Puutarhaunelmia ensi kesälle

On jo huhtikuu! Keväthän alkaa pikkuhiljaa olla ainakin kalenteria katsoessa pitkällä. Sulavat lumet ja mukavasti näyttäytynyt aurinko ovat saaneet ainakin omat ajatukseni siirtymään jo hyvää vauhtia kesään, sillä jos aion tänä vuonna istuttaa laatikkopuutarhaani itse kasvatetut taimet, siemenet pitäisi kylvää ihan piakkoin. Tänä vuonna aion olla hieman aiemmin liikkeellä kuin viime kerralla, jolloin hain kaikki taimet valmiiksi istutettuna kesäkuun kynnyksellä Hyötykasviyhdistykseltä Takatöölöstä. Eipä sillä, hyviä luomutaimia olivat!

En olekaan raportoinut viime vuoden kasvimaakokeiluista oikein mitenkään, vaikka ensimmäinen kesäni laatikkopuutarhurin arkea oli aivan ihana kokemus. Taloyhtiömme on siitä kiva, että meillä on oma pieni sisäpiha tuolla rauhallisen korttelin katveessa. Aiemmin pienen pihapläntin funkio oli lähinnä pyykkien kuivatus ja satunnainen istuskelu, mutta viime aikoina pihaa on yritetty ottaa vähän aktiivisempaan käyttöön. Laatikkopuutarhat ovat pihallamme ihan uusi juttu – oikeastaan siellä on vasta minun ja yhden toisen asukkaan istutuksia. Ylipäätään pihan yhteisöllisempi käyttöönotto on minusta hauskaa, sillä itse olen tottunut elämään kuitenkin suurimman osan elämästäni maalla omakotitalossa, jonka piha oli kesäisin toinen olohuoneemme. Ja kyllähän kerrostalon asukkaisiinkin tutustuu aivan toisella tapaa pihalla puuhatessa. Nyt meidän sisäpihallemmekin on tulossa asukkaiden yhteinen grilli, puutarhakeinu ja muitakin suunnitelmia on yhteistuumin kyhäilty: marjapensaita,  jokin kukkiva hedelmäpuu sekä hieman vanhan levinneen pensasaidan raivaamista, jotta saadaan enemmän tilaa itse oleilulle. Puutarhalaatikotkin olisi tarkotus siirtää vähän parempaan ja aurinkoisempaan paikkaan. Oi, tulisi jo se kesä ja nurmikot!

Pääsin sinänsä helpolla alkuun, sillä tältä laatikkoni näytti kun aloitin: havunneulasia, käpyjä ja muutama monivuotinen yrtti valmiina odottamassa, yksi tuntemattomaksi jäänyt kasvi, jota en uskaltautunut syömään (kuvassa keskellä alhaalla), kun ajattelin sitä aidan vieressä kasvaneen rikkaruohon sukulaiseksi.

Mitä puutarhurinhommiin tulee, en koe olevani mikään varsinainen viherpeukalo, vaan puutarhaboksilla kyykistely on näin mukavan pienimuotoisena pysyessään lähinnä hauskaa huvittelua ja tapa rentoutua. Tavoitteena ei siis ole mikään suurenmoinen sato, vaan lähinnä kasvun ihmeestä ja kesästä nautiskelu. Viime vuonna valitsin hyötykasviyhdistyksen sivujen ja puutarhakirjojen selailun perusteella laatikkooni mahdollisimman helppoja ja käyttökelpoisen oloisia kasveja: sipulia, ruohosipulia, timjamia, basilikaa, tavallista lehtisalaattia, vähän eksoottisemman salaattimix-sekoituksen mm. rucolasta, punamangoldista ja japanilaisista salaattilajikkeista, sekä erikoisuuksina steviantaimen. Olin ostanut pihalaatikon aiemmalta talomme asukkaalta, joka muutti toiseen kaupunkiin, joten mullasta työntyi kesän alussa myös muutama yllätysvieras, joista toinen osoittautui äärimmäisen terhakaksi kasvajaksi. Tuota neljäsosan laatikosta vallannutta sitruunamelissapensasta en taida tänä vuonna ottaa mukaan kuvioihin, sillä niin ihanan tuoksuinen ja rehevä kuin mausteyrtti onkin, ei minulla ole sille kovin paljon käyttöä, ja se levittäytyi– kuten sain todistaa – semmoisella voimalla, että siinä ei sipuliparoilla ollut paljon vastaansanomista. :D Toinen yllättäjä, joka puski mullasta pintaan, oli piskuinen yksinäinen mansikantaimi, jonka istutin myöhemmin varovasti pihan puolelle laatikon ulkopuolelle, kun se meinasi jäädä melissan ja salaattien jalkoihin. Sinne se varmaan kuoli ja tallaantui, mutta jotenkin en hennonnut laittaa sitä roskiinkaan. :)

Naapuri piti huolen, että saimme upean punaisia belargoneja kukkimaan pihalle. Kivaa, kun ihmiset jaksavat nähdä vaivaa yhteisenkin viihtyvyyden eteen ihan omaehtoisesti. Kuvien ruohosipulia löytyi varmasti muuten jokatoisesta ruoasta viime kesänä, ja tarkoitus olisi, että näin ihanasti olisi asian laita tulevinakin kesäkuukausina.

Yhden ainoan viljelylaation omistajana voin myös sanoa, että sipulien istutus taitaa kyllä jäädä ensi kesänä muille. Kyse ei suinkaan ole siitä, etteivätkö sipulit kasvaisi laatikkopuutarhassa, mutta kun käytössä on noinkin rajatusti ”peltopinta-alaa”, harvaan istutettavat tilaa vaativat sipulit eivät ole mielestäni kovin järkevä sijoitus vähälle mullalle. Kaikenlisäksi niiden herkullisissa varsissa on sen verran vähän nauttimista kesän mittaan, että jos pitää monta kuukautta kastella multaa saadakseen 10 sipulia, ei touhossa ole ihan hirveästi mieltä. Joskin kyllähän kastelu on ihan kivaa.. ;)

Lehtisalaatti kasvoi oikein mukavasti, ja päässee laatikkooni myös tulevana kesänä. Tällä kertaa aion lisätä erityiseti monenlaisia yrttejä: ruohosipulia ja basilikaa aion kylvää nyt runsaammin, sillä niitä menee tässä taloudessa paljon. Timjami kasvoi ihanan tuuheaksi puskaksi viime vuonna, joten se pääsee kyllä kasvimaahani myös tälläkin kertaa. Eihän sitä tiedä, jos edellisen vuoden timjamikin odottaisi laatikossa iskuvalmiina – monivuotinen kun on, joskin vissiin aika talvenarka?

Kasvimaa alkukesästä, kun taimet ovat vielä pieniä ja salaatteja ja sipuleita odotellaan pintaan. Kaupan basilikaruukut iskin maahan vähän myöhemmin.

Uusiksi yrteiksi olen kaavaillut ainakin minttua, mäkimeiramia ja persiljaa. Lisäksi tekisi mieli laittaa kehäkukkaa, kurkkuyrttiä ja krassia vaikkapa erillisiin ruukkuihin, niin olisi välillä syötäviä koristekukkiakin saatavilla kakkuihin ja leivonnaisiin. Minulla on ollut krasseista ja ruiskaunokeista joskus aiemmilta terassikasvatusvuosilta hiukan ikäviä kokemuksia tuholaishyönteisten osalta, joten ajattelin, etten halua laittaa niitä samaan penkkiin varsinaisten ruokakasvien kanssa. Viime vuonna kävi muuten niin hyvin, että tuholaisia ei muutamaa kirvaa lukuunottamatta liiemmin näkynyt ja sain syödä kasvini pääosin itse – vain salaattimixin eksoottiset herkut olivat poikkeus! Erityisesti rucola ja mizuna tuntuivat olevan jonkin lentävän, salaattipehkuihin pysähtyvän ötökän suurta herkkua ja oli samaa aikaa ärsyttävää ja huvittavaa huomata, että muihin kasveihin ei kyllä koskettu, mutta koko salaattimix-rivi oli kauttaaltaan aivan rei’itetty. Ehkä kylvän niitä tänä vuonna erilliseen ruukkuun houkutustarkoituksessa, niin pysyvät ötökät poissa varsinaisilta omilta apajoiltani? ;)

Lehtisalaatit puskevat pintaan. Pieniä, pienempiä ja aivan piskuisia sirkkalehtiä!

Vielä kaipaisin kyllä vähän ajatuksia, mitä kaikkea pieneen keittiöpuutarhaan keksisi laittaa. Tarvitsisin lisää jotain sellaisia lajikkeita, jotka tuottavat satoa pitkin kesää, joka ei veisi paljon tilaa, ja jota tulisi käytettyä, tai voisi ainakin kuivata loppukesästä. Porkkanoitakin tekisi mieli, mutta ne eivät kyllä taida täyttää noita kriteerejä oikein missään mielessä. :D

Voiiiiii, tässähän tulee ihan puutarhurointikuume, vaikka lumi ei tunnu sulavan takapihalta kyllä mihinkään! Kuumetta voi silti kyllä nostattaa vaikka blogini huhtikuisen yhteistyökumppanin Suomen messujen Kevätmessuilla, joissa on omat osastonsa meille citypuutarhureille, kodin, pihan ja mökin laittajille ja remontoijille sekä sisustajille. Messukeskuksessa 11.–14.4. järjestettävillä messuilla on aika laajanoloinen tarjonta esimerkiksi pienempien sisustustavaraliikkeiden valikoimaa, eli sieltä lähtisi varmaan mukaan muutakin kuin esitteitä ja lippulappuja. Puutarhapuolella on sattumalta edustettuna myös aiemmin mainitsemani Hyötykasviyhdistyksen Alku&Juuri-puoti kunnon siemenvalikoimineen! Aika kiinnostavalta kuulostaa myös messualueelle rakennettava 1500 neliön laajuinen puisto, joka esittelee erilaisia puutarhatyyppejä ja Suomeen rantautuneita tulevan kesän puutarhatrendejä maailmalta. Harmittaa, kun itse en pääse nuuhkimaan uusia tuulia ja pihaideoita, sillä olen juuri tuolloin haistelemassa kirsikankukkia Japanissa. Toivottavasti joku toinen bloggaaja jakaa messujen parhaat ideat blogissaan. Saa vinkata kommentteihin, jos aiot käydä!

2 Comments

  1. Pingback: Pika-arvonta: Liput kevään puutarhamessuille

  2. Pingback: Kesän viime hetket puutarhassa | Riisa.net

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *