Riisipuuro japanilaisessa riisikeittimessä

Suomalaisessa, maitoon keitetyssä riisipuurossa sinänsä ei ole mitään japanilaista, vaikka se hieman muistuttaakin japanilaista riisivelliä, okayua, jossa riisiä keitetään runsaassa vedessä hauduttamalla. Halusin Japanissa ollessani kuitenkin kokeilla, miten puuron valmistus sujuu japanilaisessa, elektronisessa, ohjelmoitavassa riisikeittimessä. Lopputulos oli mainio – maito ei palanut pohjaan ja minä sain keskittyä kouluhommiin samalla kuin ruoka valmistui kuin itsestään. Puurosta tuli oikein hyvää ja rakennekin oli juuri oikeanlainen. Mikäli omistat ajastettavalla keitto-toiminnolla tai puuro-toiminnolla varustetun riisikeittimen, kannattaa siis ihmeessä kokeilla.

Resepti

3-4 annosta

– 2 dl japanilaista riisiä tai puuroriisiä
– 1,5 dl vettä
– 6 dl täysmaitoa
– suolaa maun mukaan, n. ½ tl

1. Mikäli käytät japanilaista riisiä, pese riisi huolellisesti ennen keittoa. Riisi pestään juoksuttamalla kattilaan vettä, huljuttelemalla riisejä kädellä vedessä, kaatamalla samea vesi pois ja toistamalla nämä vaiheet, kunnes riisinpesuvesi alkaa olla suhteellisen puhdasta.
2. Mittaa japanilaistyyppiseen, moderniin elektroniseen riisikeittimeen riisi, vesi ja suola. Sekoita.
3. Valitse riisikeittimen ”keitto”-toiminto tai mahdollisuuden mukaan ”puuro”-toiminto, jossa voit määritellä ajan minuutteina. (Riisikeittimien ohjelmat vaihtelevat mallin mukaan, mutta suuressa osassa keittimistä on mahdollista valita keitinaika, tai jopa ”puuro”-toiminto, jota kannattanee käyttää, mikäli semmoinen on tarjolla). Määritä ajaksi noin 10 minuuttia, jonka aikana riisi imee suurimman osan vedestä itseensä.
4. Kun vesikeittovaihe on ohi, kaada kattilaan maito. Aseta keitin keittämään riisipuuroa n. 40 minuutiksi. Keittoaika vaihtelee luonnollisesti keitimen mallin ja riisityypin mukaan, joten tarkkaile ensimmäisellä kokeilukerralla omaa keitintäsi. Keittämisen loppuvaiheessa puuroa kannattaa sekoittaa pari kertaa.
5. Tarjoile puuro ja laita mahdollinen ylimääräinen puuro erilliseen astiaan, äläkä jätät sitä riisikeittimeen. Riisikeitin kannattaa puhdistaa aina mahdollisimman pian keittämisen jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *