Pavlova

Siskoni miehen syntymäpäivät ovat tänään. Leena ja Jason olivat tulossa meille eilen kylään,  joten kysyin etukäteen, millaista jälkiruokaa syntymäpäiväsankarin tekisi mieli syödä. Yhtenä toivevaihtoehdoista oli pavlova, jota en ollut koskaan tehnyt, mutta olin halunnut kokeilla jo pitkään, joten valinta oli helppo. Ja niin oli loppujen lopuksi ruoan valmistaminenkin, vaikka täytyy kyllä myöntää, että marjojen asettelu pavlovan päälle voi kestää hyvän tovin, jos siihen oikein paneutuu.

Pavlova on Australiasta peräisin oleva jälkiruokaherkku, joka sai inspiraationsa venäläisen ballerina Anna Pavlovan vierailusta Oseaniaan 1920-luvulla. Kyseessä on siis varsinainen jälkiruokien klassikko, josta on lukemattomia variaatioita. Usein pavlova koostuu täytekakun kokoisesta marenki-pohjasta, kermavaahdosta ja hedelmistä tai marjoista. Marenkikakut ovat kuitenkin usein vähän epäsiistejä leikata annoksiksi, joten päätin tällä kertaa tehdä suoraa meille neljälle syöjälle omat minipavlovat. Pieni pavlova-leivos oli juuri sopivan kokoinen yhden hengen jälkiruoka-annos, ja muotonsa puolesta kiva koristeltava. Tätä tehdään toistekin! Ja miten ihanaa olikaan, kun sai hakea sitruunamelissan lehdet jälkiruokiin omalta pikkukasvimaalta.

Marengin rakenteessahan voi toki varmasti aina parantaa, jotta se olisi vielä ihanamman rapea ulkoa ja kuohkeamman pehmoinen sisältä. Tämän kertaisen marenkipohjan resepti oli ensikertalaiselle sopiva erittäin helppo versio, mutta kenties seuraavalla kerralla voisin koettaa etsiä reseptin, johon tulisi tilkka viinietikkaa ja maissitärkkelystä. Niiden pitäisi tietääkseni parantaa marengin rakennetta vieläkin paremmaksi. Mutta tässä hyvä ja helppo perus-pavlova, olkaas hyvät!

Pavlova

4 annosta

Marenki-pohja
– 2 munan valkuaista
– 70 g siroa hienoa sokeria
– 70 g tomusokeria

Täyte
– 2 dl kuohukermaa
– 1 tl sokeria
– vaniljasokeria maun mukaan
– n. 200 g mansikoita
– n. 50 g mustikoita
– 1 kiiwi-hedelmä
– muutama sitruunamelissan lehti koristeluun

1. Erottele valkuaiset keltuaisista varovasti. Keltuaista ei saa joutua yhtään valkuaisten joukkoon.
2. Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Lisää vähitellen vatkaten joukkoon sokeri ja vatkaa kovaksi valkoiseksi vaahdoksi.
3. Lisää sitten vähitellen vatkaten joukkoon tomusokeri ja vatkaa, kunnes marenkivaahto on erittäin kovaa. Hieman pehmeämmäksi jäävä vaahtokaan ei tosin ole pavlovan tapauksessa maailman loppu, mutta paiston jälkeen rakenne ei ole silloin yhtä ilmava.
4. Laita leivinpaperi uunipellille ja piirrä siihen neljä halkaisijaltaan n. 10 cm ympyrää. Levitä sitten lusikalla marenki ympyröiksi siten, että reunat jäävät vähän keskiosaa korkeammiksi. Näin marjoja ja kermavaahtoa mahtuu marenkipohjalle paremmin.
5. Paista marenkeja esilämmitetyssä n. 110 asteisessa uunissa vajaa tunti, kunnes marengin pinta on kovettunut.
6. Anna marenkien jäähtyä ja asettele ne sitten tarjoilulautasille. Voit valmistaa marengin tarvittaessa jo hyvissä ajoin ja asetella täytteet päälle vasta juuri ennen tarjoilua.
7. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja pursota marenkipohjien päälle.
8. Kuori kiivit, pese mansikat ja mustikat (tarvittaessa). Pilko kiivit viipaleiksi ja puolita ne. Pilko mansikat puolikkaiksi.
9. Asettele marjat kauniisti kermavaahdon päälle. Koristele sitruunamelissalla. Nauti pian.

2 Comments

  1. Mustanaamio

    Hömps. Oisko tuossa kohtaan 2 kuiteskin lipsahtanut virhe? Tai sitten törmäsin vahingossa maailman ensimmäiseen keltuaismarenkiin ( : saattaa olla ensikertalaisille hieman haasatava.

    • Juu, joku ajatusvirhe lienee tullut tuolla – ainesosaluettelossa kyllä käytetään valkuaisia, mutta jostain syystä olen kirjoittanut keltuaiset neuvokkiosioon. Eli ehdottomasti valkuaisia! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *