Sitruuna-valkosuklaa muffinssit

valkosuklaa sitruuna muffinssit

Olen ollut lomalla ja se on kyllä näkynyt blogissakin. Kaikki aika on mennyt melkein ulkona tai lojuessa ansaitusti kirjan kanssa sängyssä. Jossain vaiheessa tuli kuitenkin yhtäkkiä mieli leipoa jotakin. Kerrankin oli aikaa tehdä mitä lystää ja lisäksi viimeiseltä Japanin reissulta oli kaapissa kauniita uusia muffinivuokia – piti niitäkin testata! Jauhojen pölistessä keksin kutsua illaksi kavereitakin kylään, sillä olisihan 12 cupcaken röykkiö kauheaa syödä ihan yksinään.

Rakastan sitruunaa. Rakastan valkosuklaata. Siinäpä siis resepti omasta mielestäni ehkä onnistuneimmille muffinsseille, joita olen tehnyt. Taikinan toteutin vanhalla tutulla reseptipohjalla, hiukan varioiden ja sitruunaa lisäten. Pursotuksessa päätin mennä turvallisimmalla ja kauneimmalla linjalla, jonka olen onnistunut löytämään, eli erinomaisella pursotettavalla suklaaganachella. Kaikenlaiset muut pursotukset tuppaavat erityisesti muutaman tunnin pöydällä seisomisen jälkeen mennä ikävän näköisiksi tai eivät onnistu alkuunkaan, vaan pursotuksesta tulee liian löysää. Ganache pysyy ihanasti koossa ja on kaunista ja herkullista jopa parin päivän jälkeen jääkaapissa säilytettynä – en nyt ehkä tosin vieraille tarjoilisi kauhean monta päivää sitten leivottuja muffinsseja, mutta omiin kahvihetkiin menevät mainiosti. ;) Leivos kannattaa säilöä johonkin ilmatiiviiseen rasiaan, tai muuten se kuivahtaa, jos sitä säilyttelee jääkaapissa pidempiä aikoja.

 

Resepti

12 isoa muffinssia

– 200 g margariinia
– 2½ dl sokeria
– 3 munaa
– ½ dl sitruunan mehua
– 3 3/4 dl vehnäjauhoja
– 1 tl leivinjauhetta
– 1 tl vaniljasokeria
– n. 100 g valkosuklaata rouhittuna

1. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää munat yksitellen.
3. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taikinaan vuorotellen sitruunamehun kanssa.
4. Nostele pari lusikallista taikinaa isoihin muffinssivuokiin, ripottele sitten suklaasydämmeksi taikinan keskelle valkosuklaarouhetta ja lusikoi vielä vähän taikinaa päälle. Muffinit nousevat paistuessaan jonkin verran, joten älä annostele vuokaa täyteen taikinaa, vaan jätä noin 0,5-1 cm kohoamisvaraa.
5. Paista uunin keskitasossa 200 C-asteessa n. 20 minuuttia.

 

Kuorrute: valkosuklaa ganache

– n. 170 g valkosuklaata (itse käytin Pandaa)
– n. 1,2 dl kuohukermaa (kuumennuksen kestävää, ei mitään vispejä tms!)

1. Rouhi valkosuklaa ja laita kuumuutta kestävään astiaan.
2. Kuumenna kerma kattilassa koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehahtaa.
3. Kaada kerma suklaarouheen päälle sekoittaen. Sekoita lusikalla, kunnes suklaa on kokonaan sulanut ja sekoittunut kermaan.
4. Anna jäähtyä huoneen lämmössä. Siirrä sitten jääkaappiin pariksi tunniksi, kunnes seos on hiukan jähmettynyt. Voit testata esim. nostelemalla seosta lusikalla: jos kuviot jäävät seoksen pintaan, eikä muoto palaudu, seos on valmista vatkattavaksi.
5. Vatkaa sähkövatkaimella ganache ilmavaksi. Lopputulos muistuttaa kovaa, pursotettavaa kermavaahtoa. Täytä ganachella pursotussuppilo ja pursota jäähtyneiden muffinssien päälle.

Huom! Valkosuklaaganache on makeaa ja aika raskasta herkkua, joten mitään hirveää kekoa ei tarvitse muffinssin päälle pursotella, vaan pieni sievä ruusuke riittää. Siksi tämä määrä riittää aika mukavasti kahteentoista muffinssiin. Jos teet tällä taikinalla muffinsseja pienemissä vuoissa, ja niitä on esim. 24 kpl, voi olla taikinan määrästä huolimatta parempi, että teet kaksinkertaisen määrän ganachea, jotta pursotettavaa riittää isompaan satsiin.

Vinkki! Ganachen kannattaa olla jääkaappikylmää pursotettaessa, niin lopputulos on kaikkein kaunein. Kun laitat ganachea pursotuspussiin vaikka aina puolet kerrallaan, kädet eivät ehdi lämmittä seosta ja onnistut varmasti. Voit myös täyttää pussin kerralla kokonaan ja laittaa pussin täytteineen välillä jääkaappiin, mikäli tuntuu, että se alkaa käsissä pehmetä.

6 Comments

    • Hei Anne,
      olen näemmä kopioinut valmistusohje osan vähän huolimattomasti tuosta pohjana käyttämästäni muffinssitaikinan ohjeesta, johon linkkasinkin tuolla blogitekstissä, ja siksi siihen on jäänyt vahingossa ”maito”. Maidon tilalle kuuluu siis sitruunamehu, joka näissä muffinsseissa oli taikinan notkistajana ja maustajana. Korjasin ohjeen. :) Kiitos huomautuksesta!

  1. Pingback: Sitruuna-valkosuklaa muffinssit | Pullababe

  2. Pingback: Babyshowerit mintun sävyin | Riisa.net

  3. Pingback: Brookies – eli brownies + cookies | Riisa.net

  4. Pingback: Lakritsi-brownie kuppikakut – Riisa.net

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *