Kattauksia kesään

Olin tänään hauskassa Avotakan lukijaillassa, jonka järjestettiin Artekin Esplanadin myymälätiloissa. En ollut pitkään aikaan pistäytynyt koko liikkeessä, joten pelkästään tuotevalikoimaakin oli kivaa katsella: sai kuvailla, koskea ja tutkia ihan rauhassa.

Tilaisuuden alussa saimme kiinnostavia vinkkejä Avotakan sisustustoimittajilta ja päätoimittajilta erilaisiin juhlakattauksiin – tai miksei arkisempienkin iltojen pöytien koristeluun. Asiat, jotka itselleni jäivät päälimmäisenä mieleen olivat erilaiset ideat siitä, millaisista lähtökohdista kattausta voi lähteä rakentamaan, miten pöydän koristeita ja tarjoiltavien asettelua tulisi miettiä enemmän vieraiden vinkkelistä, ja kuinka pienet yllätykset ja vaivannäkö voivat olla simppeleitä, mutta ikimuistoisen juhlan takaavia pikkuyksityiskohtia. Kannattaa unohtaa rajoitteet ja luoda pöytään tunnelma niistä elementeistä, mitkä kuhunkin tilanteseen sopivat. ”Salaatin voi tarjota vaikkapa kauniista kahvikupista, jos niin haluaa.”

Lukijoiden kattauksia teemoihin: Lounaspalaveri toimistossa, keskiviikko kotona klo 18 ja opiskelijaboksin nyyttärit. Hauska, miten samoista tuotteistakin voi saada eri näköisiä ilmeitä.

Kattauksen perustana voi olla vaikkapa jokin seuraavista:

  • ruoka jota aiot tarjota – tällöin astiavalinnat palvelevat aterian tarpeita, ja tekstiilit seuraavat perästä
  • asiat, joita haluat käyttää – jos et koskaan keksi käyttöä Mariskoolille, tai olet sitä mieltä, että Muumimukikokoelmasi kuuluisi päästä esille, miksi et rakentaisi kattausta ne mielessäsi?
  • väri – tai useampi väri. Niin kattaus, pienet sisustuselementit kuin jopa ruoka voivat noudatella tiettyä väriskaalaa. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että väristä on melkeinpä helpointa lähteä liikkeelle, sillä itselläni ei ole kovin suurta astiavalikoimaa, joten ruoatkin on tällä hetkellä pakko tehdä vähän sen mukaan, mitä noista olemassa olevista voi tarjota. ;)
  • teema – jos juhliin liittyy jokin teema, myös kattaus voi ja tietenkin pitääkin toistaa sitä. Vauvakutsuilla ollaan hempeitä, sirkusjuhlissa leikitellään, puutarhajuhlissa pääosassa ovat kasvit ja sitä rataa….

Sain paljon inspiraatiota paitsi toimittajien vinkeistä myös muilta iltaan osallistuneilta. Me vieraat pääsimme nimittäin käyttämään mielikuvitustamme ja loihtimaan Artekin myymälän annista ja iltaa varten kerätystä rekvisiittavarastosta kattauksia tiettyjen aiheiden ympärille. Meidän arvottiin ryhmiin, itse päädyin oikeastaan juuri mieluisimpaan, Juhannusjuhlien mökkipöytään. Ihana Artekin Pirttipöytä, joka kohdallemme osui, oli niin satumaisen kaunis, että en olisi halunnut peittää sitä ollenkaan. Ryhmätyö oli kuitenkin illan sana, joten porukkamme erilaiset sisustajat pääsivät kaikki antamaan oman ripauksensa kattaukseen. Loppujen lopuksi siitä tuli oikeasti todella kiva, vaikka kuva ei annakaan sille oikeutta – otin sen selvästi ihan väärästä suunnasta, liian alhaalta, jolloin näyttää, kuin tavarat olisivat sikin sokin ruttuisen kankaan lomassa. ;D Oikeasti pöytä oli aika hurmaava, oli oli! Punavalkoinen yhdistettynä mustaan ja tummaan puuhun on kyllä aika makea yhdistelmä. Unohtamatta tietenkään vihreän ripausta, joka saa kattauksen kuin kattauksen näyttämään komealta.

Minun ryhmäni kattaus ”Juhannusjuhlat mökillä” sekä toisten lukijoiden näkemys ”Villen 5-vuotis syntymäpäivistä” kattauksen muodossa.

Lukijoiden näkemys siitä, mitä tarkoittaa ”Ilta meille kahdelle” ja ”Kevään sukujuhlat”.

Varsin hauska ilta siis. Ihmiset rakensivat kattauksia selvästi innoissaan pörräten liikkeessä kuin mehiläiset, kuten eräs leikkiä sivusta seurannut vanhempi rouvashenkilö tilannetta hymyillen luonnehti. Voin vain kuvitella miten hirveä ilta Artekin työntekijöillä on ollut järjestellä myymälä takaisin siistiksi ja houkuttelevaksi sen jälkeen, kun me lukijat olimme vieneet tavaroita sinne tänne ja myllänneet järjestyksen ihan uusiksi huonekaluja ja kynttelikköjä myöten. :D

Päädyin ostamaan kotiin vielä parit Artekin Siena-kankaiset mustavalkoiset lautasliinat. Taidan vuorata niillä alkajaisiksi leipäkorin… Ja pian voisi käydä liikkeessä pyörähtämässä Eeronkin kanssa, sillä tuo eräs pieni pöytä on kummitellut ajatuksissamme jo pitkään…

Himoitsemani pikkupöytä olohuoneeseen… vielä joku päivä haen tuon kotiin! Ja tuon ihastuttava Mademoisellen.. ja tuon linjakkaan sohvan. Jos siis tarvitsisin pinnatuolia tai sohvaa nääs…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *