Tamagoyaki

tamagoyaki japanilainen munakas

Yksi lempisusheistani on tamagoyaki-nigiri, eli riisipallero, jonka päälle on asetettu pala japanilaista munakasta. Aamupalapöydän suosikkini on tamagoyaki sellaisenaan – makea, lempeästi soijan makuinen munakas joka on mehevä sisältä. Obentou-lounaan lisukesuosikkini on tamagoyaki – se on kätevä pakata pieninä paloina eväsrasiaan ja maistuu hyvältä kylmänäkin. Illalla nälkäisenä kotiin tullessani tykkään tehdä japanilaista munakasta, tamagoyakia. Se valmistuu alta aikayksikön ja on hyvä alkupala.Tai sitten voisin vain todeta yksinkertaisesti, että eräs suosikkiruokani on tamagoyaki. Se sopii niin moneen tarkoitukseen ja on herkullista kuin mikä! Piste.

Itse ex-tokiolaisena nautin munakkaani makeana kuin kunnon kantoolainen ikään. Eteläisemmässä Japanissa tamagoyakiin ei käytetä välttämättä ollenkaan sokeria vaan maku saadaan pääasiassa soijasta. Minä viisaan kintaalla sellaisille tamagoyakeille. ;P Oma reseptini on mainiosta Tammen julkaisemasta Machiko Yamadan Japanilaisesta keittokirjasta hieman tuunattuna. Alkuperäinen resepti on ehkä hieman hifistelyä dashiin sulatettuine sokereineen, eli jos on kova kiire, voi ainekset sekoittaa vain keskenään ja valmistaa munakkaan muuten ohjeen mukaan. Hyvää tulee niinkin. Nauti heti, hetken päästä tai vasta vaikka seuraavana päivänä jääkaappikylmänä.

Resepti
2 annosta esim. alkuruoaksi tai lisukkeeksi

– 4 kananmunaa
– 4 rkl dashia tai vettä
– 1 rkl sakea
– 2 rkl sokeria
– 1/5 tl eli pieni ripaus suolaa
– 1 rkl öljyä paistamiseen
– seesaminsiemeniä koristeeksi

1. Vatkaa munat varovasti sekaisin niin, etteivät ne vaahtoa.
2. Sulata sokeri kuumentamalla dashi-lientä tai vettä kattilassa ja lisää liemi sitten munaan. Lisää sake, suola ja soija. Sekoita hyvin. (Sokerin sulattaminen liemeen sekoittaa sen tasaisemmin munaseokseen, mutta, mutta kiireessä voit jättää liemen kuumentelut sikseen ja sekoittaa kaikki aineet suoraa munaseokseen.)
3. Kuumenna paistinpannu (mieluiten japanilainen suorakaiteen muotoinen munakaspannu, mutta tavallinenkin paistinpannu käy). Öljyä pannu ja laske hellan lämpötilaa pienemmäksi. Pyyhi liika öljy pannusta talouspaperilla.
4. Kaada noin neljäsosa munaseoksesta pannuun. Kun alapuoli on kypsynyt, ala rullata munakasta lastan tai puikkojen avulla. Ei haittaa, että munakkaan päälypuoli on vielä raaka, sillä se kypsyy kyllä myöhemmin.
5. Kaada pannuun toinen neljäsosa munaseoksesta siten, että se ulottuu rullattuun munakkaaseen. Heti kun vastakaadetun munaseoksen alapinta on hieman kypsynyt, rullaa aiemmin paistettu munakas uuden munakerroksen sisään. Jatka näin loppu laikina. Munakkaan sisus paistuu rullatessa herkullisen meheväksi.
6. Kun munarulla on valmis, voit muotoilla sitävielä pyöreämmäksi tai litteäksi (riippuen mihin käyttötarkoitukseen se tulee). Leikkaa hieman jäähtynyt munakasrulla paloiksi. Tarjoa seesaminsiementen kera ja dippaa esimerkiksi soijaan.

7 Comments

 1. Laura

  Pidän kans tosi kovasti tamagoyakista, eikä se mielestäni ole niiiiin vaikea tehdä kohtalaisesti kotioloissa. Silti, en tiedä yhtään suomalaista sushimestaa jossa tamagoyaki ei tulisi pakastimesta – monen euron hinnalla, tosin. Ikävää, mutta kysyntää itsetehdylle munakkaalle ei varmaan ole, sillä kukaan ei tiedä miten hyvältä kotitekoinen maistuukaan.

  • Olemme kohtalotovereita, sillä niiiiin usein olen saanut sushilafkoissa tamagoyaki-nigirin, jonka päällä lilluva keltainen möhkäle ei ole tamagoyakia nähnytkään. Kotitekoiselle ei ole Suomessa voittanutta, mutta tähän mennessä herkullista tamagoyaki-nigiriä olen onnistunut kuitenkin saamaan muutamista paikoista; ainakin Helsingissä sijaitsevien Rakuyan, Tokyo55:n ja Len’s Keishoku Barin tamagoyakit ovat olleet hyvän makuisia – pakastimesta tai ei. Kauhein tamagonigiri-kokemukseni sen sijaan on Helsingin Forumin Masabista, jonne en mene kyllä enää ikinä. :D

   • Laura

    Kiinnostaisiko sua kirjoittaa pienet rafla-arvostelut, missä tykkäät käydä Helsingissä syömässä? Varsinkin sun näkökulmasta kiinnostaisi ne hyvät sushimestat. Noissa kolmessa mainitsemassasi en ole käynyt, Rakuya niin kallis (mutta raflan perustaneella miehellä, joka käsittääkseni on Suomen sushiguruja, on hyvä uusi paikka Munkkiniemessä) ja Tokyo55:stä kuullut niin vaihtelevia kokemuksia.

    • Juu, rafla-arvostelulista on ollut suunnitelmissa jo pidempään, ja itse asiassa olen keräillyt sitä kasaan pikkuhiljaa. Eli odota vaan, kohta tulee tuutin täydeltä arvostelua Helsingin japanilaisista ravintoloista. :)

 2. Kiitos tästä reseptistä! Olen itsekin suuri tamagoyakin ystävä. Kannattaa kokeilla myös Hesperiankadulla sijaitsevaa Umeshua, heillä usein hyvää tamagoyakia – en ole kuitenkaan niin asiantuntija, että osaisin sanoa onko pakastimesta vai ei.

 3. Leena

  Soijan määrä on unohtunut reseptistä!
  Testasin tätä silti (ilman dashia ja sakea..). Rullaaminen osoittautui odotettua hankalammaksi, mutta ihan hyvältä maistui silti :)

 4. Pingback: Japanilainen kylmä noodelisalaatti hiyashi soumen – Riisa.net

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *