Apinoiden vuori, Arashiyama

Arashiyaman matkastani on vierähtänyt jo hyvän aikaa, mutta tuo toissakeväinen matka apinoistaan ja bambuistaan kuuluisaan pikkukaupunkiin Kyoton kupeessa tuli yhtäkkiä mieleeni. Niinpä halusin jakaa muutaman tuokiokuvan kanssanne reissulta, jolla kävin ystäväni kanssa tutustumassa Arashiyaman apinapuistoon.

arashiyama-apinapuisto-1

 

Arashiyaman Iwatayama Monkey park eli 嵐山モンキーパーク  sijaitsee kaupungin symbolin, Togetsukyon sillan eteläpuolella, pienellä vuorennyppylällä. Puistoon ostetaan lippu vuoren juurelta, jonka jälkeen kävellään mukava ylämäkinousu apinoiden valtakuntaan. Apinat elelevät vuoren alueella vapaasti, mutta koska niitä ruokitaan ja hoidetaan puistossa, ne pysyttelevät kiltisti puistossa.

arashiyama-apinapuisto-3

apinapuisto-japani-1

Erityisen jännittävää puistokäynnissä onkin se, että sinä hetkenä, kun astuu porteista sisään, on apinoiden reviirillä. Siellä täällä on kylttejä, jotka muistuttavat, että tämä on apinoiden koti: apinoita ei pidä katsoa suoraa silmiin eikä niille pidä tehdä uhkailevia eleitä. Vaikka eläimet ovat suhteellisen kesyjä, eivätkä ihmisistä niinkään välitä, ei niitä pidä tietenkään ärsyttää – apinoilla on aika terävät kynnet ja hampaat…

arashiyama-apinapuisto-7

arashiyama-apinapuisto-3

Apinoita pääsee puistossa myös syöttämään kädestä, mutta se on sallittua vain erikseen ruokintaan tarkoitetussa mökissä puiston pääkallopaikalla vuorennyppylän huipulla. Sieltä voi ostaa pähkinöitä tai hedelmänpaloja, joita apinat tulevat kiltisti hakemaan verkkoaidan takaa. Näin syöttäjä voi antaa makupaloja eläimille omassa tahdissaan, eivätkä ruoasta liian kiinnostuneet yksilöt hyppää niskaan.  Huipulta on myös aivan upeat maisemat Kyotoa kohti ja hyvällä säällä näkeekin pitkälle.

arashiyama-apinapuisto-6

 

arashiyama-apinapuisto-4

Apinoiden seuraaminen noin läheltä oli erittäin mielenkiintoista, sillä kun eläimet saavat liikkua luonnonomaisessa ympäristössä vapaasti, niiden lajikäyttäytyminen pääsee ihan erilailla esiin kuin tavallisten eläintarhojen ahtaissa ja ankeissa häkeissä. Näinhän kaikki eläintarhat pitäisi rakentaa: ihmiset häkkiin katselemaan vapaana touhuavia eläimiä. ;)

arashiyama-apinapuisto-2

Olimme liikkeellä heti puiston auettua aamulla, joten paikalla ei ollut meidän lisäksemme vielä ketään! Saimme nauttia otusten seurasta kenties rauhallisemmissa merkeissä kuin monet muut turistit, sillä osa vasta haukotteli ja rapsutteli toisiaan aamu-unisen näköisinä, touhusi omiaan, eivätkä olleet meistä mitenkään kiinnostuneita. Muutamat poikaset intoutuivat harjoittelemaan keskenään tappelutaitojaan ja pikkuisia karjaisuja leikkiessään pienen kielekkeen reunalla olevan kaiteen köysissä ja hyppiessään kivillä.

 

arashiyama-apinapuisto-13

Apinapuiston jälkeen suuntasimme kuuluisaan Arashiyaman bambumetsään, joka oli kaunis ja vaikuttava, mutta Japanin luonnonmetsissä liikkuneelle pieni pettymys kokonsa puolesta. Lyhyt taivallus bambumetsikön halki oli äkkiä tehty. Bambut luovat kuitenkin aina tuulen kanssa jännittävän tunnelman ja rentouttavan äänimaailman ympärilleen – bambujen katveessa on todella miellyttävää kävellä. Kuumana päivänä metsä on varmasti erityisen ihana, sillä tiheikkö varjostaa aurinkoa mukavasti luoden hauskan, viilentävän valon ja varjon leikin kävelykadulle.

arashiyama-bambumetsa

arashiyama-apinapuisto-17

 

Ostin postikortteja kotiin lähtetettäväksi Arashiyaman bambumetsikön läpi kulkeneen tien varrella kaupustelleelta taiteilijalta, jonka akvarellityöt olivat aivan uskomattoman kauniita.

Jos liikutte Kyoton seudulla, ja teillä on muutama päivä aikaa alueella, suosittelen ehdottomasti tekemään päiväretken Arashiyamaan. Ja voiha siellä toki yöpyäkin, vaikka  [highlight] ylellisessä onsenhotellissa [/highlight] , josta kirjoittelin jo aiemmin.

2 Comments

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta paikalta! Jokin vaihtovuoden aikana tekemäni reissu taisi sisältää visiitin apinoita katsomassa, mutta ei tainnut olla kyseessä sama apinatarha.

    Muuten, tykkään ihan hirveästi tämän sivun designista <3__<3 Jo siitä taannoisesta Riisa no Nipponin Blogger-aikaisesta leiskastakin tykkäsin kovasti. …ja tajusin juuri, että taidan olla sun kouhai! Syksyllä nimittäin alkaa mulla toinen vuosi Metropoliassa graafisen suunnittelun linjalla :D

    • Moi Hilda! Kiitos kommentista ja kehuista. Vaikka graafikkona sitä itse kyllä taitaa katsoa omia saitteja ja tekeleitä aina sillä silmällä, että jaaha, taas olisi ehkä aika uudistaa. Kuka tietää, mitä kesäloma tuo tullessaan, kun ehdin taas vähän uppoautua blogiinkin. :)
      Ja hauskoja vuosia sulle Metropoliassa! Toinen vuosi oli oikein kiva, jos nyt ihan oikein muistelen. :D Vieläkö te olette Tikkurilassa, vai joko se kampus on muuttanut?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *