Ei saunaa, vaan oma ofuro

bathroom-design-ofuro-japani

Suomalaisten kotien erityispiirre on useista kerrostaloasunnoistakin löytyvä sauna, joka monessa perheessä lämmitetään kuumaksi useampaan kertaan viikossa. Meistä kumpikaan ei kuitenkaan ole ollut koskaan oikein mikään erityinen saunaihminen – saunominen on mukavaa mökkireissuilla ja salitreenin jälkeen, mutta jokaviikkoista saunomista emme ole osanneet nykyisessä saunattomassa kodissamme liiemmin kaivata.

Yksi asia, jota me molemmat sen sijaan olemme ikävöineet, on Japanin vaihto-opiskeluaikoihimme oleellisesti kuulunut japanilainen kylpyamme ja ylipäätään japanilainen tapa kylpeä joka ilta. Tokiossa jopa pikkiriikkisiin 17 neliön yksiöihin kuuluu yleensä erillinen kylpytila, jossa oli suihkutilan lisäksi pikkuruinen ofuro-amme. Syvän ammeen 40-asteiseen veteen uppoudutaan kaulaa myöden. Mikään ei ole ihanampaa, kuin mennä nukkumaan kuuman kylvyn jälkeen.

Siksi yksi ensimmäisistä muutoskohteista tulevassa kodissamme onkin kylpyhuone. Asuntoon kuuluva sauna saa väistyä tunnelmallisen japanilaishenkisen kylpytilan tieltä. Näin voimme kotona rauhoittua kuumassa kylvyssä, mutta kuitenkin päästä myös saunomaan niin halutessamme talosta löytyviin yhteisiin saunatiloihin. Kun lenkkisaunaan voi mennä 33. kerroksen näköalasaunaan oman kämpän kopperon sijaan, valinta on mielestäni aika selvä.

Haaveiden kylpyhuone

Haavekuvissamme tuleva kylpytilamme on tunnelmallinen tila, jossa päivittäiset arjen aamurutiinit sujuvat nopeasti, joka on helppo pitää siistinä, ja jossa pyykinpesukin hoituu ilman, että koko kylpyhuone näyttää pesutuvalta. Ennen kaikkea haluaisimme kylppäristä pienen rentoutumisen keitaan kaikille aisteille– kasveja, lämmintä puuta, tummia laattoja, kynttilöitä ja hämyisä valaistus. Olemme jopa miettineet, että kylpyhuoneen kuivemmalle puolelle voisi hankkia kaiuttimet, joista kuuluva musiikki viimeistelisi rentouttavat kylpyhetken.

Tila jaetaan ajatuksissamme ns. kodinhoitopuoleen ja kylpytilaan. Kodinhoitopuolelle olemme ajatelleet sijoittaa allaskalusteen integroidulla pyykinpesukoneella, suuren peilin, säilytystilaa fööneille ja hygieniatuotteille, sekä wc-pöntön. Alunperin mietimme, että emme olisi oikeastaan kaivanneet tilaan vessaa laisinkaan, mutta rakennusmääräysten vuoksi wc-istuinta ei voi poistaa, sillä asunnossa on pakko olla yksi inva-vaatimukset täyttävä wc-tila, eikä toinen pikku-wc sovellu invavessaksi kokonsa puolesta.

 

Japanilaista tunnelmaa kylpyhuoneeseen

Japanilaista fiilistä olemme ajatelleet tuoda tilaan värimaailmalla, joka yhdistää tummia kaakeleita ja puurimoja. Ammeeksi olemme kaavailleet kulmikasta, mustaa Duratin syvää ammetta, joka on kivan moderni, mutta sopii mielikuvimme syvästä japanilaisesta ammeesta.

https://fi.pinterest.com/pin/10977592825340638/

href=
Kuva: Decoist.com

https://fi.pinterest.com/pin/10977592824586590/
Kuva: hottubadvice.com

https://fi.pinterest.com/pin/10977592821559065/
Kuva: Durat

Modernia ja toimivaa

Yritämme ottaa tilassa huomioon mahdollisimman hyvin sellaiset arkipäivän seikat, jotka eivät nykyisessä kodissamme vileä toteudu. Yksi näistä on tilat pyykin kuivaamiselle ja kunnon säilytyskalusteet.

Kodinhoitotilaa ja kylpytilaa erottamaan olemme ajatelleet teettää huurrelasisen liukuoviseinän. Se on tarpeeksi kevytrakenteinen, että sitä ei lasketa varsinaiseksi seinäksi. Oikean seinän rakentaminen kun ei em. esteettömyys-määräysten vuoksi saa tilaan rakentaa. Tämä huurrelasiseinä sopii kuitenkin tarkoitukseemme hyvin, sillä se antaa kylpytilaan näkösuojaa silloin, kun kodinhoitotilan puolella esimerkiksi kuivataan pyykkiä. Lisäksi seinä mahdollistaa föönailun ja meikkailemisen kodinhoitohuoneen peilin äärellä silloinkin, kun suihku on käytössä. Hiusten laitto tai meikkaaminen on nykyisessä kylppärissämme välillä pienen huoneen kuumuuden ja vesihöyryn takia vähän rasittavaa, joten on kiva, että tulevassa kylppärissä höyryt pysyvät lasiseinän toisella puolella ja kodinhoitotila kuivana.

Kylpyhuoneen puolelle sijoitetaan näillä näkymin suihku, amme, seinäkoukkuja pyyhkeille ja kylpytakeille, sekä säilytyskaluste pesuaineille, pyyhkeille ja muulle kosteutta sietävälle, jatkuvasti käytössä tavaralle.

https://fi.pinterest.com/pin/10977592822423608/
Kuva: robsonrak.com.au

https://fi.pinterest.com/pin/10977592822364139/
Kuva: Deavita.fr

https://fi.pinterest.com/pin/10977592822056974/
Kuva: theultralinx.com

https://fi.pinterest.com/pin/10977592821791748/
Kuva: tidningensolo.se

https://www.behance.net/gallery/41144825/bathroom-blackstyle
Kuva: Katya Baryshnikova, Behance

Vehreyttä ja luontoa

Haaveissamme on tuoda kylppäriin myös ripaus luontoa: joko oikeita tai tekokasveja luomaan japanilaisten ulkoilma-kylpylöiden fiilistä ja rauhoittamaan arjen puunaushetkiä. Koska luonnon valoa ei tilaan tule, en ole ihan varma, saisiko siellä mitään aitoja kasveja elämään. Kenties kookkaat puun oksat maljakossa voisivat ajaa leikkokukkien asemaa. Sellaisia olen nähnyt erityisen paljon Japanilaisissa kahviloissa.

https://fi.pinterest.com/pin/10977592821791804/
Kuva: accentondesign.net

https://fi.pinterest.com/pin/10977592821212115/
Kuva: Bo Bedre

https://fi.pinterest.com/pin/10977592821761718/
Kuva: West Elm

 

Toivoisin myös lukijoiden havaintoja omista kylpyhuoneistanne ja kodinhoitotiloistanne. Mitkä ovat olleet parhaita oivalluksianne? Millaisia asioita kaipaatte omiin kylpytiloihinne? Toivoisin kovasti, että nyt kun on kerrankin mahdollisuus, pystyisimme toteuttamaan tilasta aidosti toimivan, mutta aina kaikkea ei osaa ajatella etukäteen. Mitä ei missään nimessä saa unohtaa?

Kuvalähteet: Pinterest-poiminnat, linkit alkuperäisiin kuvissa. Kylppäri-Pinterest-taulumme löytyy täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *