Arvostelu: Polar Loop -aktiivisuusranneke

Polar Loop arvostelu

Kuten jo aiemmassa Motivaatiota liikuntaan tekniikasta -postauksessani kirjoittelin, saan liikunnasta hyvää oloa ja intoa, mutta olen vähän laiskanpuoleinen, mitä tulee varsinaiseen liikkeelle lähtöön. Niinpä erilaiset terveellisempään elämään kannustavat aktiivisuusmittarit ovat kiinnostaneet minua toden teolla jo hyvän aikaa. Päätinkin ottaa testiin kotimaisen loppuvuodesta 2013 julkaistun Polarin Loop -aktiivisuusrannekkeen kokeillakseni, tulisiko niitä askelia otettua enemmän, ja nähdäkseni, miten oikeastaan normaalisti liikuskelen päivän akana. Loopin myötä opinkin paljon lisää liikunnantarpeestani ja unirytmistäni, mutta se, tuliko minusta Loopin käytön myötä toivomani aktiivisempi ja sporttisempi ihminen, jätettäköön arvostelun loppukaneetteihin.polar-Activity_measurement_system

Polar Loop lyhyesti

Loop on kovasta muovista valmistettu sporttiranneke, joka mittaa aktiivisuuttasi yötä päivää. Kun pidät Loopia ranteessasi, laite rekisteröi liikkeesi ja antaa arvion päivän aktiivisuudestasi, poltetuista kaloreista, askelmääristä sekä unen pituudesta jokaisena vuorokautena. Tuloksia voi tarkastella karkealla tasolla rannekkeen simppelistä näytöstä, mutta ennen kaikkea iOS-sovelluksesta tai tietokoneelta verkkopalvelusta, jonne ranneke päivittää tiedot joko automaattisesti iOS-laitteen (esim. iPhone) Blutoothin kautta tai tietokonesovelluksen kautta USB-piuhaan kytkettäessä. iOS-sovelluksen kautta ranneke myös muistuttaa aktiivisuusvaroituksella, jos olet istunut liian kauan paikallasi ja antaa vinkkejä siihen, kuinka voit täyttää päivän liikuntatavoitteesi. Polar Loop on yksi harvoja markkinoiden täysin vesitiiviistä aktiivisuusrannekkeista, eli sitä voi käyttää myös uidessa tai suihkussa, ja sen peseminen on helppoa. Polar Loopin erityispiirteisiin kuuluu myös yhdistettävyys Polarin Blutooth-sykevöiden kanssa, jolloin aktiivisuuspäiväkirjaasi täydentävät ekstrana sykeharjoitusten tiedot.

 

Testausolosuhteet

Loop oli minulla testissä joulukuun alusta helmikuun puoliväliin ja reilun parin kuukauden jaksoon ehtikin kuulua sekä sporttisempia, että vähemmän liikunnallisia arkiviikkoja, laiska joululoma, aktiivinen hiihtoloma rinteessä vuoristossa sekä kävelypainotteista kaupunkilomailua. Ranneke pääsi siis koekäyttöön monenlaisiin tilanteisiin. Pääasiassa käytin sitä arjen askareiden ja kävelyn mittaamiseen ja unimäärieni seuraamiseen. Valitettavasti testasin Loopia koko testauskauden ilman sykevyötä, joten kommenttini sykevyön suhteen perustuvat valmistajan verkkosivujen faktoihin sekä tuttavani kokemukseen ko. laitekombosta.

 

Arvostelu: Polar Loop

Rannekkeen käyttö ja mukavuus

Loop on valmistettu kovasta, mutta joustavasta muovista, joten toisin kuin pehmoisesta nihkeästä muovista valmistetut muutamat kilpailijat, Loop ei tunnu ranteessa hikisenäkään mitenkään erityisen epämukavalta. Ranneke on ohut ja sen reunat on pyöristetty, joten se ei hankaa tai satuta käsiä terävillä reunoillaan. Loop säädetään alussa mukana tulevan mittasysteemin kanssa saksilla leikkaamalla itselle sopivaksi, joten se istuu tällaiselle pienempiranteisellekin hyvin. Leikkausoperaati oli jännittävä, mutta varsin simppeli toimenpide.

polar-loop-setup1

Loopissa on metallinen klipsi, joka avaa rannekkeen isommaksi, eli sen pois ottaminen ja takaisin ranteeseen laittaminen on erittäin helppoa. Alussa rannekkeeseen kiinnitti käytössä hiukan huomiota, mutta siihen tottui samaan tapaan kuin rannekelloon – ja kohta sitä ei enää huomaakaan. Onneksi laite on vesitiivis! En kokenut missään vaiheessa tarvetta ottaa Loopia päätetyöskentelyn ajaksi pois (toisin kuin vaikkapa joitakin rannekoruja, joita en voi käyttää näppäimistön kanssa), eikä se häirinnyt myöskään nukkuessa. Mukavaa minusta on myös, että mittaustarkkuussyistä ranneketta pidetään vastakkaisessa kädessä, kuin mitä kättä pääasiassa käyttää. Eli oikeakätisen ranneke on vasemmassa ranteessa.

Rannekkeen led-näyttö toimii myös rannekellona aina kun pientä nappia näytön reunassa hipaisee. Toisella painalluksella led-näyttö esittää aktiivisuustavoitteisiin liittyvää dataa. Led-näyttö onkin hyvä olla olemassa, vaikka pääosaa laitteen hyödyllisyydessä näyttelevätkin iPhone-appi ja selaimella käytettävä verkkopalvelu.

polarloop-lataus

Polar Loop ladataan kätevästi ja varsin nopeasti tietokoneeseen liitettävällä USB-piuhalla. Täyteen ladattuna ranneke kesti minulla käytössä vajaan viikon verran, mikä on valmistajan lupauskin. Akun ollessa lähellä loppua rannekkeen led-näyttö ilmoittaa latauksentarpeesta hyvissä ajoin, ja vaikka akku pääsisi loppumaan, talletettu data ei onneksi kadonnut mihinkään. Kyseisen päivän mittaus tosin jää tietysti kesken sillä hetkellä kun virta katkeaa.

Aktiivisuustasot ja mittaustulosten osuvuus

Polar Loop mittaa erilaisia aktiivisuuden tasoja, ja se jakaa bussiin sprinttaukset, tietokoneella istumiset, toimiston kahvinkeittimellä ravaamisen, palaverissa esitelmöinnin tai viikonlopun suursiivouksen kirvottamat hikikarpalot automaattisesti eri kategorioihin niiden vaatiman liikuntasuorituksen mukaan: tekemäsi asiat näkyvät siis Loopin mittareissa lepona, istumisena, seisomisena (tai tason 1. aktiviteettina), kävelynä (eli tason 2. aktiviteettina) tai juoksemisena (eli tason 3. aktiviteetteina). 1. tason aktiviteetteihin lukeutuvat siis vaikkapa kevyet toimistohommat, pääasiassa paikallaan puuhailu tai jalkeilla olo. Tason 2. aktiviteetteja taas ovat kävelyn ohella erilaiset lajit, joissa kädet eivät kovin kauheaan huitomiseen ylly, eli vaikkapa rauhallinen tanssi, jooga tai jumppa. Tason 3. aktiviteetin statukseen yltävät kunnon juoksulenkki, jumppatunti, koripallo tai tennis.

paivanakyma-polarloop

Aktiivisuuden jakautuminen aktiivisuustasoihin: työpäivä ilman liikuntaa
Tyypillinen toimistotyöläisen työpäiväni ilman suunnitelmallista liikuntaa: 7,5 tuntia unta, reilu 11 tuntia istumista, 3 tuntia paikallaan hääräilyä ja seisomista, vartti kävelyä ja lähes päivittäinen ratikkaan juoksukin on ikuistettu. Mitä tummempi sininen, sitä terveellisempi päivä. Diagrammi näyttää myös viivoitettuna alueena ajan, jolloin ranneke ei ole ollut kädessäni, tässä esim. suihkun ja aamutoimien aikaan, jolloin usein otin sen hetkeksi pois. Aktiivisuusmuistutukset näkyvät oransseina kolmioina kellotaulussa. (iPhone-applikaation päivänäkymän kaksi eri vaihtoehtoa, vasemmalla aktiivisuustasonäkymä  ja oikealla kellonäkymä)

Aktiivisuustasojen mittaus toimi pohjimmiltaan hyvin ja tarkasti: datasta näki selvästi liikuntapiikit, kävelyt paikasta toiseen tai paikallaan istumiseen käytetyt hetket. Nukkuminen tallentui nukkumisena ilman mitään nappien painalluksia, eli pisin paikallaanolo rekisteröitiin lepoajaksi. Oli kiinnostavaa huomata, että lähes joka yö uneni on herkkää tietyssä kohtaa aamuyötä. Olenkin miettinyt mahdollisuutta, kannattaisiko minun asettaa herätyskello herättämään juuri tuohon aikaan, jolloin en olisi kenties niin syvässä unessa. Pitäisi kenties testata, nyt kun minulla kerran on kuukausien data siitä, että kello kuuden ja seitsemän välillä heilun sängyssä kuin heinämies.

Myös kävely, juoksu ja sellaiset liikuntalajit, joissa kädet liikkuvat mukana tallentuivat hyvinkin tarkasti oikeaan aktiivisuuskategoriaan. Esimerkiksi tanssitunnista pystyi tunnistamaan jopa alkuvaiheen harjoitteluosion ja lopputunnin kiihkeämmän sarjan vauhdikkuuden. Kädet heiluivat, jalat liikkuivat ja hiki tuli – ja ranneke palkitsi tumman sinisillä aktiivisuuspalkeilla.

Mutta jooga, siinäpä vasta hankala tapaus rannekkeelle. Loop nimittäin näytti hyvinkin rankan, mutta pääosin staattisen joogatreenin lähinnä istumisena ja seisomisena, eli kerrytin joogatunnin aikana hyvin vähän aktiivisuusmittarin lukemia, vaikka paita oli hiestä märkä ja lihakset tunsivat treenin vielä seuraavanakin päivänä. Sama pätee pyöräilyyn tai oikeastaan mihin vain sellaiseen aktiviteettiin, jossa kädet evät liiku.

polarloop-joogapaiva

Aktiivisuusmittaustulos: jooga
Päivän mittaustulos verkkopalvelussa tarkasteltuna kertoo kaikenlaista, sillä se on yleensä hyvin tarkkaa: heräsin vähän ennen kahdeksaa, kävin suihkussa, puuhasin itseäni lähtökuntoon ja siirryin istumaan työmatkalle vähän ennen yhdeksää. Sen jälkeen töissä olen kävellyt ja istunut tasaiseen tahtiin noin klo 15 saakka, jonka jälkeen olen saanut loppupäivän paikallani kökötettyäni yhden aktiivisuusmuistutuksen. Illan aktiviteeteissa rauhallinen kävely joogasalille näkyy sinisenä alueena vähän ennen seitsemää. 19:20-20:15 olen joogannut, joka hämmennyksekseni näkyi käsien liikkeen vähäisyyden vuoksi virheellisesti istumisena ja tason 1. aktiviteettina. Kello kahdeksan ja yhdeksän välillä kävely kotiin näkyy jälleen selkeämänä sinisenä alueena kellotaulussa.

Hiihtolomalla lumilautailu, jossa kädet ovat kyllä työssä mukana, mutta eivät kaiken aikaa heilu kovin paljon, tallentui mittareihin pääasiassa 1. tason aktiviteetteina, vaikka oikeasti rinteessä puolimetrisessa puuterissa puurtaminen oli kyllä mielestäni aivan selvästi 3. tason aktiviteetti.

polarloop-lumilautailu

Aktiivisuusmittaustulos: lumilautailu
Hiihtolomapäivän 8-12:30 ja 15-18:30 välillä suoritetut laskettelu-urakat näkyvät aktiivisuusmittarin tuloksissa, mutta eivät suinkaan kovana liikuntana, jossa jalat olivat kovilla ja vatsalihakset töissä. Mittaustulokset ovat pääosin 1. tason aktiviteettia eli seisoskeluun verrattavaa touhua.

Tämä ongelma on yhteinen lukemani mukaan oikeastaan kaikille markkinoilla oleville saman kaltaisille mittareille, kuten Fitbitille, Jawbonelle tai Niken rannekkeelle. Avuksi tulee tietysti sykemittari, joka rekisteröisi päiväkirjaan myös staattisemmat, mutta selvästi sykettä rasittavat treenit, ja mittariin yhdistettävyys onkin Loopin ehdoton etu. On kuitenkin käyttäjästä itsestä kiinni, miltä tämä vaihtoehto tuntuu: minusta on ärsyttävää, jos tietynlaisille treeneille pitää olla nysväämässä paidan alle erillistä sykevyötä. Haluaisin, että yksi laite mittaisi kaiken ilman, että minun tarvitsee kiinnittää asiaan mitään huomiota. Sykkeitään seuraavalle taas tämä ei ole homma eikä mikään, sillä sykevyötä ja -kelloa käyttänyt on tottunut laittamaan vyön päälle lenkille lähtiessä, ja se, että Loop yhdistää aktiivisuus- ja treenidatan yhteen palveluun, on varmasti vain kätevää.

Päivän aktiivisuustavoite ja sen saavuttamiseen motivointi

Käytön alussa Loopin systeemiin syötetään verkkopalvelun tai appin kautta itsestä perustiedot: syntymäaika, paino, pituus ja sukupuoli, jotka auttavat varmaankin esimerkiksi askelmäärien ja kalorinkulutuksen arviointiin. Lisäksi laite pyytää valitsemaan itseensä paremmin sopivan vaihtoehdon kahdesta liikkujatyypistä: vaihtoehtoina on pääasiassa istuva, vain vähän liikkuva tai sporttisempi liikkujavaihtoehto. Tämän valinnan epämääräisyys on ongelmallinen mielestäni siksi, että sen perusteella määräytyy ymmärtääkseni päivän aktiivisuustavoite, eli määrä aktiivisia minuutteja, jota henkilö tavoittelee. Polarin suositusmäärät noudattelevat terveysjärjestöjen asettamia suosituksia 10 000 askeleen päivätavoitteesta ja kulutuksesta, joten ne ovat sinänsä kunnossa ja tietenkin oikein tavoittelemisen arvoiset. Tavoite on aina sama rannekkeen käyttöönotosta hamaan tulevaisuuteen, ellei jokin firmware-päivitys esimerkiksi joskus muuta tilannetta. Tällaiselle vähän harvemmin liikkuvalle joko itse asetettavat tai mieluiten automaattisesti pikkuhiljaa tiukentuvat tavoitteet olisivat paljon mieluisampi vaihtoehto.

goalreach

100%:iin pääseminen vaatii joka päivä selkeitä liikunnallisia tavoitteita. Ja tässäpä se juju tietysti piileekin. Loop nimittäin kyllä selvästi näyttää, että arjessani on aivan liian vähän liikuntaa, ja ettei toimistolla tosiaankaan kerry päivässä askelia niin paljon, että niistä olisi mitään iloa terveysmielessä. Loop yrittää antaa vinkkejä siihen, miten päivän tavoitteen saavuttaisi: rannekkeen led-näyttöä painamalla näen milloin tahansa ilman puhelin-appiakin päivän tavoitepalkin ja saan tietää, kuinka monta minuuttia seisomista, kävelyä tai juoksuun verrattavaa aktiviteettitason liikuntaa tarvitaan, että palkki täyttyy. Applikaation kautta taas voin lukea vinkkejä siitä, miten päivän tavoite olisi saavutettavissa: esimerkiksi 15 minuuttia hyppynarulla hyppelyä, 35 minuuttia kävelyä tai 3 tuntia kevyttä siivousta. Ehdotuksia oli aina jokaisesta kolmesta aktiivisuusluokasta, eli jos aikaa on vähän, palkin saisi täyteen olemalla tehokas. Välillä ehdotukset olivat myös mielikuvituksekkaita ja huvittavia: kerran minulle ehdotettiin neljää tuntia leipomista, mitä kyllä melkein harkitsin toteutettavaksi. ;)

kuukausinakyma-tammikuu2Verkkopalvelun kuukausinäkymästä voi seurata ehkä parhaiten omaa kehittymistään. Tätä tosin häiritsevät hiukan päivät, joina rannekkeen on unohtanut jostain syystä laittaa käteen, ja mittaustuloksia ei ole (esim. tammikuu 2., 6., 7. ja 26.).

Tavallisen liikkumattoman päivän (loppusaldo n. 35-40% päivän tavoitteesta) ero esimerkiksi päivään, jona tein pienen kävelylenkin ei ollut kuitenkaan niin käsinkosketeltava kuin olisin toivonut, eli satanen harvoin paukkui vielä kevyellä lenkillä. Kalenterinäkymästä voin tietysti tarkistaa, että olen vaikkapa saavuttanut henkilökohtaisen ”liiku kolme kertaa viikossa” -tavoitteeni tai saanut viikkotasolla aiempaa enemmän aktiivisuusminuutteja, mutta olisi mukavaa, jos ohjelmakin kannustaisi minua tähän selkeämmin. Sen sijaan päivästä toiseen appia katsellessani silmieni edessä on lähinnä pistävä muistutus laiskuudestani eikä niinkään saavutetuista onnistumisista: et ole taaskaan päässyt sataan prosenttiin. Ja siihen 45%:iin valitettavasti turtuu ajan kanssa – pian portaiden kävely unohtuu ja kaupunkiin menee bussilla kävelyn sijaan.

viikkoyhteenveto

Verkkopalvelun kuukauden yhteenvedosta näkee, miten aikansa käyttää noin suunnilleen. Kaikesta istumisesta huolimatta on jännää, että ohjelma summaa tammikuuni näin: ”Aktiivinen kuukausi. Terveytesi kohenee, kun jatkat samaan tahtiin. Istuit aika paljon, mutta onneksi et kovin pitkiä aikoja kerrallaan. ”

Aktiivisuusmuistutukset ja niiden toimivuus

Kuten aiemmasta kalenterinäkymästä näkee, sain aktiivisuusmuistutuksia ja paljon, ja niillä ei valitettavasti ollut oikeastaan minkäänlaista vaikutusta tapaani tehdä töitä päivän mittaan. Tämä johtui siitä yksinkertaisesta syystä, että puhelimeni pitäisi olla käytännössä a) äänet päällä, b) koko ajan ulottuvillani ja c) synkata rannekkeen kanssa ongelmattomasti, jotta saisin muistutuksen juuri silloin, kun pitäisi ja ennen kaikkea huomaisin sen. Suurin osa muistutuksista meni kuuroille korville puhelimen ollessa laukussa tai äänettömällä. Minun käyttökokemukseni mukaan ranneke myös synkkaili dataansa puhelimeen hieman epäsäännöllisesti, joten saatoin olla jo istua posottanut pöytäni ääressä tunnin jos toisenkin, ja vasta sitten puhelinta räplätessäni ranneke heräsi eloon ja huomasi liiallisen istumiseni. En siis saanut muistutusta ajallaan. Aktiivisuusmuistutus on hyvä idea, mutta minusta rannekkeen itsessään pitäisi muistuttaa minua liikkumaan vaikkapa värähtämällä tai vilkauttamalla valoja tms. Ehkäpä seuraava malli tekee senkin?

polarloop-aktiivisuusmuistutusAktiivisuusmuist utus!
Infoa terveysvaikutuksista oli saatavilla ihan mukavasti klikkaamalla applikaatiossa info-pallukoita tai esimerkiksi verkkopalvelussa aktiivisuusmuistutusta. Websuunnittelijana en voinut olla huomaamatta, että muuten miellyttävän näköistä designia ei aina oltu ajateltu ihan suomenkielen näkökulmasta…

Arvostelun lopputuomio

Loop tekee sen, minkä lupaa: se mittaa asioita, joita valmistaja kertoo sen mittaavan ja suoriutuu tehtävästi mainiosti. Loop on kätevä kaveri, jos haluaa mitata päivittäistä aktiivisuuttaan, koska se tekee kaiken hyvin automaattisesti ja verkkopalvelu on varsin viimeistelty. Se, missä toivomisen varaa jää, on käsiä hyödyntämättömien lajien mittaaminen, kuten vaikkapa pyöräily, mutta tämä ongelma poistuu, jos käytetään sykevyötä. Sykevyö tuo myös verkkopalveluun selvästi enemmän ulottuvuutta lajisymbolien yms. muodossa.

Kenelle sopii ja kenelle ei?

Suosittelisin Polar Loopia esimerkiksi painon pudottajalle tai henkilölle, joka haluaa lisätä kaikenlaista päivittäistä aktiivisuutta ja liikuntaa. Parhaiten Loop palvelee henkilöä, joka harrastaa pääasiassa kävelyä, lenkkeilyä ja juoksua sekä kenties jumppaa, mailalajeja tai vauhdikasta liikuntaa, jossa kädet ovat menossa mukana. Näitä Loop mittaa erittäin päteävästi. Muunlaisten lajien harrastajille Loop soveltuu kenties sykevyön kanssa, mutta voi olla, että parempia laitteita kyseisten lajien kaveriksi löytyy muista tuoteryhmistä tai kilpailijoiden leiristä. Jos taas harrastaa uintia, on hyvä muistaa, että Loop on tällä hetkellä yksi harvoista aktiivisuusrannekkeista, joka soveltuu ihan kunnolla vedessä läträttäväksi.

Polar Loop on mielestäni tavallisen tallaajan laite – tehty tavallaan juuri minunlaiselleni jokseenkin valveutuneelle, mutta laiskanpuoleiselle liikkujalle, joka haluaisi liikkua enemmän. Motivaation on kuitenkin löydyttävä liikkujasta itsestään, sillä vaikka Loop varmasti antaa alkusysäyksen uusiin elämäntapoihin, tavoitteiden täyttymisen tuoma riemu seuraa vain sitä, joka tekee töitä tavoitteiden eteen.

En usko, että tosiharrastaja tai paljon liikkuva kostuu laitteesta kovin paljoa: kyllä, hän näkee päivittäin saavuttaneensa 100% mittauslukeman, mutta mitä sitten? Hän tekisi sen ilman laitettakin, eikä saa siitä irti kovin paljon muuta. Tavallinen sykemittari, gps-kello tai vastaava olisi varmasti sopivampi valinta, jos data ja sen hyödyntäminen kiinnostaa.

Vaikka Loop mittaa unen rytmiä unen pituuden ja mahdollisten yöllisten heräämisten tai rauhattomien ajanjaksojen osalta, mikään unenlaadun mittari se ei suinkaan ole. Jos siis etsii laitetta, jonka avulla tietää tarkalleen missä vaiheessa yötä vajosi REM-vaiheeseen, tarvii eri kaliiberin laitteen.

Oppiko Loopin käytöstä jotakin?

Kyllä, todellakin oppi. Vaikka henkilökohtaisesti en ole ihan varma, kaipaanko tai koenko yhä tarvitsevani jo palauttamaani testirannekettani, opin käytön aikana paljon arvokasta tietoa itsestäni:

 1. Istun aivan aivan aivan liikaa, eikä siitä tunnu pääsevän mihinkään, ellei työni muutu jotenkin radikaalisti. Minun täytyy siis muistaa rytmittää työpäiviäni tauoilla enemmän varsinkin iltapäivällä.
 2. Minun pitäisi harrastaa enemmän konkreettista hikiliikuntaa joka viikko, etenkin koska istun niin paljon. Nykyinen liikuntani on liian suurilta osin pienimuotoista hyötyliikuntaa tai kevyitä lajeja.
 3. Viikonloppuisin liikuskelen ja puuhailen luonnostani paljon, vaikka olisin ihan vain kotona, eli niihin päiviin ei välttämättä tarvitse lisätä suuria fyysisiä aktiviteetteja.
 4. Motivoidun saavutettavissa olevista tavoitteista. Alisuorittaminen turhauttaa, ja lopulta turruttaa kilpailuvietin itseä vastaan pidemmällä aikajänteellä. Laite, joka palkitsisi pienestäkin etenemisestä, sopisi varmaankin minulle vielä paremmin. Laitteen pitäisi mitata myös varmuudella staattisemmatkin lajit, kuten joogan, eli esimerkiksi sykemittarilla varustettu ranneke saattaisi toimia.
 5. Nukun yleensä liian vähän siihen nähden, minkä verran haluaisin nukkua.
 6. Minun kannattaisi kenties kokeilla, mitä tapahtuisi, jos heräisin kuuden ja seitsemän välillä, jolloin yleensä pyörin sängyssä niin paljon, että Loopkin sen huomasi. Kenties heräisin silloin herkemmässä unen vaiheessa ja hiukan pirteämpänä? Koska en kuitenkaan tiedä, mitä liikehdintäni unen eri vaiheissa tarkoittaa, voi olla, että testi ei toisi haluttuja tuloksia.
 7. Pitkässä juoksussa vanhoihin tapoihin palaa todella herkästi. Uusien tapojen opetteleminen, ja vaikkapa käveleminen kaupungille bussiin nousemisen sijasta vaatii rutiinien opettelua.
 8. Ja mikä kaikkein tuskallisinta ja samalla tärkeintä: oikeastihan olisin tietysti testiä aloittaessani toivonut, että Loop olisi julistanut minulle, että saatkin yllättävän paljon askelia työpäivän aikana, ja tarvit vain hiukan lisää liikuntaa. Todellisuus oli tietysti ihan muuta. Terveyshyödyt edellyttäisivät ihan oikeasti säännöllistä ulos lähtöä, ja ilokseni olen nyt onnistunut sitouttamaan itseni uuteen viikottaiseen tanssituntiin ja lisännyt kävelyä. Pienin askelin kohti parempaa!

 

Artikkelin kuvat: Polar, screenshotit Polar Flow -sovelluksesta iPhonella ja iPadilla sekä Polar Flow -verkkopalvelusta.

9 Comments

 1. Sanna

  Hei!

  Kiitos laadukkaasta ja perusteellisesta arvioinnista :) Olen tässä jonkin aikaa harkinnut aktiivisuusrannekkeen ostamista, mutta en ole oikein ollut varma merkistä ja kuinka tärkeä se sykevyö on, jos tosissaan haluaa rannekkeesta kaiken irti. Kun erillinen sykemittari itselläni kuitenkin on jo, hieman ”vanhentunut” tosin.

  Miten Polar Loop oikeastaan mittaa askeleet ja onko se mielestäsi paikkansapitävä?

  • Hei,
   Kiitos kommentista! Yritin aiemmin itsekin löytää tietoa siitä, millä tavoin Loop oikeastaan askeleita mittaa, mutta se osoittautui harvinaisen hankalaksi. Olen kuitenkin käsittänyt, että systeemi on jotain samankaltaista kuin vaikkapa älypuhelimissa löytyvä tekniikka, joka tunnistaa, millaisessa asennossa suhteessa vertikaaliseen ja horistontaaliseen akseliin laite on, ja ilmeisesti erilaisten liikeratojen tms. perusteella laitteen tietokone tunnistaa millaisesta liikunnasta/aktiivisuudesta on kyse. Mutta tämä on ihan mutua, tarkkaa vastausta kun en ole löytänyt. Useimmissa arvosteluissa näitä laitteita kuitenkin vähän parjataan siitä, että eivät ne paljon sen kummempia askeleiden mittausominaisuuksiltaan ole kuin tavallisetkaan askemittarit, mutta toki kättä heiluttamalla Loop ei tule huijatuksi. Minusta askeleidenmittaus oli varsin paikkaansa pitävä, ja samaa ovat sanoneet monet muutkin. Eli siinä se kyllä toimii – pyöräily tai ei askeltava liikuntamuoto sitten taas vaatii melkein sen sykemittarin, kuten arvostelussa kirjoittelinkin.

 2. Tellu

  Mulla on ollut Loop nyt pari päivää ja täytyy sanoa, että hämmästyttää. Olen luullut olevani totaalinen sohvaperuna (varsinkin näin jouluna), mutta helposti tuli päivän aikana 10 000 askelta ja aktiivisuustaso täyteen. En sitten tiedä johtuuko siitä, että valitsin alimman tason näin alkuun.
  Askeleita tuntuu tulevan hirmu helposti, ja näyttäisi siltä, että kun istun sohvalla ja neulon villasukkaa, saan siitäkin askelia ja alimman tason aktiivisuutta. Tää siis jotenkin muuntaa aktiivisuuden oletettuun askelmäärään (jotain tuon tapaista luin heidän nettisivuiltaan).
  Muutama himoliikkujakaverini on ottaneet Loopin käyttöön, ja heillä se tuntuu vain lisäävän liikuntaa (mikä tuntuu liki mahdottomalta). Ilmeisesti kilpailuhenkisyys on tässä tapauksessa selvä etu ;)

 3. Tellu, kiitos kommentistasi. :) Kuten itsekin huomasin arvostelua tehdessäni, viikonloput ja kotipäivät osoittautuivat Loopin perusteella yllättävänkin aktiivisiksi: kotona tulee häsellettyä, siivoiltua, käytyä jääkaapilla, vietyä roskia jne. Askeleita kertyy yllättäen, kun tekee pieniä kotiaskareita ja jos käväisee siihen päälle vaikka pienellä lenkillä tai kauppareissulla kävellen, paljon muuta ei tarvitakaan alimmalla aktiivisuustasolla. Sen sijaan työpäivinä olinkin sitten ainakin itse se ”sohvaperuna”, sillä duunini on pääasiassa istumista tietokoneella. Niinä päivinä täytyi tehdä kunnon treeni tai juoksulenkki tms, jotta mittarin sai täyteen, sillä tuolloin kuljin pääasiassa työmatkatkin raitiovaunulla, joten käelyä edes bussipysäkille ei kertynyt lähes yhtään.

  Villasukan neulomisen ei kyllä pitäisi aktiivisuutta liiemmin lisätä, koska liike on niin pientä, että tosiasiassahan liikuntaa ei synny. Toisaalta: istut, etkä makaa, ja Loophan katsoo sen erilaiseksi aktiivisuuden tasoksi kuin täysin paikallaan telkkarin tuijottelun. Luulisin, että kovin isoja pojoja et mittariin neulomalla kuitenkaan saa? :)

  Hauskaa ja entistä aktiivisempaa elämää sinulle!

  • Mimmu

   Tuohon neulomiseen sen verran voin omasta kokemuksesta sanoa, että yhden tohvelin virkkaamisesta (n. 2-2,5h) pärähtää 1 tasolla jotakuinkin 20%. Itseä se ei juurikaan haittaa, lähinnä on tuossa ranteessa muistuttamassa, että peban voi nostää työpäivän aikanakin ylös säännöllisesti.
   Enemmän ärsyttää akun kesto, vaikka lataaminen onkin sinäänsä helppoa. Illalla enne nukkumaan menoa latasin Loopin ja aamupäivällä sitten lähdin uimaan. Toki vedessä rannekkeen näyttö aktivoituu usein, mutta en nyt usko reilun tunnin räpiköinnin syövän akkua niin paljon, että alkaa low batterya herjaamaan. Tuikkasinpas sitten kotona piuhan päähän ja 20% ylöspäin rupesi latailemaan. Muutenkin akun kesto tuntuu heikolta kun arvosteluissa puhutaan viikosta ja itsellä latausoperaatio tapahtuu joka toinen päivä. Tätä kyllä ollut kai muillakin havaittavissa. Koneella teen kuitenkin töitä niin samalla vaivalla latautuu. Häätynee kuitenkin ängetä oma rannekello ranteeseen, ettei tule kellona myös käytettyä ja liikaa räplättyä. Ilmankaan en osaa olla. :)
   Muuten ihan näppärä vekotin, omatunto ranteessa. Ajaa asiansa toistaiseksi ilman sykevyötäkin, tosin lainaan testiksi kun päivittäin kuitenkin tietyn matkan pyörälen töihin. Jos jää päivän aktiivisuus vajaaksi, voi sitten hiljaa mielessä lisätä keskimääräisen pyöräilytuloksen niin tulee ainakin vähän parempi mieli, jos ei mitään muuta.

   • Mimmu, itse en huomannut akunkestossa ihan noin suurta latauksen tarvetta, kuin mitä sinun laitteellasi on. Liekö uutuudenkarheus vielä pitänyt akun tehoissaan testivaiheessa minulla, tai onko joku puhelimen käyttöjärjestelmän tai softan päivitys kenties voinut aiheuttaa sen, että virtaa kuluu enemmän…? Mene ja tiedä.

 4. Kirsi

  HEI,
  Ostin tuon Loopin n. kuukausi sitten ja on ollut hyödyllistä seurata kuinka liikkumiseni on lisääntynyt. Unitietoja en ole vielä saanut, sillä en ole sitä aina öisin muistanut pitää. Päteekö siinäkin se, että ranneketta on pidettävä ainakin 21 yötä ranteessa ennen kuin se alkaa mitata uniarvoja?

 5. Pingback: Uusi lelu: Polar Loop-aktiivisuusranneke | Pilkettä

 6. Kari

  Polar Loop ollut n. 1,5 v. Alkuun päivittäistä liikuntaa / tavoiteprosenttia tuli seurattua tarkkaan ja lisättyä liikuntaa jotta tavoite täyttyisi, nykyisin seuraa 2 – 3:n päivän välein vain todetakseen minkä arvon ns. hyötyliikunta on antanut. ”Alkunnoissansa” sitä tuli räplättyä päivittäin. Myöhemmin lataaminen unohtunut silloin tällöin ( ei kestä montaa päivää eikä muisti riitä 12pv, niinkuin luvataan ) seuraus ohjelman uudelleen synkronointi verkosta piuhalla, myöskin uudempien päivityksien jälkeen bluetooth yhteys puhelimeen alkoi tökkiä. Puhelimen ja Polarin välillä manuaalinen yhteydenotto, se vaatii nykyisin kärsivällisyyttä aina ei auta rannekkeen pitäminen puhelimessa kiinni ( pitäisi toimia 10m:n päästä ) viimeaikoina ei kymmeneskään aktivointi kerta takaa aukaisemaan yhteyttä.
  nimim. 67v.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *