Huiman vihreät täytetyt pinaattiletut

Idea tuli yks kaks bussissa, kun olin tulossa töistä kotiin. Tekisi mieli pinaattilettuja, ajattelin, ja suuntasin bussista noustuani ratikkapysäkin sijaan kauppaan. Letut saivat täytettä sitä mukaa, kun kierrokseni kaupassa eteni vihannesosaston kautta juustohyllyille. Raejuusto on yksi suurista suosikeistani, ja käytän sitä aika monella tavalla – niin lämpimissä kuin kylmissäkin ruoissa, salaateissa, lasagnessa, keittojen höysteenä… Raejuuston ja pinaatin yhdistelmästä on tullut yksi kestosuosikkini, joten jos tuntuu, että reseptin ainekset ovat ehkä tässä blogissa jo toistuneet useampaan otteeseen, niin se on hyvin mahdollista.

Tämän kertaisista letuista tuli yllätykseksi aivan epätavallisen vihreitä ja se on oikeastaan Eeron ansiota. Pyysin nimittäin hiukan pilkkomisapua keittiöön, ja Eero surautti babypinaatin lehdet sauvasekoittimella hiukan perusteellisemmin kuin olisi oikeastaan ollut tarpeellista, mutta lopputuloksena olikin aivan huikean värinen lettutaikina: suorastaan myrkynvihreää, ja pannulla paistaessa väri sai vain uusia vivahteita. Voisi luulla, että moiseen sävyyn tarvitsisi jotain väriaineita, mutta ehei! Nytpä tiedän, että jos haluan vaikka tehdä juhliin jotain vähän erikoisempia suolaisia leivonnaisia, voin surauttaa pienen pinaattipeston ja lisätä sitä vaikka suolaisten muffinssien taikinaan! Terveellistä ja taatusti näyttävän väristä syötävää.

Vihreääkin vihreämpiä pinaattilettuja yrteillä ja raejuustolla höystetyllä jauheliha-riisi-täytteellä siis, olkaa hyvät!

Pinaattiletut
– 2 kananmunaa
– 0,5 l maitoa
– reilu 2,5-3 dl jauhoja
– 1 tl sokeria
– 1 tl suolaa
– 100 g (tuoretta) pinaattia
– 1/4 dl rypsiöljyä
– öljyä paistamiseen

Täyte:
– 1,5 dl keittämätöntä riisiä
– 400 g jauhelihaa
– 1 sipuli
– tuoretta basilikaa
– reilusti kuivattua valkosipulia, oreganoa, timjamia ja basilikaa
– ripaus musta- ja valkopippuria, currya
– suolaa maun mukaan (n. 1 tl)
– 200 g raejuustoa

1. Sekoita lettujen ainekset pinaattia ja öljyä lukuunottamatta.
2. Pese pinaatin lehdet ja hienonna sauvasekoittimella aivan hienoksi seokseksi. Lisää joukkoon öljy ja sekoita. Lisää pinaatti-öljyseos taikinaan, sekoita hyvin. Jauhoja kannattaa lisätä hieman sen mukaan, kuinka hienoksi surrautettua pinaattia tai mikäli käytät pakastepinaattia, jossa on usein paljon nestettä. Anna taikinan turvota sillä aikaa kun valmistat täytteen.
3. Keitä 1,5 dl riisiä pakkauksen ohjeen mukaan.
4. Pilko sipuli hienoksi, kypsennä jauhelihan kanssa pannulla.
5. Mausta silputulla basilikalla ja muilla yrteillä sekä mausteilla. Lisää lopuksi suolaa makusi mukaan.
6. Lisää täytteeseen kypsäksi keitetty riisi ja sekoita. Näin syntyneestä täytteestä saadaan noin kaksinkertainen annos täytettä. Erota siis puolet täytettä varten ja sekoita joukkoon 200 g raejuustoa. Voit tehdä täytteen puolikkaillakin määrillä aineksia, mutta näillä määrillä täytettä jää risotoksi seuraavaan päivään.
7. Paista letut öljytyllä pannulla. Taikinasta tulee noin 6 isoa lettua.
8. Lusikoi letulle täytettä ja rullaa napakaksi kääröksi.

Huom! Tämän ruoan voi tehdä helposti myös etukäteen ja lämmittää uunissa foliolla peitettynä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *