Japanilainen Kabocha-vanukas

Kabocha pudding eli japanilaisesta kurpitsasta valmistettu vanukas on tyypillinen paikallinen jälkiruoka ja yksi suurista suosikeistani, jota pääsin aikanaan 17-vuotiaana maistelemaan ex-isäntäperheessäni Kobessa. Vanukkaat ovat japanilaisten mieleen, jos on kahviloiden ja supermarkettien valikoimaa uskominen, ja niinpä sortteja löytyy joka lähtöön. Jopa vaihtovuotenani yliopistoruokalassa oli aina jälkiruokana tarjolla purinia (purin=pudding).

Kun tänä syksynä törmäsin talvikurpitsoiden kasaan Kampin K-Supermarketin varsin monipuolisella vihannesosastolla, mieleeni palasivat vaihtoperheeni äidin Erikon samettiset kurpitsavanukkaat, ja niin nappasin kaupasta mukaani ensimmäistä kertaa elämässäni upean oranssin Hokkaidon kurpitsan eli Red Kuri -kurpitsan. En ollut koskaan tehnyt kurpitsasta yhtään mitään, joten seurasi armoton googlailu siitä, miten kurpitsa ylipäätään kannattaa soseuttaa, sekä sopivan reseptin metsästys oikeanlaisen vanukkaan aikaansaamiseksi. Muistan, että olin joskus aikanaan Erin vanukkaita ihasteltuani saanut kyllä häneltä reseptin, mutta eihän sitä tähän hätään mistään löytynyt. Lopulta käytin näitä kahta Tokyokitchentales-blogista ja japanilaissyntyisen Makoton Ko-Bo-blogista löytämääni reseptiä apunani, ja hyvä tuli!

Huom! Voit käyttää vanukkaan valmistamiseen myös valmista kurpitsasosetta, mutta lajikkeesta riippuen maku on hyvin erilainen, ja perinteiset ”halloween-kurpitsat” eivät sovi maultaan tähän makeaan jälkiruokaan. Kabocha tai muut makeat, hieman pähkinäisen vivahteen omaavat kurpitsalajikkeet ovat tähän vanukkaaseen sopivimpia maultaan ja antavat vanukkaalle paljon kauniimman värin kuin rusehtavat purkkisoseet.

 

Kurpitsapyree

– 1 Hokkaido (red kuri) kurpitsa tai Kabocha-kurpitsa
– vettä
– ripaus suolaa

1. Pese kurpitsa ja halkaise kurpitsa.
2. Kuori kurpitsa ja poista keskustan siemenet ja rihmastomainen pehmeä aines. Pilko hedelmäliha sitten kuutioiksi. Kurpitsan kuori on jykevää tekoa, eli kurpitsa kannattaa laittaa muutamaan isoon lohkoon, joissa se pysyy mukavasti leikkuulautaa vasten, ja kuoria sitten terävällä veitsellä. Kun kurpitsa on kuorittu, lohko se paloiksi (vähän niinkuin keittäisin perunoita).
3. Laita kurpitsalohkot isoon kattilaan, jossa on runsaasti kiehuvaa vettä. Lisää veteen ripaus suolaa ja keitä kurpitsapalat kypsäksi, noin 25 min., tai kunnes lohkot ovat pehmenneet.
4. Soseuta kurpitsalohkot sauvasekoittimella pehmeäksi, tasaiseksi soseeksi.
5. Käytä ohjeenmukainen määrä vanukkaan valmistamiseen ja säilö loput myöhempää käyttöä varten, esimerkiksi pakastamalla rasiassa sopivan kokoisissa annoksissa. Pyree sopii käytettäväksi niin piirakoihin kuin keittoihinkin.

japanilainen-kurpitsavanukas-1Red kuri eli hokkaido-kurpitsa, jota käytin tähän vanukkaaseen on huikean oranssi niin ulkoa kuin sisältäkin. Japanissa on myös ulkopinnaltaan viheroranssi kurpitsa, jonka sisus on samanlainen upean kelta-oranssi. Periaatteessa ’kabocha’ on juuri tämä vihreä kurpitsa, mutta yleiskielessä sanalla ’kabocha’ viitataan lähes mihin tahansa japanilaiseen kurpitsaan. Tämä vanukas valmistetaan uunissa vesihauteessa. 

  japanilainen-kabocha-pudding-3

Kabocha pudding eli japanilainen kurpitsavanukas

 Karamellikastike

– 4 rkl sokeria
– 4 rkl vaahterasiirappia
– 2 rkl vettä

Vanukas

– n. 200 g kurpitsa-pureeta
– 2 dl kuohukermaa (kuumennuksen kestävää oikeaa kermaa siis!)
– 0,25 dl maitoa
– 2 munaa
– 50 g sokeria
– 1/2 tl vaniljasokeria
– 1/2 tl kanelia

1. Esilämmitä uuni n. 160 asteeseen.
2. Valmista aluksi karamellikastike, joka tulee vanukaskulhon pohjalle, kuten yleensä custard puddingissa. Kuumenna vesi pienessä kasarissa kiehuvaksi ja lisää sokeri ja vaahterasiirappi. Sekoita voimakkaasti, kunnes sokeri on täysin sulanut veteen ja seos alkaa sakeentua ja karamellisoitua. Jaa karamelli neljään pieneen, vetoisuudeltaan noin 2,5 dl keraamiseen uunivuokaan.
3. Sekoita keskenään kerma, maito ja sokeri ja kuumenna lähes kiehuvaksi, niin, että sokeri liukenee. Älä keitä. Ota levyltä ja sekoita joukkoon kurpitsapyree.
4. Riko munien rakenne, ja lisää seokseen, kun se on jäähtynyt. Sekoita kunnolla, jotta kananmunat sekoittuvat kunnolla maitoseokseen.
5. Kaada seos siivilän läpi. Kaada sitten seos neljään uunivuokaan. Peitä vuoat joko niiden kansilla tai kukin yksittäin alumiinifoliolla.
6. Paista vanukkaat esilämmitetyssä 160-asteisessa uunissa vesihauteessa: Varaa uuninkestävä iso tasapohjainen, korkeareunainen vuoka tai astia, johon neljä pikkuvuokaa mahtuvat (esim. lasagnevuoka tai vastaava). Asettele vuoat astiaan, ja kaada isoon astiaan (eli ei missään nimessä siis pikkuvanukasvuokiin! ;) ) kiehuvaa vettä siten, että se pikkuvuoat uppoavat veteen n. 3/4 verran.
7. Paista vanukkaita noin 40-50 minuuttia, kunnes vanukas on hyytynyt. Voit varmistaa hyytymisen kokeilemalla tikulla tai vaikkapa spaghetin pätkällä vanukkaan keskeltä. Jos tikkuun ei jää kiinni vanukasta, ne ovat valmiit. Liian kauan ei vanukkaita kannata paistaa, tai niiden rakenteesta tulee turhan jämäkkä.
8. Nosta kupit varovasti vesihauteesta ja laita jäähtymään jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi tai yön yli.
9. Tarjoa kurpitsavanukkaat viileinä. Koristele halutessasi pienellä ripauksella kanelisokeria ja kermavaahtonokareella. Oheen sopivat myös kurpitsan siemenet ja syksyistä tunnelmaa tuovat tähtianikset.

japanilainen-kurpitsavanukas2japanilainen-kabocha-pudding-5

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *