Unelmieni Kichijoji

Kichijoji oli yksi niistä harvoja To do -listani kohteita tämän kertaisella Tokion reissullamme: yksi niistä helmistä, joka oli vielä näkemättä. Ja näkemisen arvoinen se olikin, sillä jos olisin käynyt siellä aikaisemmin, olisin hommannut heinäkuun kämppämme Kichijojista. Niin täysin ihastuin. Tuonne on vielä päästävä. Asumaan.

Kahviloita, pikkuisia putiikkeja, verheiden murattien piilottamia talonseiniä, ruukkupuutarhoja, designkauppoja, käsityöläisten puistokirppis, kukkameriä, lenkkipolkuja, pyhättö lammen rannalla ja kaikki oleellisimmat tavaratalot saman korttelin alueella… Jos olisin arvannut, mikä keidas minua odottaa vain parinkymmenen minuutin junamatkan päässä Shibuyasta, olisin käynyt Kichijojissa jo aikaisemmin.

tokyo-kichijoji-kol7

 

Ei ihme, että kaupunginosaa on kutsuttu yhdeksi Tokion halutuimmista asuinalueista: siellä yhdistyy monipuolisten palveluiden vilkas keskittymä ostoskatuineen, ravintoloineen ja kuppiloineen rauhaisaan virkistävään puistoalueeseen, jota ympäröivät pikkuisten somien kukkapurkein somistettujen katujen muodostama sokkeloinen lähiö. Kichijoji on kuin Tokion Punavuori – mutta vielä paljon mielenkiintoisempi. Vuokrahinnatkin tukivat teoriaani (ne piti tietysti heti tarkistaa tulevan varalta…).

tokyo-kichijoji-kol5tokyo-kichijoji-5

tokyo-kichijoji-kol6

Olen aina rakastanut kaikkia outoja pieniä putiikkeja ja [highlight] japanilaisia kahviloita [/highlight] , joten pyöriessäni Kichijojissa ystävieni kanssa lumouduin sen tarjonnasta täysin. Joka kulman takana oli soma teekauppa, pieni muutaman asiakaspaikan baari, herkullisia kakkuja tarjoileva kahvihuone tai boheemi olohuone, jonne kokoontua kaveriporukalla. Oli käytettyjen vaatteiden ja aloittelevien designereiden pieniä puoteja sekä aseman tuntumassa kaikki tunnetummat ketjut Uniqlosta Mujiin ja Parcosta Maruihin. Oli retrohenkinen lelukauppa, Suomi-kahvila ’Moi’, eksoottinen kukkakauppa ja kuvakirjoihihin erikoistunut kirjakauppa.

Ja se yksityiskohtien määrä: kaikki paikat olivat täynnä pieniä juttuja, jotka jäivät mieleen. Kauniisti aseteltuja haarukoita, vesiaihe kahvilan porstuassa, tiiliskiven reikiin istutetut mehikasvit, elegantisti ruostuneet kyltit ja rautaportit..

tokyo-kichijoji-kol1Cafe Zenon oli yksi kivoimmista vastaantulleista Kichijojin kahviloista. Söimme siellä lounastakin: kypsäksi haudutettua nautaa hayashi-kastikkeessa.

tokyo-kichijoji-4

tokyo-kichijoji-3

tokyo-kichijoji-28  tokyo-kichijoji-25

Kahvila ’moi’ myi mm. suomalaistyylisiä korvapuusteja ja ruotsalaisia paperituotteita. Kysyin omistajalta, miten hän liittyy Suomeen tai minkälaiset siteet hänellä on tänne. Mies kertoi, että hän vain on kiinnostunut Suomesta, joten siksi kahvilassa myytiin kaikenlaista pohjoismaista tavaraa ja ruokia. Eipä ollut toki ainut paikka, joissa japanilaisten Suomi-into oli nähtävissä – enemmän kuin koskaan myös tavarataloissa ja ihan random pikkuputiikeissa saattoi törmätä jollakin tavalla suomeen liittyviin tavaroihin. (Niitä poimin välillä [highlight] Instagramiini. [/highlight] )

tokyo-kichijoji-kol4Hienompaa teehuonetta edusti tämä kissaten, joka ei suinkaan ole maid-kahvila – aika useissa japanilaisravintoloissa ja kahviloissa tarjoilijoilla on sisäkköasut työvaatteinaan, eikä siinä ole mitään ihmeellistä.

tokyo-kichijoji-23

 

Kahviloiden ja putiikkien lisäksi Kichijojissa ihastutti luonnonläheisyys ja kontrasti, jonka suuri Inokashirakouen-puisto tuo urbaaniin hipsterien kaupunkiin. Olin käynyt Inokashiran vehmaassa puistossa aikaisemminkin vieraillessani Ghiblin museossa, joka on vain kilometrin päässä Mitakassa, mutta koska puistoalue on niin laaja urheilukenttineen, polkuineen ja lampineen kaikkineen, juuri tässä päässä puistoa en ollut käynyt. Lampea kiertävät leveät hiekkatiet ja pienet kinttupolut saivat minut ihastumaan – aloin kaihoisasti haaveilla asuvani jossain puiston lähimailla, käyväni siellä aamulenkillä ennen työpäivää, jonka viettäisin freelancer-graafikkona jossain kivassa lähimaaston kahvilan nurkassa..
tokyo-kichijoji-7

tokyo-kichijoji-kol3

tokyo-kichijoji-13

tokyo-kichijoji-12   tokyo-kichijoji-11   tokyo-kichijoji-16

Puistossa järjestetään myös tasaisin väliajoin markkinoita, joissa nähtävästi kädentaitojensa taidonnäytteitä kaupittelevat taiteilijat myivät maalauksia, veistettyjä puufiguureja, kortteja, koiran- ja nukenvaatteita, koruja ja kaikenlaista muuta pientä. Monet myös tekivät samalla asiakkaita odotellessaan lisää tuotteita myyntiin. Ja mikäs siinä ommellessa tai piirrellessä, kun puut varjostavat mukavasti auringolta paahteisena kesäpäivänä.

Kävimme myös puiston pyhätöllä pesemässä rahaa, koska se oli kuulemma tämän pyhätön erikoisuus: pesimme pyhätön vedessä kaksi 100 yenin kolikkoa, joista toinen laitettiin lompakkoon säästöön ja toinen pudotettiin takaisin muiden kolikoiden sekaan käytettäväksi. Näin rahan tuloa ei voi kuulemma estää. Ilmeisesti vielä paremmat massit saisi, jos käyttäisi kolikkojen sijaan seteleitä – ainakin pari tätiä pesi viisitonnisiaan meidän huljutellessa pieniä roposiamme.

tokyo-kichijoji-8

tokyo-kichijoji-9

tokyo-kichijoji-kol2

Kichijojissa oli jotain todella sanoinkuvaamattoman viehättävää: se yhdisti kaikki ne puolet Japanissa, joita rakastan. Siellä olivat rinta rinnan läsnä uusi ja vanha, urbaani ja vehreys, luonnonuskonto ja kulutuskulttuuri, hektisen toimiva liikenne ja lenkkipolkujen mielenrauha.

Jos joskus muutan Japaniin, toivoisin, että muuttaisin Kichijojiin.. Nyt pitää vain käännyttää enää Eero, joka suureksi harmikseni ei ollut juuri tuona päivänä mukanani. No, olen jo tottunut ajattelemaan, että aina tulee uusi Tokion matka. :)

One Comment

  1. Ooh, olipas inspiroiva postaus! Aion ensi vuonna vihdoin ja viimein lähes 6 vuoden tauon jälkeen vierailla Japanissa ja tässä olikin kivoja vinkkejä, mitä siellä voisi mennä ihmettelemään kun tuntuu että haluaisi tällä kertaa nähdä jotain ihan uutta. :) Tosin 6 vuodessa nyt on varmaan entisten kotikulmien maisematkin siellä muuttuneet aika paljon, että kyllä niissä vanhoissa jutuissakin on varmaan ihmeteltävää!

    Mielenkiintoisia juttuja sulla Japanista, pitääkin perehtyä niihin lisää :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *