Grand Place kukkien loistossa

Joka toinen vuosi yhtenä kesäisenä viikonloppuna Brysselin Grand Place peittyy upean kukkamaton alle. Ilokseni satuin olemaan kaupungissa katsastaakseni erikoisen tapahtuman tänä viikonloppuna.


Torstaina kävellessämme Micken kanssa Grand Placen ohi työntekijät olivat täydessä työn touhussa. Pakettiautoittain kukkien terälehtiä oli tuotu paikalle ja kymmenet ihmiset asettelivat niitä tietyn kuvion mukaisesti markkina-aukion kivetykselle. Kuviointi vaihtelee joka kerta – tällä kertaa oli vuorossa keskiaikaisen mallin mukaan tehty kukkamatto. Terälehdet ovat eri väristen, belgialaisten begonioiden terälehtiä. Yhden neliömetrin kattamiseksi tarvitaan n. 300 begonian kukkaa. Kun otetaan huomioon, että Grand Place on reilun 1800 neliömetrin kokoinen alue, tarvitaan kukkasia likimain 540 000 kappaletta! Onneksi Belgiassa tuotetaan vuosittain jotakuinkin 60 miljoonaa begoniaa, joten Grand Place vaatii kasveista vain pienen murto osan. Suurin osa, n. 80 prosenttia belgialaisista begonioista menee vientiin. Aika hassua, kun miettii miten tavattoman monilla ikkunoilla täällä näkee begonioita.


Kukkamattoperinne alkoi Brysselin Grand Placella vuonna 1971, mutta sitä ennen niitä on tehty muuallakin. Kukkamatto on siitä erityislaatuinen nähtävyys, että se kestää vain niin kauan, kuin kukatkin kestävät, eli muutaman päivän. Maton tekeminen onkin nopeutta ja hyvää logistiikkaa vaativa prosessi. Kävin sunnuntaina kiipeämässä kaupungin talon parvekkeelle tarkastamaan, miltä valmis matto näytti yläilmoista. Näkemisen arvoinen ilmestys – ilmeisesti myös muut olivat sitä mieltä, sillä en ole koskaan nähnyt Brysselissä yhtä paljon ihmisiä yhdessä paikassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *