Leipäkupit

6 kpl

– 6 paahtoleipäviipaletta
– 5 kananmunaa
– ½ tl mustapippuria
– 1 tl suolaa
– ½ tl paprikajauhetta
– ripaus sipulijauhetta
– n. 90 g kalkkunaleikettä
– n. 1 dl juustoraastetta
– hieman öljyä vuoan voitelemiseen

1. Voitele muffinssivuoka kevyesti.
2. Paina ja tarvittaessa taita varovasti yksi paahtoleipäviipale yhteen muffinssivuoan koloon niin, että se muodostaa kupin. Leipä ponnahtaa helposti pois vuokakuopasta, mutta kärsivällisyydellä ja muutamalla painelukerralla se kyllä jää uomaansa. Vältä leivän ”repeämistä”.
3. Viipaloi kalkkunaleikkeet pieniksi suikaleiksi ja jaa ne tasaisesti leipäkuppeihin.
4. Sekoita munien rakenne rikki voimakkaasti ja lisää joukkoon mausteet. Jaa kananmuna-mausteseos tasaisesti kuhunkin kuppiin.
5. Raasta juustoraaste ja ripottele kuppien pinnalle.
6. Paista 175-200 asteessa n. 35-50 minuuttia riippuen kuinka kypsän haluan kananmunasta. Itse paistoin kuppeja uunissa 50 minuuttia, koska en pidä raa’asta kananmunasta.

Mikä voisi olla hauskempi tapa tarjota paahtoleipää, kuin tehdä niistä tällaisia pieniä kuppeja!? Mainio idea esimerkiksi yllätysvieraita kestittäessä, sillä nämä hauskat kupit voi täyttää melkein millä tahansa voileipienkin kanssa käytettävillä täytteillä. Tämä kyseinen täyte ei ole ehkä sieltä erityisimmästä päästä makunsa puolesta, mutta halusin laittaa tämän reseptin muistiin, sillä itse leipäkupit ovat mielestäni niin hyvä idea. Seuraavalla kerralla kokeilen tomaattia ja tonnikalaa pizzamausteella maustettuna, tai ehkäpä käytän tämän illan texmexmaustetun jauhelihan jäämät jääkaapista salsalla ja juustolla höystettynä.

Kyseisen reseptin bongasin Martha Stewart -showsta viikonlopulta, kun maksullisetkin kaapelikanavat näkyivät ilmaisina maistiaisina kaikissa kaapelitv-talouksissa. Tämän ystäväni ”Käveleväksi Pirkkaniksiksi” tituleeraaman naisen showssa resepti erosi muistakseni ainakin siinä mielessä omasta versiostani, että jokaiseen leipäkuppiin rikottiin yksi muna, eikä munan rakennetta rikottu. Sitäkin kannattanee siis kokeilla. Ja toisaalta taas, kananmunanhan voi toki jättää vaikka koko kupposesta pois, mikäli sattuu olemaan sille vaikkapa allerginen. Tuolloin kannattaa kosteutta tuoda mukaan vaikkapa juuri tomaattipyreellä tai pehmeällä sulatejuustolla. Tällöin paistoajan ei tarvitse olla laisinkaan niin pitkä kuin kananmunia käytettäessä. Riittää, että esim. pinnalle ripoteltu juusto ehtii sulamaan, ja leipä hieman rapeutumaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *