Obentou: lounas japanilaiseen malliin

Japanissa asuessani sain päivittäin katsella luokkatovereideni ihastuttavia eväslaatikoita, obentoubakoja, ja haaveilla, että joku jaksaisi tehdä minullekin aamulla yhtä näyttävät ja terveelliset eväät – vielä kotonaan asuvien kavereideni eväät kun teki usein heidän äitinsä. Metsästin tuolloin japanilaista eväslaatikkoa melkein puoli vuotta, ennen kuin lopulta tein valintani. En halunnut mitään liian söpöä ja pastellinsävyistä laatikkoa, sillä suunnitelmissa oli käyttää obentou-boksia pitkään ja myös töissä. Kyllähän ne animaatiohahmojen kuvilla varustetut boksitkin houkuttelivat, mutta lopulta löysin onneksi juuri sellaisen laatikon, jollaista olin etsinytkin: mustan ja hieman Japani-henkisen. Huomattavasti upeampiakin, mutta paljon kalliimpia laatikoita olisi ollut kyllä tarjolla, mutta vaihtarin budjetillani olin päättänyt, että loota pitäisi löytyä sadan yenin kaupasta, tai jostain muusta halpahallista. Lopulta maksoin ihastuttavasta kultaisilla sakuran-kukilla varustetusta laatikosta hurjat 520 yeniä, eli noin 4,5 euroa.

Obentoun idea on yksinkertainen – se kätkee yleensä kaksiosaiseen laatikkoon kätevästi vaikkapa päivän lounaan. Annoskoko pysyy samana, jolloin joka päivä tulee syötyä lounaalla suunnilleen saman verran ja ruoka on myös helppo suunnitella tietyn kokoiseen laatikkoon, kun oppii tietämään, miten paljon energiaa tarvii. Obentou-boksi on yleensä helposti pestävää muovia, ja joissakin tapauksissa sen voi laittaa jopa mikroon, kuten esimerkiksi oman laatikkoni. Tällöin toisen puolen voi täyttää kylminä syötävillä vihanneksilla ja toiselle puolelle voi laittaa mikrossa lämmitettävät ruoka-ainekset.

Usein laatikon monipuolisuutta lisätään erilaisilla muovisilla tai paperisilla ”tilanjakajilla”, joilla laatikkoon laitetun riisin ja lihan voi erottaa kätevästi toisistaan. Tosin myös itse ruoat käyvät tähän tarkoitukseen toisinaan mainiosti – vaikkapa kurkkusiivuilla voi erottaa raejuuston salaatista.

Japanilainen ruoka koostuu useista eri osista. Varsinaisen pääruoan kuten pihvin tai kalapalan päälisukkeena toimii usein riisi, mutta sen lisäksi obentou täyttyy pikkuruisissa omissa muffinivuoan tapaisissa paperivuoissaan nököttävistä pikkelseistä, marinoiduista vihanneksista, kalapaloista ja vaikkapa friteeratuista sienistä. Pieneen kastikepulloon täytetään kotona sopiva maustekastike ja oma kuppinsa löytyy myös vaikkapa majoneesille.

Obentoun ainesten ei tarvitse olla mitenkään ihmeellisiä, että saa aikaan näyttävääkin jälkeä. Kun muistaa täyttää toisen boksin terveellisillä vihanneksilla, juureksilla tai sienillä, toisen boksin voi täyttää varsin yksinkertaisillakin aineksilla. Vaikkapa spaghetti ja eineslihapullat ovat ihan hyvä ja varsin söpökin annos yhdessä raikkaan tomaattisen salaatin kanssa, kunhan ruoan vain laittaa kivasti esille.

Viime kesänä sain töistä lounareita, joten silloin söin aika paljon ulkona. Tänä kesänä olen tulevan muuton, kalustehankintojen ja meneillään olevan työnhaun takia päättänyt olla säästäväinen – kun ei tiedä, mitä syksy tuo mukanaan, on ihan hyvä olla vähän rahaa sukan varressa. Säästäminen on pieniä tekoja, ja yksi niistä onkin se, että pyrin tuomaan ainakin 3-4 kertaa viikossa töihin omat eväät. Ja toisin kuin kuvittelin, ei siitä ole niin suurta vaivaa, että siihen äitiä tarvitsisi. ;) Lounas valmistuu kätevästi illallisen teon yhteydessä. Kun tekee aina kerralla hiukan suuremman satsin, ylimääräistä työtä ei ole oikeastaan lainkaan. Ja jos on todella kiire, osan obentousta voi tehdä eineksistäkin. Löytyipä laatikosta kotitekoista lasagnea tai einesmakaronilaatikkoa, pienellä vaivalla arkisestakin ruoasta saa kivan näköisen lounastunnin ilahduttajan. Onpa bentou-boksini kerännyt kiinnostusta töissäkin. Joku bisnesvaiston omaava yrittäjä voisikin alkaa tuoda näitä käteviä, mutta kauniita eväsrasioita myös Suomeen, sillä toistaiseksi valikoima on aika olematon, ja krantumpi joutuu tyytymään pääasiassa ulkomaisiin nettikauppoihin. (Oma ehdotukseni olisi japanilaista designia myyvä Common Helsingin Punavuoressa.)

Kauniimpia eväslaatikkovalikoimia odotellessa obentou-intoinen voi alkaa harjoitella superhienojen lounasboksien loihtimista ihan tavalliseen pakasterasiaan, sillä ei kaiken tarvi olla välineurheilua. Oma ehtymätön inspiraation lähteeni on Just Bento. Sivukaupalla mitä herkullisimman näköisiä obentou-lounaita! Lupaan tarjota nähtäville myös omia obentou-ideoitani täällä blogissa, sillä kun edessä on kolme kuukautta lounaslaatikoiden varassa elämistä, luulisi joukosta löytyvän myös muutama mielenkiintoinen, kuvaamisen arvoinen obentou. :)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *