidaan pyhittää aidosti siihen käyttöön, joka sille tämän hetkisessä elämässämme on kaavailtu: pelaamiseen ja viihtymiseen. Sinne kaipaamme aivan erilaisia säilytysratkaisuja kuin syviä vaatekaappeja.

Tällaiset ”täydellisen järjestyksen” vaatehuoneet inspiroivat kaapistoa. Vaikka meidän tapauksessa kyseessä ei ole hulppea Walk in -closet, järjestys voi silti olla liukuovienkin takana yhtä houkutteleva. Kuva: Elfa.com

Liukuovikaapisto, jossa kaikella on paikkansa

Minulle oli selvää, että mahdollisimman toimiva ja käytännöllinen, juuri meidän tarpeisiimme sopiva vaatesäilytys tekee arjesta helpompaa ja sujuvampaa, joten haluaisin panostaa vaatekaapin toimivuuteen. Niinpä päätimme uudistaa makuuhuoneen vaatesäilytyksen liukuoven taakse siten, että säilytys on kokonaisuutena aidosti suunniteltu meidän tarpeisiimme.

Lähdin suunnittelussa liikkeelle kartoittamalla, mitä kaikkea makuuhuoneessa pitäisi oikeastaan pystyä säilyttämään. Halusimme, että makuuhuoneeseen mahtuvat kaikki käyttövaatteemme juhlavaatteista arjessa käyettäiviin vaatteisiin, mutta myös harvemmin käytössä olevat juhlakengät sekä perheemme liinavaatteet ja vierasvaratyynyt ja -täkit. Takit ja muut ulkovaatteet taas säilytettäisiin eteisen kaapistossa. Pyyhkeille taas olimme suunnitelleet tilat kylpyhuoneeseen.

Nykyisten säilytystilojen perusteella arvioimme, millaiset säilytyskalusteet toimisivat erilaisten tavaroiden säilytykseen meidän tapauksessamme parhaiten. Käyttövaatteille halusin mukavalta käyttökorkeudelta eri kokoisia vetokoreja, joihin vaatteet saisi viikattua pystyyn helposti valittaviksi. Meidän toimistotyöläisten kauluspaitarivistöille ja pikkutakeille taas tarvittaisiin kunnolla tankotilaa. Minulla on myös joitakin pitkiä hameita ja mekkoja, jotka hieman kaipaisivat korkeampaa tankosäilytystilaa. Hhelposti rypistyvät housut taas olisi kätevintä säilyttää housuripustimissa tai -henkareissa. Kauniille laukuille ja asusteille olisi mukavaa varata vaatekaapista sellaista lasku- tai ripustustilaa, jossa ne pääsisivät ilahduttamaan tällaista visuaalista ihmistä aina, kun kaapin oven aukaisee.

Liinavaatteille mainioksi säilytysratkaisuksi olen kokenut kansilla varustetut muoviset vetolaatikot, koska tällöin harvemmin käyteltävätkin lakanat pysyvät paremmin pölyttöminä. Täkeille ja tyynyille taas tulisi olla omat laatikkonsa, mutta niiden pitäisi olla tarpeeksi isoja, että muhkeat vuodevaatteet varmasti mahtuvat niihin.

Tässä on suunnilleen lopullinen suunnitelmamme Elfa-kaapistomme sisusteista. Käytännössä tila on jaettu puoliksi meidän molempien kesken, mutta keskellä on hieman enemmän yhteistä tilaa pitkille mekoille ja puvun takeille sekä hyllyjä laukkujen säilytykseen. Huoneen korkeus on pyritty hyödyntämään niin hyvin, kuin mahdollista sijoittamalla harvemmin käytetyille tyynyille ja täkeille tilaa tankojen yläpuolelle.

”Sinun ja minun puoli”

Meillä on puolisoni kanssa toisinaan hieman erilaiset tottumukset ja käsitykset siitä, miten siististi tai säntillisesti asiat laitetaan paikalleen tai mikä oikeastaan on hyvä tai riittävä järjestys. Olen huomannut, että sen jälkeen kun nykykodissamme jaoimme vaatekaappitilan ja kylpyhuoneen säilytyskalusteet molempien omiin puoliin, tavaroiden järjestys on aiheuttanut huomattavasti vähemmän sanomista. Jos mies keräilee omaan kylppärin kaappiinsa käytettyjä deodoranttipurkkeja, tehköön sen rauhassa, sillä minun ei oikestaan tarvitse edes avata kyseisen kaapin ovea. Sanomista saattaa tulla vasta siinä vaiheessa, kun purkit eivät enää mahdukaan kyseiseen kaappiin. ;) Kumpikin voi järjestää tavaransa itselleen sopivimmalla tavalla, ja järjestysen ylläpito on oma asia.

Tästä pidimme kiinni myös uuden kodin vaatekaappia suunnitellessa. Kun molempien tavaroille on oma puolensa, avatessani liukuoven oman kaapin puolelta minä voin syyttää vain itseäni, mikäli kaappi ei ole järjestykessä ja vaikkapa kokea jonkun mielestä outoa tyytyväisyyttä siitä, jos olen vaikkapa mennyt järjestämään paitani värijärjestykseen. Toisaalta miehen ei tarvitse käyttää aikaansa mihinkään sellaiseen, minkä hän kokee turhaksi, vaan keskittyä siihen, että oma arki ja vaatteiden huolto sujuu mukavasti.

 

Liukuoviksi valikoitui Elfan musta metallikehyksinen peiliovi, joka heijastaa tiettyihin suuntiin asuntomme upeinta maisemaa.

Suunnitelmasta toteutukseen

Erityisen kätevä apu suunnitteluun oli Elfan sivuilta löytämäni vaatekaapinsuunnitteluohjelma. Saitilla toimivassa ohjelmassa pystyi rakentamaan oikean seinän mittojen mukaan Elfa-systeemin, johon saattoi lisätä kätevästi tarvittavia koreja, hyllyjä, rekkejä tai housutankoja sekä muita valmistajan valikoimasta löytyviä väilytysratkaisuja kuten vaikkapa kenkähyllyjä. Lisäksi liukuovimalleja sekä tarvittavien liukukiskojen määriä pystyi testaamaan kätevästi. Lopulta suunnitelma tuntuikin niin valmiilta, että tilasimme lopullisen komeron suoraa suunnitelmamme pohjalta lähettämällä ohjelmassa luodun tilauslistan ja asennuskuvan rakennuttajalle. Elfan systeemissä mainiota on myös muokattavuus – moduulien sijoittelua voi muuttaa helposti milloin tahansa, joten säilytystarpeiden muuttuessa systeemiin saa täydentäviä osia lähes mistä tahansa rautakaupasta.

Liukuoviksi valitsimme mustareunaiset, hieman loft- tai japanilaista henkeä huokuvat peiliovet. Ne heijastavat asuntomme upeimman ikkunan maisemaa ja valoa sekä sopivat yhteen työhuoneeseen tulevan mustareunuksisen ruudullisen lasiseinän kanssa.

Kun säilytys on suunniteltu näin pitkälle, muuttokin alkaa tuntua suorasaan kutkuttavalta – miten ihanaa on päästä laittamaan tavaroita paikalleen, kun kaikelle on ainakin suunnilleen mietitty paikat valmiiksi. Jännittävää on toki nähdä, onko tila arvioitu nappiin vai ehkä vähän sinne päin? Mahtuuko kaikki, vai jääkö rekeille myös ilmaa? Ensi vuotta odotellessa!

Artikkelin pääkuva ja inspiraatio-valokuvat: Efla-säilytysjärjestelmät, Elfa.com

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

3 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *