Mainio mansikkakiisseli

neljä annosta

– 6 dl mansikkamehua (Suositus: Rauch-merkkistä Happy day -mansikkamehua)
– 3 rkl perunajauhoja
– 2 dl mansikkasurvosta (n. puoli litraa kokonaisia mansikoita)
– tomusokeria koristeluun

1. Valmista marjasurvos soseuttaen esim. pakastemarjoja sauvasekoittimella. Mikäli pidät sattumista, älä survo mansikoita aivan tasaiseksi soseeksi.
2. Mittaa kattilaan pieni määrä kylmää mansikkamehua ja sekoita siihen perunajauhot niin, että ne sekoittuvat hyvin mehuun, eikä paakkuja jää.
3. Kaada sitten loppu mehu kattilaan ja sekoita hyvin.
4. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehahtaa.
5. Nosta kattila liedeltä ja lisää marjasurvos varovasti sekoittaen. Tarkista maku, ja lisää mahdollisesti hieman sokeria, mikäli käytit sokeroimatonta mehua.
6. Ripottele sokeria kiisselin pinnalle kuortumisen estämiseksi, mikäli kiisseli joutuu odottelemaan syöjiään pidemmän aikaa.
7. Leikkaa leivinpaperista esim. piparimuottia apunakäyttäen sydänsabluuna ja ripottele pienen siivilän avulla tomusokerikuvio kiisselin pinnalle. Tomusokeri menettää täysin valkoisen värinsä hetkessä, mutta jäljelle jää silti nätti vaaleanpunainen kuvio. Tomusokeri ei vaikuta liiemmin jo valmiiksi makean kiisselin makuun, joten sitä voi rauhassa sihtailla kiisselin pinnalle sopivaksi katsomansa määrän.

Teimme yläasteen kotitaloudentunneilla usein kiisseleitä, mutta jostakin kumman syystä vasta nyttemmin olen tajunnut, että tavanomaista mehukiisseliähän voi varioida vaikka millä tavalla. Helpoiten se käy käyttämällä mitä eksoottisimpia hedelmiä ja mehuja kiisselin raaka-aineina. Mansikka ei toki ole sieltä eksoottisimmasta päästä, mutta päätin kokeilla mauttomien sekamehujen sijaan ainakin hyvinvarustetuissa S-marketeissa myytävää ihanan makeaa ja mansikkaista Rauch-merkkistä Happy Day -mansikkamehua, josta 50% on hedelmää. Kyseinen mehu maksaakin pari euroa litralta, eli hieman hintavaa se on ainakin opiskelijalle, mutta sitä voi käyttää vaikka minkälaisiin leivontaviritelmiin, booleihin, soodaan…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *