Kaneli-kardemumma-tryffelit

20-25 kappaletta

– 1 kanelitanko
– 1 tl kardemummansiemeniä
– 1½ dl kuohukermaa
– 1 tl hunajaa
– 200 g maitosuklaata

– 175 g maitosuklaata kuorruttamiseen
– mantelilastuja ja raesokeria koristeluun

1. Murskaa kanelitanko ja kardemummansiemenet kevyesti.
2. Kiehauta kerma, hunaja ja mausteet. Anna kerman maustua vähän aikaa.
3. Hienonna tällä välin suklaa melko hienoksi rouheeksi.
4. Kiehauta maustettu kerma uudelleen, siivilöi siitä mausteet pois ja kaada kuuma kerma kulhossa olevaan suklaarouheeseen.
5. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut, ja seos on tasaista ja kiiltävää.
6. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi, ja siirrä sitten jähmettymään jääkaappiin.
7. Sulata kuorruttamiseen varattu suklaa vesihauteessa miedolla lämpötilalla.
8. Tee kovettuneesta tryffeliseoksesta palloraudan tai lusikoiden avulla pieniä palloja. Pyöritä ne käsin hiukan pyöreämmiksi ja kasta suklaaseen. Anna ylimääräisen suklaan valua rauhassa pois ja aseta pallerot sitten jähmettymään leivinpaperilla vuoratulle tasaiselle alustalle.
9. Koristele tryffelit heti käsin murskatuilla mantelilastuilla ja raesokerilla.
10. Jäähdytä tryffelit huoneenlämmössä ja asettele jähmettyneet tryffelipallot halutessasi paperisiin karamellivuokiin. Säilytä jääkaapissa.

Ongin tämän ihanan jouluisten konvehtien reseptin siskolta lainassa olleesta Mäkelän kustantamasta Maria Öhrnin ”Iki-ihanat karamellit” -kirjasta. Aivan nappiresepti maun suhteen, sillä kanelin ja kardemumman jouluinen tuoksu ja herkullisuus tuovat tavalliselle maitosuklaalle aivan uuden ulottuvuuden. Kerma tekee tryffelistä ihanan pehmeän ja suussasulavan herkun.

Valmistusprosessi sen sijaan on melko vaikea, ja vaatii ehkä hieman harjoittelua. Siitäpä syystä kuvan tryffelit näyttäävt miltä näyttävät. :| Ensinnäkin tryffeliseoksen kannattaa antaa jähmettyä jääkaapissa hyvän aikaa, jotta se todellakin on kovaa ja helposti muovailtavaa. Pallojen tekeminen palloraudalla ei ollut niin sujuvaa, kuin kuvittelin sen olevan, ja kämmenissä sulavien palleroiden kastaminen sulassa suklaassa oli vielä hankalampi prosessi. Tämän reseptin kokeileminen vaatii siis hermoja, ja suorituspaineiden alla näitä palleroita ei kannata vääntää. Kokemusta on, sillä valmistin näitä aamukahteen seuraavan päivän kouluni joulumyyjäisiä varten. ;) Jos sen sijaan ulkonäöllä ei ole niin suurta merkitystä, ja maku ratkaisee, tässä on yksi tämän joulun ykkösherkuista!

3 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *