Koruja kierrätetyistä materiaaleista

Keväällä 2007 teimme Variassa graafisen suunnittelun koulutusohjelman taideopintojen osuuteen kuuluneella materiaalityöpajakurssilla erilaisia esineitä ja etenkin koruja lähtökohtana vanhojen materiaalien kierrättäminen ja uusiokäyttö. Käytössämme oli kaikenmoista rojua, ja olimme lisäksi velvoitettuja tuomaan kotoamme omia ”jätteitämme” uudelleen käytettäväksi. Sain lopultakin hankittua nämä työt takaisin koululta tänä syksynä. Koska oma askarteluintoni sen kun kasvaa näiden myötä, joten ajattelin laittaa parhaat palat näytille. :)


Vaikka käytetään kierrätysmateriaalia, en halua, että työ näyttää siltä, että se on ongittu roskakorista. En minä sellaista haluaisi ainakaan itse käyttää. Niinpä valitsin mahdollisimman hyväkuntoisia ja käyttötarkoitukseen sopivia materiaaleja. Käytin koruihini mm. mistä lie peräisin olleita vanhoja rautalangan ja metallitikkujen palasia ja omien lapsuuden aikaisten hirveiden muovihelyjeni helmiä. Lisäksi työskentelyyn tarvitsin ohutta metallilankaa kiinnitykseen. Maalasin lisäksi koulun varastosta löytyneillä vanhojen lasimaalipurkkien maalijämillä rumat muovihelmet yhteneväiseen väriskaalaan.


Näissä kuvissa esiintyy ”Kupliva vesi” -sarjan rannekoru, kaulakoru, korvakorut ja riipus, sekä yksittäinen työ ”Äidinsydän”, äidilleni lahjaksi suunniteltu sydämenmuotoinen rintaneula. En koskaan ole oikein pitänyt töiden nimeämisestä, se tuntuu aika usein hieman teennäiseltä. Toisaalta nimien keksiminen on joskus hauskaa, ja näin oli myös näiden korujen tapauksissa. Koska koulua varten meidän oli pakko antaa jokaiselle työlle jokin nimi, ja jotkut saattoivat hetkellisten mielleyhtymien jälkeen olla varsin huvittavia. Muita mahtavia töideni nimiä olivat mm. ”Tuunattu pompula” ja ”Kierrätyspullasuti”. X)


Kun hain näitä materiaalityöpajakurssin töitä Variasta, entiseltä opettajaltani, sain luokkaan tullessani tavattoman lämpimän vastaanoton. Juttelimme, kertasimme kuulumisia, muistelimme opiskeluvuottani koulussa ja kerroin tulevaisuuden suunnitelmistani. Jotenkin todella oudolla tavalla oli hirveän haikeaa käydä koululla. Vaikka opiskelin Variassa vain vuoden, sinäkin aikana siitä muodostui minulle aika tärkeä paikka – siellä koulussa tajusin ensimmäistä kertaa, millaista on, kun opiskelee oikeasti sellaisia asioita, joista pitää ja joita haluaa oppia, ja joiden oppimisesta nauttii. Se on niin erilaista, kuin lukion pakkolliset kurssit, jotka jokaisen lukion suorittavan on käytävä, riippumatta siitä mitä haluaa lopulta aikuisena työkseen tehdä. Toki suurin osa niistä on tärkeitä, mutta se, saanko niiden opiskelusta mitään irti, onkin sitten toinen juttu. :P

3 Comments

  1. annie

    ihania koruja. arvoa nostaa mielestäni vielä se, että ovat tosiaan tehty kierrätysmateriaaleista. uusistakun on niin helppo kasata jotain nättiä. erityinen suosikkini on ”spiraalikorvakorut”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *