Tomaattinen jauhelihakeitto

tomaattinen jauhelihakeitto

Talvi alkaa vihdoin olla täällä, ei sillä, että sitä mitenkään odottaisin. Tällaisessa yli 80 vuotta vanhassa talossa sen huomaa siitä, että tekee mieli kaivautua paikallaan istuessa viltteihin, sillä pattereita ei selvästi ole vielä säädetty ihan parhaimmilleen, ja keittiössä jalkoja paleltaa selittämätön viima. Patteriremonttia odotellessa voi laittaa tulille onneksi lämpimän mausteista keittoa, josta riittää iloksi vielä parille seuraavallekin päivälle.

Tämän keiton reseptin mausteiden suhteen kannattaa maistella ja hakea omaan makuun sopivia suhteita. Itse maustan aina melko rennolla kädellä, joten tarkkoja mittoja on vaikea antaa. Lusikka siis käteen, maustamalla se paras lopputulos kuitenkin aina syntyy! :)

 

Resepti: Tomaattinen jauhelihakeitto

käytin 5 litran kattilaa
– n. 4 perunaa
– 1 bataatti
– 2 isoa porkkanaa
– 1 sipuli
– 3 valkosipulin kynttä
– pieni pala purjoa
– 400 g jauhelihaa
– 1-2 dl pakastemaissia
– n. 1,5 l vettä, tai sen verran, että kasvikset peittyvät
– 2 kasvisliemikuutiota
– n. 200 g tomaattimurskaa
– ripaus cayennepippuria
– ripaus chilijauhetta
– rouhittua mustapippuria
– 2 tl paprikajauhetta
– 0,5 tl kurkumaa
– 0,5 tl curryjauhetta
– vähän kuivattua salviaa ja timjamia
(- suolaa, mikäli

1. Kuori ja pilko perunat, bataatti, porkkanat, purjo ja sipuli.
2. Hienonna valkosipulinkynnet pineksi murskaksi.
3. Laita perunat, bataatti ja porkkanat kattilaan ja kaada vettä niin, että ne peittyvät kunnolla. Keitä noin 10 minuuttia.
4. Ruskista jauhelihaa pannulla, kunnes se on melko kypsää. Lisää paistamisen puolivaiheessa joukkoon sipulikuutiot ja purjosuikaleet. Älä ruskista lihaa aivan yhtä paljon, kuin jos tekisit esimerkiksi kastiketta tms, koska liha kypsyy vielä keitossa. Myös sipulien ja purjojen on tarkoitus ottaa pannulla vain hiukan paistopintaa.
5. Lisää sipuli-purjo-jauhelihaseos keittoon. Lisää joukkoon myös kasvisliemikuutiot. Keitä n. 5 minuuttia.
6. Lisää keittoon tomaattimurskaa. 200 grammaa on ohjearvio, voit lisätä tomaattimurskaa makusi mukaan – jos haluat vain hiukan makua, vähempikin voi riittää.
7. Lisää keittoon pakastemaissit, keitä vielä pari minuuttia, tai kunnes perunat ja bataatit sekä maissi on kypsää. Mausta keitto makusi mukaan. Suolaa et tarvitse, mikäli sitä on liemikuutioissa, mutta mikäli ne ovat suolattomia, maistele keittoa ja lisää suolaa makusi mukaan.
8. Sammuta liesi ja anna hautua vielä kannen alla hetki. Koristele vaikkapa herneenversoilla, kuten kuvassa, tai tuoreella timjamilla. Nauti kuumana hyvän täysjyväleivän ja pientä tulisuutta tasoittavan maidon kanssa.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *