Funktionaalisen työhuoneen resepti

Meille oli alusta asti melko selvää, millaisia kalusteita työhuoneeseemme tulee, sillä jo pitkään koulunpenkkiä kuluttaneena ja hieman työelämääkin jo nähneinä olimme molemmat aika selvillä vesillä siitä millaiset tarpeet määrittelevät työhuoneemme kalusteiden hankintaa.

Tarvitsemme molemmat ehdottomasti oman työpöydän, sillä meillä on molemmilla tietokoneet. Sen verran nörtteinä taidamme pitää kumpikin itseämme, että emme voisi edes kuvitella tulevamme toimeen vain yhdellä tietokoneella. Molemmilla on tietenkin työjutut ja monenlaisia vapaa-ajan hommmia tietokoneella tehtävänä, joten siitäkin syystä on selvää, että molemmille on hankittava omat pöydät. Minä olen toivonut lisäksi, että saisin tulostimen pois työpöydältä jollekin muulle tasolle, sillä se vie hirveästi tilaa esimerkiksi piirtämiseltä ja askartelulta.

Pöytälevy IKEA Vika Amon 150x75cm, jalat IKEA Vika Curry. Kokonaisuus 39 e. Kuva IKEA.fi.

Olemme katselleet pitkään erilaisia työpöytäratkaisuja monista eri liikkeistä, mutta työhuoneen kohdalla olemme valmiita tinkimään hieman laadusta. Olemme ajatelleet, että mieluummin panostamme olohuoneeseen ja sänkyyn kuin työpöytään, joka kuitenkin ajan kanssa naarmuuntuu ja kuluu, olipa pinnoite minkä firman valmistama tahansa. (Saa olla eri mieltä ja vinkata tulevaisuuden varalta pöydän, joka kestää lähes mitä vain!) Haluaisimme modernin mallin, ja Eero on jostain syystä fiksautunut tummapuiseen pöytään. Minä taas olen haaveillut metallisista jaloista. Oma nykyinen Ikean pöytäni olisi muuten mainio, mutta se on todella kulunut, eikä kyseistä mallia enää valmisteta. Olisi jotenkin outoa, jos huoneessa olisi kaksi erilaista ja eri kokoista pöytää, joten päätimme, että etsimme jonkun vastaavan mallin. Hassua kyllä, lähes halvin vaihtoehto IKEAn pöytälevyjen ja jalkojen kokoelmassa tuntui miellyttävän meitä eniten. Kenties vähän kauniimmat jalat saisi muutaman kymmenen euron investoinnilla, mutta en ole ihan varma onko siitä järkeä maksaa. En usko, että ne ainakaan laadullisesti ovat kovin erilaiset kuin 2,5 euroa maksavat Vika Curry -jalat, jotka yllä olevan kuvan kokonaisuudessa kiiltelevät.

Keksin, että pöydät voisi asettaa vastakkain, ja asettaa tietokoneet molempien pöydillä samaan päätyyn. Tällöin pöytien toinen pääty jäisi tyhjäksi, vapaaksi toimistotarvikkeille sekä kaikenlaisille muille projekteille. Siihen mahtuisi tarvittaessa jättämään hetkeksi kuivumaan vähän isommankin maalauksen, ja toisaalta ei tarvitsisi läträtä vaikkapa vesivärien kanssa aivan tietokoneen näppäimistön tuntumassa..

Meillä molemmilla on aina hyvät pinot kaikenmaailman monisteita pöydillämme. Papereita on eri aiheista, eri kursseista ja eri tarkoituksiin. Niiden pitäisi pysyä selvästi omissa pinoissaan, mielellään piilossa katseilta tai ainakin siististi koottuna, mutta samalla kuitenkin helposti saatavilla. IKEAn Jonas-laatikosto oli heti aivan nappi valinta, sillä sen alalokeroon saa riippukansioita! Mikä mahtava idea! Kaiken lisäksi rullattava laatikko on sen verran matala, että pöytälevyn ja laatikoston yläpinnan väliin jää mukavasti laskutilaa. Minulla on käytössäni suurehko Wacomin piirtopadi, jonka sijoittelu työpöydällä on aina vähän hankalaa. Se mahtuisi täydellisesti suojaan enimmältä pölyltä ja mahdollisilta vesilasivahingoilta Jonas-laatikoston päälle! Nykyisin piirtopadi on ollut minulla välillä kaapissa, kun en ole käyttänyt sitä, ja se on todella rasittavaa kaivaa aina sieltä esille. Nyt se tulisi käden ulottuville, mutta kuitenkin pois tieltä kun teen jotain muuta. Perfecto!

IKEA Jonas laatikosto 69,90 e. Kuva IKEA.fi

Koska teen kuvitustöitä pöytäni ääressä ja Eero taas saattaa lukea työpöydän ääressä, olisi ehdottoman tärkeää, että siinä on hyvä valaistus. Kun pöydät ovat mukavan toimistomaisesti yhdessä, voisi lamput asentaa roikkuman katosta, jolloin valoa tulisi molempien pöydille tasaisesti. Lisäksi tarvittaessa pöydässä voisi olla kiinni minulla nykyisin käytössä oleva hopeanvärinen, tavanomainen kohdevalaisimeni. Emme tiedä vielä onnistuuko tämä, joten jää nähtäväksi, millaiset valaisimet pöytien yhteyteen saadaan. Ihastuimme kuitenkin IKEAssa taannoin kierrellessämme näihin mustiin kaunokaisiin, joita toivomme saavamme kaksi pöytien yläpuolelle.

Ikea 360 Brasa -valaisin. Kuva: Ikea.fi

Meillä molemmilla oli aivan hirvittävät työtuolit – Eeron tuolin täytteet pursuilivat jo ulos, tuoli nitisi ja natisi ja minun tuolini taas.. no, se oli oikeastaan kyllä yksi keittiön pöydän tuoleista. Ei mitään säätövaraa. Halusin ehdottomasti käsinojattoman tuolin, sillä minun täytyy päästä piirtäessäni ja tietokonetta käyttäessäni lähelle pöytää, ja käsinojat usein estävät sen, sillä koska olen lyhyt, tuoli on aina niin korkealla, etteivät käsinojat mahdu pöydän alle. Kuin tilauksesta huomasin yhdessä postiluukusta kolahtaneesta Askon mainoksesta kivan tuolin. Myöhemmin huomasimme Askon nettisivuilta, että tuoli oli tarjouksessa! Kävimme istumassa ja rullailemassa tuolilla Askon tiloissa Vantaan Porttipuistossa, ja kun tuoli tuntui lähes täydelliseltä, teimmekin ensimmäiset hankintamme. Nyt meillä molemmilla on jo jonkin aikaa ollut Askon Capo-tuoli käytössä, ja se on kyllä ollut hintansa väärti. Toisin kuin jotkut muut työtuolit, tämän saa myös tarpeeksi korkealle jopa minun lyhyen selkäni tarpeisiin. :) Parasta tällaisissa hyvissä kaupoissa on tietenkin se, että normaalisti 147 euroa maksanut tuoli oli maaliskuussa jopa noin 60% alessa ja maksoi ”vain” 59 euroa.

 

Askon Capo-tuoli. Kuva: Asko.fi

Kirjahyllyn kanssa olemme kamppailleen kauan. Katselimme ihania hyllyjä Vepsäläisellä ja BoConceptilla, mutta kyseiset lafkat eivät oikein tässä elämän tilanteessa tule kovin monen huonekalun kohdalla vaihtoehdoksi. Katselemani hylly oli epäsymmetrinen suuri hyllykkö, joka oli vain sen verran syvä, että siihen mahtuisi yksi rivi kirjoja. Kun Iskusta, Askosta tai Sotkastakaan ei tuntunut löytyvän sopivaa vaihtoehtoyksiöä, aloin ajatella, että pitää varmaan sitten vain tyytyä ostamaan syvempi hyllykkö. Kun sitten satuimme löytämään sopivan syvyisen, joskin toki huomattavasti yksinertaisemman hyllykön IKEAn katalogista, oli taas mietittävä, että miksi sitä edes vaivautui merta edemmäs kalaan, kun olisi voinut surffailla vain lafkan kotisivuilla tai istua kotisohvalla kääntelemässä katalogin sivuja. Huvittavinta tässä on se, että olen aina ennen kammonnut Ikean Billy-hyllyjä, ne ovat näyttäneet useissa kuvissa jotenkin niin halvoilta ja muistuttaneet minua lapsuuden kodistani löytyvästä hirveästä valkoisesta hyllyköstä, joka on nykyisin täynnä vielä hirveämpiä tarroja ja niiden liimajälkiä. ;) Uusimmassa 2011 vuoden kuvastossa Billyjä oli käytetty hauskasti kokoamalla eri levyisistä hyllyistä hieno kokonaisuus. Hyllyjä oli sijoitettu eri kohtiin, ja aloin hahmottaa, että tämähän näyttää ihan vähän siltä yhdeltä monta tonnia maksaneelta design-hyllyköltä, jota olin aiemmin katsellut, joskaan en missään määrin tosissani. Vaikka onkin vähän huvittavaa, että kaikki työhuoneemme kalusteet tulevat olemaan työtuoleja lukuunottamatta IKEAsta, niin minkäs teet. Jos saa hyvän tuotteen edullisesti, kuvasto on netissä selailtavana ja tuotteita voi käännellä, väännellä, katsella eri valossa ja sivustolla kokeilla ties mitä eri sisustusohjelmia, niin helppohan sieltä on tehdä valintoja.

Billy-kirjahyllykokonaisuus. Rakennettu CD-telineistä ja kahdesta eri levyisestä kirjahyllymallista. Kuva: Ikea.fi:n Billy-kirjahyllyohjelma.

No, olohuone onkin sitten vähän eri juttu, sillä sinne haluamme kunnon sohvan ja nojatuolin. Joskin, eipä se IKEA varmaan sieltäkään tule täysin poissaolollaan loistamaan. ;P

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *