Sipulilla ja sitruunalla marinoidut lohimedaljongit

Tiedättekö ne ihanat ”lahjakortit”, joita ystäviltä on saanut erityisiin palveluihin. Sellaiset itse omin kätösin ja ajatuksella tehdyt, joilla saa kortin vastineeksi vaikkapa hartiahieronnan, kahvilakierroksen, manikyyrin tai hemmottelupäivän. Yhtenä jouluna sain kutsun hienolle illalliselle ystäväni kotiin. Koko kaveriporukkamme oli kutsuttu ja pöytä katettu upeaksi. Yksi kutsu on itseasiassa vielä täyttämättä – pitääkin ehkä tehdä pöytävaraus erääseen helsinkiläiseen kotiin piakkoin. ;)

Tänä jouluna päätimme antaa samantyylisen lahjakortin Eeron äidille, sillä hän asuu lähellä, ja täten on helppo tulla käymään kylässä. Lahjakortissa luki neljän ruokalajin illallinen viiden tähden ravintolassa, mutta kun joulu oli ohi, emme enää häpeäksemme muistaneet, kuinka monta ruokalajia olimmekaan luvanneet. Minä epäilin kuutta, mutta jossain vaiheessa pelkäsin, että olisimme ehkä saattaneet jopa liioitella ja luvata kahdeksan ruokalajia. Niinpä, joskin ei kyllä pelkästään tästä syystä, ateria muodostui tarkkaan valitun alkuruoan, useiden lisukkeiden, pääruoan ja jälkiruoan kokonaisuudesta. Vaikea mennä sanomaan, kuinka monta niitä nyt käytänössä sitten oli, mutta nälkä ei jäänyt kenellekään, ja herkkuateria tullaan kyllä toisintamaan varmasti uudelleenkin, kenties huvin vuoksi hieman varioiden.

Oli ihana kattaa pitkästä aikaa vähän harkitummin, vaikka eipä valkeat lautaset ja kauniit juomalasit mitään erityisiä krumeluureja kaipaa.

Eeron äidille tarjosimme alkuruoaksi cantaloupe-salaattia prosciutto-kinkulla. Pääruokana oli tämän reseptin sipulilla, chilillä ja sitruunalla marinoituja lohimedaljonkeja, kermaista tomaatilla maustettua sipuli-pinaatti-kastiketta sekä paistettuja hunaja-muskottiperunoita. Lisukkeekseen ateria sai valkosipulimarinoituja tomaatteja sekä kevyesti kuullotettuja kaneli-inkivääri-porkkanoita. Jälkiruoksi valmistin ensimmäistä kertaa elämässäni suklaista uunivanukasta.

Ruoka oli herkullista, vaikka itse sanonkin, ja ennen kaikkea ruoanlaitto oli melko suuresta työmäärästä huolimatta hauskaa ja helppoa. Musiikki soi ja nautin pitkästä aikaa siitä, että sai kunnolla kokata. Ja tietenkin, olihan minulla apukokki Eero keittiössä häärimässä, muuten ei varmaan olisikaan ollut ihan niin rento meininki. :) Ateriakokonaisuuden loput reseptit tulossa Riisa.nettiin myöhemmin.

 

Sipulimarinoidut lohimedaljongit
3 hengelle
– n. 600 g lohta / valmiiksi leikattuja lohimedaljonkeja

Marinadi:
– 1/2 punasipuli
– 1 punainen chili
– loraus soijakastiketta
– 1 dl oliiviöljyä
– 5 tl sitruunamehua
– mustapippuria
– paprikajauhetta
– (valkosipuli)suolaa
– tuoretta oreganoa kourallinen silputtuna

1. Pese, kuori ja pilko punasipuli hienoksi silpuksi.
2. Pese ja halkaise chili pituussuunnassa. Poista siemenet ja kanta ja silppua palko pieneksi silpuksi.
3. Pese ja silppua oregano.
4. Sekoita oliiviöljy, soijakastike, sitruunamehu sekä mausteet keskenään voimakkaasti sekoittaen. Lisää sitten joukkoon loput marinadin ainekset ja sekoita.
5. Asettele kalat laakeaan vatiin nahkapuoli ylöspäin ja sivele päälle ja alle marinadia. Kelmuta vati ja laita jääkaappiin vähintään pariksi, kolmeksi tunniksi, anna maustua mieluusti vaikka yön yli.
6. Kun kala on maustunut, paista lohimedaljongit pannulla (marinadin öljy riittänee, mutta tarvittaessa voit käyttää myös lorauksen kasviöjyä tai voita paistamiseen). Paista yhtä puolta, kunnes kala on kypsä suunnilleen puoleen väliin. Käännä ja paista, kunnes koko kala on muuttanut värinsä vaaleaksi. Vaihtoehtoisesti voit valmistaa lohen myös vaivattomasti uunissa. Laita kalat uuninkestävään vuokaan (mieluusti marinadivuoka, niin marinadikin pääsee mukaan paistumaan) ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
7. Tarjoa esimerkiksi yllämainittujen hunaja-muskottiperunoiden, kermaisen sipuli-tomaatti-pinaatti-kastikkeen ja raikkaan kasvislisukkeen kera.

Lohi marinadissaan.

One Comment

  1. Pingback: Suklaavanukas uunissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *