Työn alla tuleva koti

Tulevan kotimme sisustussuunnitelmat ovat kevään mittaan edenneet hyvää vauhtia. Kuvittelimme aluksi Eeron kanssa, että sisustusmakumme ovat kovinkin erilaiset – meillä toisella kun oli ennestään sininen ja toisella punainen kämppä. Pian kävi kuitenkin ilmi, että olemme molemmat kyllästyneet ikiaikaisiin suosikkiväreihimme ja todelliset toiveemme unelmien kodista osuivat yllättävänkin samoihin uomiin kun vain uskalsimme irrottaa vanhasta ja lähteä suunnittelemaan uutta kotia puhtaalta pöydältä. Kesän haaveissa siintää modernin selkeälinjainen valkoista, mustaa, harmaata, tummaa puuta ja ruskean sävyjä yhdistelevä koti, jossa värin pilkahduksia tuodaan pienillä yksityiskohdilla ja ennen kaikkea kasveilla.

Ennen kuin kuitenkaan pääsimme varsinaisesti väreihin saakka, aloimme miettiä asunnon pohjaa. Lähtökohtaisesti pohjassa ei ole valittamista – se sopii tarpeisiimme varsin loistavasti niin koon kuin huonelukunsakin puolesta. Entinen omistaja on tehnyt myös loistoratkaisun eteistilassa, ja jakanut sen kaapistolla siten, että puolet eteisestä jää vaatehuoneeksi. On myös kiva, että wc on erillään kylpyhuoneesta, vaikka se onkin aika minimaalisen kokoinen. Eero toivoi erityisesti omia tiloja vapaa-ajalle ja työskentelylle. Tilava makuuhuone mahdollistaakin sen, että saamme molempien työpöydät ja kirjahyllyn mappeineen mahtumaan mukavasti makkarin puolelle, jolloin olohuone voidaan pyhittää nimenomaan oleilulle, leffojen katselulle ja pelailulle. Minä taas olin pitkään kaivannut kunnon keittiötä, jossa olisi tarpeeksi pöytätasoa ja säilytystilaa, enkä voisikaan olla tyytyväisempi tulevan keittiön varusteluun: Siellä on kaappien ja laatikoiden lisäksi jopa semmoiset herkut kuin induktioliesi ja tiskikone.

Ainut ns. ”ongelma”, joka meitä on mietityttänyt, on ollut keittiön kapeus. Sinne on vaikea saada sopimaan järkevän kokoista ruokapöytää. Me tykkäämme molemmat katsella elokuvia tai sarjoja syödessämme, mutta emme haluaisi tehdä sitä olohuoneen sohvalla murustellen, ja lisäksi pidämme molemmat avokeittiöistä. Näyttääkin siltä, että paras mahdollinen vaihtoehto olisi kaataa puolet keittiön ja olohuoneen välisestä seinästä ja laitattaa seinän paikalle omissa haaveissani pitkään kummitellut saareke! Saa tosin nyt nähdä, miten tässä käy, sillä vaikka olemme lähes varmoja siitä, että remontille ei pitäisi olla mitään estettä, täytyy asialle hankkia vielä lupa. Lupaa varten taas tarvimme rempan toteuttamiseen kunnon suunnitelman remonttifirmalta (koska emme valitettavasti osaa kyllä itse tehdä oikein mitään muuta kuin suunnitella ;)  ). Olimmekin tänään yhteydessä Keittiömaailmaan, josta asunnon keittiön kaapit ovat peräisin. Tarkoituksena olisi siis hommata poistettavan seinän tilalle saareke, jonka toisella puolella voisi istua naama mukavasti olohuoneeseen ja telkkariin päin. Keittiömaailmasta saa myös remonttipalvelut, joten koska ostamme saarekkeen sieltä, on kaikkein kätevintä varmaan tilata myös remppatyypit samasta lafkasta.

Olen merkinnyt ruskealla huonekalujen paikat tämän hetkisen sisustussuunnitelmamme mukaan. Kuvan pohjapiirroksesta on poistettu saarekkeen tieltä osa keittiön ja olohuoneen välistä seinää, joka siis jatkuu tällä hetkellä tuosta nojatuolin viereisestä seinänpätkästä aivan kettiön ikkunan viereen.

Tein huonekalujärjestyken määrittelemiseksi mittakaavassa olevan ”paperinuken” asunnon pohjasta, johon sitten sijoittelin sinitarralla kiinni eri asentoihin ja eri kohtiin mittakaavassa olevia huonekaluja. Oli todella hauskaa ja kätevää sovitella sänkyä, pöytiä, sohvaa ja muita suuria huonekaluja sopiville paikoille ja pohtia kulkureittejä, kun näki heti, mahtuvatko kamat oikesti suunnitelluille paikoilleen. Parhaista vaihtoehdoista tein summittaiset kuvat tietokoneella ja lähetin sähköpostilla Eerolle pohdittavaksi. Mittailujen ja lukuisten vaihtoehtoisten suunnitelmien jälkeen olemme aika varmoja siitä, että yllä olevan pohjapiirroksen mukainen huonekalujen ja toimintojen järjestys on ideaali meidän tarpeisiimme. Työtila ja sänky ovat samassa huoneessa, mutta työtoiminnot on sijoitettu valoisimpaan paikkaan ikkunan lähelle, sänky taas hassuun vanhan talon syvennykseen huoneen sisimmässä päädyssä vaatehuoneen oven vieressä. Sohva sijoittuu saarekkeen eteen (tai taakse, mistä sitä nyt sattuu katsomaan) siten, että televisiota voi katsella mukavasti niin sohvalta kuin saarekkeeltakin. Ajatuksena oli myös, että tarvittaessa hieman sohvaa siirtämällä saarekkeen olkkarin puolellekin mahtuisi lisätuolit mahdollisille vieraille.

Koska me molemmat olemme olleet tulevan kotimme ulkoasusta hyvin kiinnostuneita ja tietyissä asioissa melkoisen tarkkojakin, päätimme tehdä suunnitelmat huonekaluista, tekstiileistä ja muistakin elementeistä kunnolla, ettei sitten jälkeenpäin harmittaisi. Mainioksi työkaluksi yhteisten ideoiden metsästykseen on osoittautunut minulle kouluhommissakin tärkeäksi muodostunut Google Docs -palvelu. Google docs on vähän niinkuin nettiselaimesta käytettävä Microsoftin Office-ohjelmisto simppelimmin ja kevyemmin toteutettuna. Sen paras puoli on kutienkin se, että tiedostoja voi muokata yhtä aikaa ystävien kanssa. Aina kun jompikumpi meistä on törmännyt johonkin mielenkiintoiseen tuotteeseen, huonekaluun tai vaikkapa väriyhdistelmään, olemme vain kopioineet kuvan tai linkin osoitteen ja liittäneet sen Google docsissa olevaan yhteiseen suunnittelutiedostoomme. Toki olen itse keräillyt ostamistamme sisustuslehdistä ja posteljoonin tuomista mainoslehtisistä omaa silmääni miellyttäviä ideoita myös leikekirjaan, mutta Google Docsin avulla myös nettilöydöt pysyvät hyvin tallessa molempien silmäiltävinä! Huonekaluista ja muista löydöistä lisää kuitenkin myöhemmin!

5 Comments

 1. Sellainen sivukommentti että ethän sitten missään nimessä pidä Google Docseja ainoana säilytyspaikkana dokumenteillesi. Kun (ei jos) ne syystä tai toisesta sieltä katoavat, googlea ei kauheasti kiinnosta eli backupit kuntoon. Ja jos et mua usko, google ;) kertoo lisää.

 2. Paija

  Näyttääpä kivalta tuo teidän tuleva uusi koti. En ole kuullutkaan tästä aiemmin. Tuo sinun suunnitelma näyttää oikein toimivalta. Mä tein itsekkin aikoinaan pohja piirroksen päälle oikeissa mitoissa olevia huonekaluja ja sitten oli kiva leikkiä niillä ja katsoa missä olisi hyvät paikat. Eikä tule kalusteita ostettaessa väärän kokoisia. Ihanaa kevättä teille molemmille!

 3. Niko, enpä minä siellä mitään aivan tavattoman tärkeitä juttuja säilyttelekään. :) Kiitos kuitenkin muistutuksesta, otin varmuuden vuoksi yhdestä vähän oleellisemmasta tiedostosta kopion koneelle.

  Paija, juu no eipä tästä vielä paljon aiemmin ole ollut puhumistakaan, niin ei ihme jos et ole kuullut. :)

 4. えりこ

  お久しぶり(^^)p
  I`m Eriko from Kurasiki,Japan.
  I was surprised that your homepage was changed.
  I can`t understand anything but it`s interesting to see your pictures☆.
  Is this picture your room?
  You seem enjoying your life.
  Your dishes are looks so yummy♪
  I want to eat it someday.

  • あ、えり!久しぶりだね。
   Yes, I changed my homepage recently. I’m sorry it’s not in English, but in future I’ll have a portfolio website in English again.
   This picture is from my next apartment. I will move there in summer with my boyfriend Eero. I wish you could come and visit me again in Finland! I promise to cook some of these dishes! ^___^

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *