Tukholma ja aavistus keväästä

tukholma matkailu

Kävimme ystäväpariskunnan kanssa lyhyellä risteilylomalla Tukholmassa. Kylläpä oli ihanaa nauttia edes yksi päivä auringonpaisteesta. Lumettomia katuja kulkiessa tuli heti positiivinen fiilis – kohta se loskasohjo loppuu Helsingistäkin ja jalkaan sujautetaan kevyemmät kengät! En malta odottaa, että ihanat mokkatossuni ja rusettiballeriinat pääsevät taas käyttöön.

Koska aikaa oli vain vähän, keskityimme lähinnä hyvään ruokaan ja kiertelemään kaduilla auringonpaistetta ihmetellen. Kävelimme Östermalmilta Birger Jarlin katua Brezeliin puistoon, jonka reunalla sijaitsevassa Bernsissä nautimme lounasbrunssin. (Siitä lisää ihan omassa postauksessaan).

Brezelii parkista siirryimme rannan kautta kohti Kungsträdgårdenin bulevardia, jota jatkoimme päiväkävelyä Vanhaan kaupunkiin.

Birger Jarlin kadulta Brezelii Parkiin.

Piipahdimme kierroksella kauppahallissa, jossa toivoisin voivani joskus asioida tosi tarkotuksella, eikä vain vitriiniostoksilla. Voi, mitä herkkuja!

 Brezeliin puiston viereinen satama-alue kylpi keväisessä valossa.

Joku tyttö näytti nauttivat lauantain auringosta vähintäänkin yhtä paljon kuin me.

Gamla Stan

Edellisestä Tukholmanvisiitistäni on pitkä aika, ja jos mahdollista, Vanhan kaupunki oli jotenkin vieläkin idyllisempi kuin edellisellä reissulla – ehkä maagisen tunnelman sai  tässäkin tapauksessa aikaan aurinko ja ensimmäiset fiilikset keväästä joutsenineen kaikkineen? Kapoiset kadut, rapistuneet seinäpinnat, kauniit yksityiskohdat ja mukulakivikadut henkivät historiaa, joka on minulle aina kiinnostavinta lähes kaupungissa kuin kaupungissa. Varsinainen vanhan kaupungin pääkatu oli tupaten täynnä ihmisiä, eikä siellä oikeastaan olekaan mielestäni mitään muuta kiinnostavaa kuin muutama kahvila ja suomalaisella mittapuulla aika hervottoman kokoinen Scifi-kirjakauppa. Jos matkamuistomyymälät tai anime-figuurit eivät kiinnosta, voin suosiolla siirtymään heti kättelyssä pienemmille sivukaduille. Siellä on jotenkin niin paljon aidompi fiilis: ihmiset oikeasti asuvat täällä, näissä satoja vuosia vanhoissa kivitaloissa, joissa on hauskanväriset seinät ja vielä hauskemman väriset ikkunanpielet, ja joiden porstuaa valaisevat metallilyhdyt. Esimerkiksi Mårten Trotzigs gränd on ehdottomasti läpikulun ansainnut kuja – se on Tukholman kapein katu, jolla on hauskoine portaikkoineen leveyttä vain vaivaiset 90 senttiä!

Jos jatkaa Drottninggatanilta ja Riksgatanilta suoraa kuvassa näkyvien holvikaarien läpi vievää tietä vanhan kaupungin läpi, historian humina saattaa jäädä turistilaumojen jalkoihin. Siirry siis suoraa sivukaduille, paitsi tietysti jos suunnitelmissasi on ostaa t-paita, jossa lukee I <3 Stockholm, tai lumihilepallo, jonka sisällä on ruotsinlippu tai kuninkaanlinna.

Gamlastanin pienillä sivukaduilla on todellisen keski-aikaisen kaupungin romanttista tunnelmaa.

Science Fiction Bokhandeln on nörttien mieleen. Sarjakuvia, fantasia- ja scifi-kirjallisuutta sekä lautapelejä meille, jotka emme koskaan kasva ainakaan mieleltämme aikuisiksi. Suurin osa kirjoista on toki ruotsiksi, mutta englanninkielinen valikoimakin on varsin kattava. Ja tulipa todettua, että teinit ovat teinejä Tukholmassakin, kiipeillessään muurien päällä cosplay-asuissaan. ;)

Reppu on mielestäni paras varustus mihin tahansa reissuun – kädet ovat vapaat ja paino jakautuu mukavasti koko selälle. Kånkeniin mahtuu muuten mainiosti kameran pehmikepussi, ja tilaa jää vielä muutamalle isommallekin linssille, lompakolle, juomapullolle ja ipadillekin!

Kerrassaan ihana reissu, joskin vähän enemmän sitä aikaa saisi olla maissa. Risteily on aina ennen kaikkea risteily. Seuraavalla kerralla ehkä taas hotelliin yöksi, niin ehtii fiilistellä vähän enemmän ja luuhata rauhassa Tukholman ihanissa pikkukahviloissa? Kiitos matkaseuralaisille!

One Comment

  1. Pingback: Ruhtinaallinen brunssi Bernsissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *