Suklaavanukas uunissa

Kirjoitin aiemmin illallisista, jotka järjestimme alkukeväästä. Halusin valmistaa näille illallisille nimenomaan uunivanukkaan, sillä olin saanut tupaantulijaislahjaksi syksyllä ihanan suloiset kannelliset annosuunivuoat, enkä ollut käyttänyt niitä vielä kertaakaan.Tein ensimmäistä kertaa vanukasta alusta lähtien itse, ja kokemus oli helppoudessaan yllättävän positiivinen. Käytännössä kamat sekaisin ja uuniin vesihauteessa – jos nyt vähän karrikoidaan.

Loppujen lopuksi vanukkaassa olisi voinut olla makua hiukan enemmänkin. Tämä postauksen versio muistuttaa suklaavanukkaan sijaan oikeastaan pikemminkin kaakaovanukasta, vaikka siihen tuleekin oikeaa suklaata. Jos mieto suklaavanukas houkuttaa, tässä voikin olla etsimäsi resepti. Jos taas haluat makeamman tai suklaisemman version neuvoisin lisäämään suklaan määrää ja käyttämään kenties tujumpaa tummaa suklaata yhdessä makean, karamellimaisemman suklaan, kuten vaikkapa Dajmin, tai maustetun suklaan, kuten minttu- tai pähkinäsuklaan kanssa.

Ohje on muunneltu reseptistä, joka on peräisin Parragonin ”Parhaita ruokaohjeita: Suklaa” -keittokirjasta. Tuo kirja onkin ollut kovassa käytössä, sillä se on pikkuruisesta koostaan huolimatta tulvillaan herkullisia suklaareseptejä joka lähtöön.

Resepti
kuusi annosta

– 2 munaa
– 2 keltuaista
– 15 g sokeria
– 1 tl maissitärkkelystä
– 6 dl maitoa
– 100 g tummaa suklaata
– koristeluun esim. valkoista suklaata

1. Esilämmitä uuni 170 asteeseen.
2. Vatkaa munat, keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys sekaisin.
3. Rouhi suklaa hienoksi.
4. Kuumenna maito lähes kiehuvaksi.
5. Kaada kuumennettu vähitellen maito munaseokseen koko ajan sekoittaen.
6. Sulata suklaa vesihauteessa ja vatkaa sula suklaa sitten munaseokseen.
7. Kaada seos uuninkestäviin annosvuokiinn ja peitä vuoat kansilla tai alumiinifoliopaloilla. Vuokien peittäminen auttaa estämään kuoren muodostumisen vanukkaan pintaan.
8. Asettele vuoat korkeareunaiseen uunipannuun/vuokaan ja kaada siihen kiehuvaa vettä, kunnes annosvuoat ovat puoliksi vedessä. (Varo, ettet kaada vettä annosvuokiin!)
9. Laita uunipannu vuokineen esilämmitettyyn uuniin ja anna kypsyä noin 35-50 minuuttia kunnes seos on kiinteytynyt, vuokien koosta ja uunista riippuen.
10. Laita annosvuoat jäähtymään ja sitten jääkaappiin odottamaan tarjoilua.
11. Vanukas tarjoillaan kylmänä. Koristele lopuksi suklaaraasteella tai -lastuilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *