Teriyaki burgerit

Japanin reissullani kävin pitkästä aikaa syömässä MOS Burgerissa, ja käynnistäni inspiroituneena päätin kokeilla herkullisten teriyaki-hampurilaisten (照り焼きバーガー) tekemistä. Ja hyvää tuli! Suurin kiitos kuuluu tietysti makoisalle kastikkeelle, joka kannattaa ehdottomasti aina tehdä itse, sillä tällä japanilaisen ystäväni kastikereseptillä herkku valmistuu käden käänteessä. Samaa kastikereseptiä voi muuten käyttää myös teriyakilohen tai -kanan valmistamiseen, joista varsinkin ensimmäistä tehdään lapsuudenkodissani nykyään tuon tuosta. Kiitos siis myös äidille, joka lähetti reseptin, kun en sitä löytänyt omista reseptimuistiinpanoistani. ;)

Resepti
6 hampurilaista

– 6 kpl valmiita hampurilaissämpylöitä
– salaattia
– n. 3 isoa tomaattia
– 1 pieni sipuli
– juustoa (pari siivua per hampurilainen)
– majoneesia

Hampurilaispihvit
– 400 g naudan paistijauhelihaa
– 1 tl inkivääriä
– 1 tl valkosipulijauhetta
– 1 kananmuna
– suolaa
– pippuria
– öljyä paistamiseen

Teriyakikastike
– 6 rkl soijakastiketta
– 6 rkl miriniä (myydään tavallisten kauppojen Aasia-osastolla)
– 2 rkl sokeria

1. Aloita pilkkomalla vihannekset: revi salaatista hampurilaisen kokoisia lehtiä, viipaloi tomaatit siivuiksi, pilko sipulit renkaiksi.
2. Kuullota sipuleita pannulla, jotta ne saavat hiukan väriä ja laita sivuun. Siivuta juusto valmiiksi odottamaan.
3. Sekoita kulhossa liha, valkosipulijauhe, inkivääri ja muna kunnolla sekaisin, niin, että taikinasta tulee tahmeaa. Käsin sekoittaminen on tässä paras tapa saada halutunlainen lopputulos. Lisää lopuksi ripaus mustapippuria ja suolaa.
4. Muotoile pihvitaikinasta kuusi suunnilleen hampurilaissämpylöidesi kokoista pihviä. Paista kuumalla pannulla pienellä lorauksella öljyä, molemmin puolin, kunnes pihvit ovat kypsiä. Laita pihvit hetkeksi sivuun. Poista pannusta mahdolliset irtonaiset käristyneet lihanpalat, mutta muuten voit käyttää samaa pannua kastikkeen valmistukseen. Lihan maut pannussa vain parantavat kastiketta.
5. Valmista omassa kulhossaan teriyakikastike sekoittamalla kastikkeen ainekset keskenään. Kaada paistinpannulle ja kuumenna sekoitellen, kunnes kastike alkaa karamellisoitua, eli muuttua tahmeaksi. Siirrä tässä vaiheessa pihvit takaisin pannuun, nostele kastiketta pihvien päälle ja käännä niitä muutama kerta ympäri. Jatka näin, kunnes suurin osa kastikkeesta on imeytynyt pihveihin ja suurin osa nesteestä haihtunut, jolloin kastike on paksua ja tahmeaa. Älä kuitenkaan polta!
6. Paahda hampurilaissämpylöitä uunissa lämpimiksi ja rapeiksi. Itse käytin uunini grillaustoimintoa, mutta voit myös pitää sämpylöitä hetken normaalissa uunissa n. 175 asteessa, kunnes ne ovat saaneet rapeutta ja lämmenneet.
7. Kokoa hampurilaiset: sämpylän pohja + pihvi + hiukan ylimääräistä teriyaki-kastiketta pannulta + juustoviipaleet + tomaattisiivu +  sipulirenkaita + salaatti + majoneesia + ekstra tomaattisiivu halutessasi + hampurilaissämpylän katto.
8. Nauti heti!

3 Comments

  1. Jontse, hmmm….. no fugua en kyllä ole syönyt, mutta eipä se kyllä kadutakaan. Aikalailla kaikkea, mitä on tarjottu, on tullut maistettuakin. Varmasti on ruokalajeja, joita en ole syönyt, mutta ei tule kyllä mieleen mitä. Sitten on myös niitä, joita tuli maistettua JA kaduttaa, kuten kanansisälmyssekoitus eräässä izakayassa. Yh. :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *