Sitruunainen jugurttikakku (japanilaisessa riisikeittimessä)

Olen aivan tavattoma innostunut kokeilemaan japanlaisen, elektronisen riisikeittimeni eri toimintoja. Riisikeittimellä kakun tekeminen on tavattoman helppoa! Ainut miinuspuoli on tietenkin riisikeittimen kulhon muoto, joten on tyydyttävä vähän hassun mallisiin pyöreäpintaisiin kakkuihin. Toisaalta, ne ovat kyllä aika sympaattisia palleroita, kuten kuvasta näkyy. Kakun paistossa kannattaa olla tarkkaavainen, sillä jokainen riisikeitin vaatii hieman erilaiset kypsytysajat. Oman keittimeni kakkutoiminto kestää 40 minuuttia, mutta tälle kakulle se ei ihan riittänyt, joten laitoin toiminnan uudellen alusta ja yhteensä noin 80 minuutin paisteluiden jälkeen kakku oli valmis. Mikäli haluaa tehdä tätä kakkua uunissa, veikkaisin, että taikina kannattaisi kaataa voideltuun irtopohjavuokaan ja paistaa noin 180 asteessa suunnilleen 50-60 minuuttia. Paistoaika toki riippuu myös vuoan koosta – laakeammassa vuoassa kakku paistuu nopeammin. Kukin testailkoon siis oman uuninsa paistoajan. Minun uunini kun on tällä hetkelä (valitettavasti) riisikeitin. X) Samaisesta syystä mitat on ilmoitettu kuppeina, sillä käytän mittaamiseen riisikeittimeni mittakuppia, joka vastaa amerikkalaista cup-yksikköä.

Tällä viikolla olen tehnyt jo kahta erilaista kakkua. Alkuperäisenä reseptinä käytin AllAbout-sivustolta löytynyttä reseptiä. Jauhojen, leivinjauheen, sokerin, öljyn sekä munien määrät olen pitänyt samana ja vaihdellut muita raaka-aineita sitten haluamani maun mukaan. Aluksi kokeilin yksinkertaista suklaakakkua lisäten jauhoihin n. 5 ruokalusikallista kaakaojauhetta. Jugurtin korvasin maidolla. Hyvää tuli siitäkin kakusta, ja ihanan kauniin tumma, suklainen väri. Jos taikinaan lisäisi vielä suklaarouhetta, se olisi entistäkin herkullisempaa!

Resepti

n. 4 annosta

– 2 kuppia (n. 3,5-4 dl) vehnäjauhoja
– 2 tl soodaa (tai leivinjauhetta)
– 1 kuppi (n. 2 dl) sokeria
– pari hyppysellistä suolaa
– 2 kananmunaa
– ½ kuppia (n. 1 dl) maustamatonta jugurttia
– 2 ruokalusikkaa sitruunan mehua
– 1/4 kuppi (n. ½ dl) rypsiöljyä
(- tomu- tai raesokeria koristeluun)

1. Sekoita kulhossa jauhot, sooda, sokeri ja suola keskenään.
2. Lisää joukkoon kananmunat ja jugurtti ja vatkaa hyvin.
3. Sekoita taikinaan lopuksi sitruunan mehu ja rypsiöljy.
4. Kaada taikina öljyttyyn riisikeittimen kulhoon.
5. Valitse ケーキ eli kakku-toiminto, ja anna kakun kypsyä riisikeittimessä n. 70 minuuttia, keittimestä riippuen.
6. Irrota kakku keittokulhosta muovista kaavinta apuna käyttäen heti kun kakku on kypsä. Koristele pienirakeisella sokerilla tai tomusokerilla.
7. Tarjoa sellaisenaan tai vaniljajäätelön ja hedelmien kera.

Olen aivan tavattoma innostunut kokeilemaan japanlaisen, elektronisen riisikeittimeni eri toimintoja. Riisikeittimellä kakun tekeminen on tavattoman helppoa! Ainut miinuspuoli on tietenkin riisikeittimen kulhon muoto, joten on tyydyttävä vähän hassun mallisiin pyöreäpintaisiin kakkuihin. Toisaalta, ne ovat kyllä aika sympaattisia palleroita, kuten kuvasta näkyy. Kakun paistossa kannattaa olla tarkkaavainen, sillä jokainen riisikeitin vaatii hieman erilaiset kypsytysajat. Oman keittimeni kakkutoiminto kestää 40 minuuttia, mutta tälle kakulle se ei ihan riittänyt, joten laitoin toiminnan uudellen alusta ja yhteensä noin 80 minuutin paisteluiden jälkeen kakku oli valmis. Mikäli haluaa tehdä tätä kakkua uunissa, veikkaisin, että taikina kannattaisi kaataa voideltuun irtopohjavuokaan ja paistaa noin 180 asteessa suunnilleen 50-60 minuuttia. Paistoaika toki riippuu myös vuoan koosta – laakeammassa vuoassa kakku paistuu nopeammin. Kukin testailkoon siis oman uuninsa paistoajan. Minun uunini kun on tällä hetkelä (valitettavasti) riisikeitin. X) Samaisesta syystä mitat on ilmoitettu kuppeina, sillä käytän mittaamiseen riisikeittimeni mittakuppia, joka vastaa amerikkalaista cup-yksikköä.

6 Comments

 1. Jams

  Okei, mä keitän mun kaikkea mahdollista -puuron riisikeittimessä, mutta kakku ei sitten todellakaan ollut käynyt mielessä. Se on niin nättikin!

 2. Eve Birgitta ja Kaitsu

  Oo me innostuttiin tosta oitis! Jaa että kaakku pitäisi pystyä siinä vääntämään? Täytyypi kokeilla. Mutta meillä onkin sit varmaan erilainen keitin, ei ymmärretä siitä mitään niin ei olla melkein koskettukaan siihen.

  Eve

 3. Peetu

  Moikka!

  Laitoin juuri taikinan keittimeen/uuniin. Mutta sanoit, että yksi kuppi on sama kuin amerikkalainen. Mitä itse googlasin niin kyllä käännökset ainakin desilitroiksi menee aika yhtä japanilaisen kupin kanssa.

  Muuten aivan mahtava resepti!! Taikina oli hyvää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *