Bambuiset ekotiskirätit toimivat!

Viime syksynä bongasin netistä pestävät bambukuidusta tai hampusta valmistetut ekotiskirätit ja pian vuoden tiiviillä käyttökokemuksella voin sanoa, että toimii! Olen ihan hullaantunut, ja suunnittelen juuri tekeväni uuden tilauksen tekemistä Kiertiin.

Kylpyhuoneemme nimittäin ottaa minua aivoon. Paitsi että siellä on hirveä valo ja vähän rumat keskiaikaiset kaakelit, meillä ei ole oikein kunnollista siivouskaappia. Niinpä siivousluutujen säilytyspaikkana on kylpyhuoneen pyyherekin reuna. Eikä siinä paikassa sinänsä mitään, ihan siististi ne siinä pysyvät ja kuivuvatkin ilmavasti, mutta kun ne pinkit ja neonkeltaiset rätit ovat vain niin rumia.. Vuodesta toiseen monet  suuret keittiörättivalmistajat koettavat tehdä kivoja kuvioita luutuihinsa, mutta lopputulos on kuitenkin aina tähän asti tuntunut olevan jotain perhosin tai epämääräisin kukkasin kuvitettuja rättejä neonväreissä. Ei se siivouskaapissa haittaisi, mutta kun pitää niitä hampaita pestessäkin aina tuijotella… ;)

Eipä sillä, ei design toki ole kaikki kaikessa. Löytyyhän pikkuputiikeista jo hauskoja ja kivankin näköisiä tiskirättejä, ja jopa Marimekolla on valikoimassa ihanaa siirtolapuutarhakuosia keittiöluutuun painettuna. Näissä kertakäyttöisissä, usein hiukan hintavammissa räteissä on kutienkin ongelma: ne pysyvät siistin näköisenä ehkä viikon, pari. Sen jälkeen ne näyttävät pikkuhiljaa homehtuvilta ja nukkaantuvilta rievuilta, jotka alkavat kaiken kukkuraksi haista ällöttävältä. Ja sitten ne lentävät roskiin.

Bambu- ja hamppurättein paras puoli onkin ihastuttavan kuosittelun ohessa niiden ekologisuus ja kätevyys: Tällaisen Suomessa tehdyn rätin voi pestä 60 asteessa pesukoneessa kerta toisensa jälkeen ja toden totta, sen pyyhintäteho vain paranee pesukertojen myötä. Painokuviotkin ovat näyttäneet pysyvän ongelmitta pesuista toiseen. Rättien tuntu on edelleen pehmoinen ja mukava, kuten ostettaessa, ainoastaan reunat alkavat nyt puolen vuoden käytön jälkeen hiukan rispaantua yhdestä kaikkein käytetyimmästä ketturätistäni. Kenties voisin vähän siistiä sitä saksilla..

Tiskiräteissä on hauskasti värillinen ja kuosillinen puoli.

Minulla on käytössä kolme erilaista Kiertin rättiä, jotka vuorottelevat keittiössämme. Kettukuosiset bambu- ja hamppurätit, sekä bambuinen musta sipulikuosirätti. Sekä hamppu- että bamburätit ovat todella imukykyisiä ja tehokkaita monenlaisiin keittiönpöytien tahroihin. Hamppurätti on vähän karheampi ja tehoaa ehkä vähän paremmin pinttyneeseen likaan. Se myös kuivuu varsin nopeasti, mutta itse tykkään silti eniten bambuisista versioista niiden ihanan pehmeyden ja imukykyisyyden ansiosta. Käytön jälkeen rätti huuhdellaan kuumalla ja kylmällä vedellä, ja se kestää meidän keittiössä hyvin pari, joskus kolmekin viikkoa ennen kuin alkaa kaivata kunnon pesukonepesua. Pesuväliin vaikuttaa paljon se, miten hyvin rättiä huuhtelee käytön jälkeen, ja miten hyvin sen antaa kuivua, mutta periaatteessa rätin kanssa voi olla kyllä hyvin huoleton.

Nyt pitäisikin sitten enää päättää seuraavien rättien kuosivalinta. Ehkäpä suuntaankin nettikaupan sijaan syysretkelle Porvooseen Kiertin myymälään ja hypistelen siellä, miltä tuleva, hiukkasen kivempi pesuhuoneemme seuraavaksi näyttäisi uusine rätteineen. Ehkä siitä tulee yhtä kiva, kuin keittiönkin tiskipisteestä kettuluutuineen ja kivoine saippuapulloineen?

Marseillen saippua -tiskiaine Mokosta ja käsisaippuan pumppupullo Hemtexistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *