Tempura

noin 4 annosta

Taikina:
– n. 1½-2 dl vehnäjauhoja
– 1 tl leivinjauhetta
– 1 kananmuna
– vettä niin, että sitä on kananmunan kanssa yhteensä 2 dl

Tempura-ainekset:
– 1 punainen paprika
– puolikas pieni kesäkurpitsa
– n. 100 g siitakesieniä
– 1 peruna
– n. 100-150 g kalafilettä, esim. siikaa, kampelaa tai silakkaa

Lisukkeeksi:
– keitettyä riisiä

1. Pese kaikki vihannekset ja kuori perunat. Puhdista siitakesienet. Poista kalafileistä mahdolliset isommat ruodot. Pilko kaikki tempura-ainekset pienehköiksi, suupalan kokoisiksi paloiksi. Kesäkurpitsat voi pilkkoa ohuehkoiksi siivuiksi ja puolittaa. Keitä riisi ennen kuin alat paistamaan tempuraa.
2. Kuumenna öljy 180 C-asteeseen. Valmista öljyn kuumenemisen aikana taikina.
3. Taikinaa varten riko ensin muna ja riko sen rakenne. Lisää sitten mahdollisimman kylmää vettä, jotta munavesiseosta on yhteensä 2 dl, ja sekoita hyvin. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe. Vatkaa sitten kevyesti, mutta hyvin munavesiseoksen sekaan jauhot. Varo vatkaamasta taikinaa liikaa, jottei siitä tule liian sitkeää. Taikinaan saa ja pitääkin jäädä kokkareita.
4. Pyörittele tempura-ainekset kevyesti vehnäjauhoissa, kasta sitten taikinaan esim. syömäpuikkoja tai coctailtikkuja apuna käyttäen sitä mukaan kuin paistat niitä öljyssä. Aloita paistaminen vihanneksista.
5. Kun kukin pala on valmis, eli tempurapallerot ovat saaneet mukavasti väriä, nosta se öljystä esim. reikäkauhalla, pienellä metallisella siivilällä tai muulla mahdollisimman tukevalla ja kätevällä metallisella työvälineellä. Laita palat kuivumaan talouspaperille, jotta liika öljy imeytyy pois.
6. Tarjoile heti aivan kuumana soijakastikken tai tentsuyu-kastikkeen kanssa.

Tempura on kuuluu kuuluisimpien japanilaisten ruokien joukkoon. Ravintolassa syötynä se on ehkä parhaimmillaan, sillä silloin syötävät tulevat nenän eteen aivan kuumina ja täydellisen rapeina. Rapeuden saavuttaminen on ehkä hankalin osuus tässä ruoassa, mutta yhtä kaikki se on kuumana kuitenkin omasta mielestäni hyvää. Sen verran työlästä tempuran tekeminen kuitenkin on, että kokin ei kannata odottaa ehtivänsä istua pöytään vieraiden kanssa. Kokki saakin paremminkin napsia kuumia suupaloja paistamisen sivussa. Erittäin mainio japanilainen ruoka, jota kyllä kannattaa kokeilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *